Dýňová polévka pokaždé jinak: 5 způsobů, jak ji vařit, aby vás neomrzela | Foto: iStock

Foto: iStock

Dýňová polévka pokaždé jinak: 5 způsobů, jak ji vařit, aby vás neomrzela

Dýňová polévka k podzimu zkrátka neodmyslitelně patří. Zasytí, zahřeje a navíc skvěle chutná. Ani ona se však nedá jíst každý den, aby vás neomrzela. Pokud ji ale i tak děláte často, zkuste různé její variace pro zpestření!

Dýňová polévka krémová

Suroviny

2 ks cibule nadrobno nakrájené
sůl na dochucení
2 lžíce olivového oleje
šlehačka (trochu) k podávání
pepř mletý na dochucení
150 ml smetany ke šlehání
muškátový oříšek (případně) na dochucení
700 ml zeleninového vývaru
bylinky na dochucení
1 kg dýňové dužiny nakrájené, bez semínek

Postup

Olej rozehřejeme v hrnci a zlehka na něm osmažíme nakrájenou cibuli. Smažte asi 5 minut, až cibule zkřehne, ale nezabarví se. Vsypeme kousky dýně a za občasného promíchání smažíme ještě asi 10 minut, až začnou měknout. Vlijeme vývar, povaříme ještě 10 minut, přidáme smetanu a polévku pak tyčovým mixérem rozmixujeme. Dochutíme a podáváme, případně doplněnou kopečkem šlehačky, ale i chlebovými krutony, praženými loupanými dýňovými semínky či rozdrobeným výraznějším sýrem.

Jak na rychlou dýňovou polévku? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Dýňová polévka s chorizo klobáskou

Suroviny

klobása chorizo 225 g (75 g na ozdobení) 
cibule 2 ks
mletá uzená paprika 1 lžíce
dýně (dužina) 1 kg
vývar (kuřecí nebo zeleninový) 900 ml

Postup

Ve velkém hrnci rozehřejeme kostičky klobásy, až začne vytékat tuk. Přidáme najemno nasekanou cibuli a restujeme asi 5 minut na střední teplotě, dokud nebude měkká. Vmícháme uzenou papriku a dobře mícháme, aby se vše spojilo. Potom přidáme dýni a vývar, přivedeme do varu, pak snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a vaříme 30–40 minut nebo dokud nebude dýně měkká.

Sundáme hrnec z plotny a polévku rozmixujeme dohladka – buďto v mixéru, nebo tyčovým mixérem. Ochutíme solí a namletým černým pepřem.

Před podáváním opečeme na pánvi klobásu, kterou jsme si nechali na ozdobení, dokud z ní nebude vytékat tuk. Naběračkou rozdělíme polévku do hrnků nebo servírovacích misek, povrch posypeme osmaženou klobáskou, pokapeme trochou vypečeného oleje, posypeme trochou namletého pepře a podáváme.

Pokračování 3 / 5

Dýňová polévka s pečenými batáty, zázvorem a kokosovým mlékem

Suroviny

dýně hokaido 800 g
batáty, oloupané 150 g
cibule (menší) 1 ks
zázvor (čerstvý) 35 g
česnek 13 g
kokosové mléko 225 ml
voda 850 ml
sůl
olej

Postup

Batáty a česnek oloupejme. Dýni očistíme, vybereme vnitřní vlákna a semínka, slupku můžeme nechat, při pečení změkne. Na plech naskládáme nakrájené batáty, dýni, česnek, zakápneme olejem a dáme péct na 150 stupňů 15 až 20 minut. Na oleji orestujeme pokrájenou cibulku, přidáme upečenou zeleninu, zalijeme vodou a asi 10 minut povaříme. Přilijeme kokosové mléko, dosolíme, přidáme nastrouhaný oloupaný zázvor a rozmixujeme dohladka. Můžeme dozdobit dýňovým olejem, opraženými dýňovými semínky, zakysanou smetanou.

Pokračování 4 / 5

Dýňová polévka s krevetami

Suroviny

1 ks cibule
sůl
2 lžíce rostlinného oleje
pepř mletý
125 ml smetany
1 ks feferonky
700 ml vývaru
150 g krevet loupaných, syrových
400 g dýně dužiny
cukr

Postup

Dužinu nakrájíme nahrubo a společně s cibulí osmahneme na lžíci oleje. Zalijeme vývarem a vaříme 20 minut doměkka. Poté polévku rozmixujeme a přecedíme. Přilijeme smetanu a necháme přejít varem, dochutíme solí, pepřem a cukrem. Feferonku omyjeme, osušíme ubrouskem, podélně rozpůlíme, vyřízneme semeník a lusk nadrobno nakrájíme. Krevety opékáme na lžíci rozehřátého oleje asi 3 minuty, přidáme feferonku. Krevety rozdělíme do hlubokých talířů, zalijeme dýňovou polévkou a podáváme.

Pokračování 5 / 5

Dýňová polévka s pomerančem, zázvorem a skyrem

Suroviny

dýně hokaido menší
mrkev 2 ks
kokosový olej 1 lžíce
česnek 1 stroužek
zázvor (čerstvý) 2cm kousek
sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
pomeranč 1 ks
voda 400 ml
bílý skyr 1 ks
dýňová semínka 1 hrst
čerstvý koriandr 1 hrst
výhonky vojtěšky 2 hrsti
dýňový olej 4 lžičky

Postup

Omytou dýni zbavenou semínek nakrájíme na kostky. Očištěnou mrkev na menší kousky. V hrnci rozpustíme kokosový olej, vsypeme česnek, kousky zázvoru, dýni a mrkev. Osolíme a restujeme 5 minut. Vlijeme vymačkanou pomerančovou šťávu a vodu. Přiklopíme a dusíme 15 minut doměkka. Rozmixujeme tyčovým mixérem. Odebereme 1 naběračku polévky a v misce ji prošleháme se skyrem. Vlijeme zpátky a promícháme. Podáváme opepřené, s dýňovými semínky, koriandrem, výhonky a dýňovým olejem.

Doporučujeme

Články odjinud