Dýňové menu: Pochoutky s královnou podzimu

27. 9. 2016
Dýňové menu: Pochoutky s královnou podzimu
Ne nadarmo se dýni přezdívá královna podzimu. Dovede být vším, co chcete. A to s noblesou. Pojďte si ji oblíbit i jinak než v klasické polévce a přijměte naše pozvání ke stolu.

PŘEDKRM: Dýňové čatní na křupavých plátcích

4–6 porcí příprava: 60 minut

1 muškátová dýně (asi 1,3 kg), 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce řepkového oleje, 1 lžička nastrouhané kůry z mandarinky, 50 ml šťávy vymačkané z mandarinek, 200 ml jablečného octa, 250 g krupicového cukru, 1 lžičky soli, 1 sušená chilli paprička, 2 snítky tymiánu, 8 tenkých plátků bílého nebo ořechového chleba, 2 lžíce dýňového oleje (může být i olivový), 20 g tvrdého sýra (pecorino nebo parmazán)

Dýni rozkrojte, lžící vydlabejte semena. Pak ji nakrájejte na kusy, odstraňte tvrdou slupku a vnitřek dýně nakrájejte na malé kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. V kastrolu zahřejte olej a poduste na něm cibuli do změknutí. Ztlumte oheň a přidejte česnek. Společně krátce opékejte. Pak přidejte kůru a šťávu z mandarinek, podrcenou chilli papričku a tymián. Po malé chvilce vsypte do šťávy kostičky dýně. Přidejte ocet, cukr a sůl a na mírném plameni duste asi 30 minut, až bude dýně měkká a konzistence džemovitá. Mezitím plátky chleba naskládejte na plech. Pokapejte je olejem. Vložte do trouby a pečte při 200 °C dozlatova, asi 10 minut. Křupavé plátky chleba podávejte s dýňovým čatní a kousky sýra. Nakonec ozdobte odrhnutými lístky tymiánu.

Další recepty najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní jídlo, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Celý týden budete hodně výřeční, takže co se týká obchodů, dokážete si obhájit své a dobře se umíte prezentovat. Vypadá to, že na to jdete dobře, ale dejte si pozor na Jupiter, který vám…

Nejčtenější články