Ekonomika v Číně posiluje a lidé tloustnou

Ekonomika v Číně posiluje a lidé tloustnou

V komunistické Číně se ministři těší většinou obdivu a chvále, neboť jejich kabinet dokázal učinit z místní ekonomiky jednoho z nejdravějších tygrů na světě.

Jenže tak jako v mnohých vyspělých zemích západního světa, také v nejlidnatější zemi na světě se začínají projevovat negativní produkty ekonomického rozmachu. Číňané za posledních třináct let výrazně ztloustli, více jich trpí vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou. Nejhorší situace je na venkově.

"Zdraví spoluobčanů se od roku 1992 výrazně zhoršilo," prohlásil náměstek ministra zdravotnictví Wang Longde na konferenci věnované nepříznivým důsledkům ekonomické prosperity.

Celkový počet dospělých postižených hypertenzí odhadují odborníci na téměř devatenáct procent, což je sto šedesát miliónů z celkové populace a o celých sedmdesát miliónů více než v roce 1991. Nárůst obtíží s vysokým krevním tlakem byl zaznamenán nejvíce ve venkovských částech Číny.

Cukrovkou trpí na dvacet miliónů obyvatel. Nejhůře se však ekonomický růst podepsal na tělesné váze Číňanů. Nadváhou totiž trpí již téměř dvacet tři procent z celkové populace, což představuje dvě stě miliónů obyvatel. Ve městech má osm procent dětí nadváhu, z toho sedm procent, tedy šedesát miliónů, je již vážně obézních. Situace se patrně však v průběhu let bude ještě zhoršovat. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud