Džíny v novém

Džíny v novém

Nadčasové, praktické, mladistvé a leckde stále zakázané. O čem je řeč? O džínách a denimu, který si za dobu své existence dobyl srdce a šatníky lidí po celém světě. Jen marně byste hledali někoho, kdo nemá alespoň jeden pár džínsů a někdy nenosil denimovou sukni či bundu.

Jejich historie se začala psát v roce 1873, kdy se poprvé modré džíny objevily v Americe. Jako vzor sloužila těžká bavlněná látka ze 16. století, která se dovážela z Indie pro výrobu oblečení pro námořníky. Džíny původně sloužily jako pracovní kalhoty těžce pracujícím zlatokopům, od té doby však uplynulo mnoho let a postupem času se měnil jejich účel i podoba.

V současné sezóně představuje jejich nová image jednu z nejvýraznějších změn v posledním desetiletí. Džíny a denim se více než kdy jindy stává oficiální současní pracovní a společenské garderóby. Dokonce i tvíd nyní vypadá jako denim, jak jsme můžeme vidět u sexy kostýmků od Osmany Laffita, a proto si takový kostýmek můžete dovolit i v konzervativním prostředí řady společností.

Klasické střihy džinových kalhot dostávají novou podobu díky nejnovějším materiálů, ze kterých vynikají vysoce lesklé látky ve stříbrných odstínech. Přesně takové oblékly modelky na přehlídce Dior v srdci Paříže. Denimové sukně a bundičky se ukazují v nápaditějších úpravách a kombinací než v minulosti. Zdobené knoflíky, kontrastním lemováním a doplněné klasickou bílou košilí či elegantním twinsetem se stávají nedílnou součástí business šatníku, což v minulosti bylo téměř nemyslitelné.

Ani doplňky nezůstávají pozadu. Nová kolekce denimových kabelem od Louis Vuitton byla rozebrána dříve než se vůbec dostala na pulty butiků po celém světě.

Foto: archiv firem

Doporučujeme

Články odjinud