Elegance

Elegance

Klasická pražská čtvrť Dejvice se může pyšnit také nádhernou zástavbou pamatující nejlepší léta první republiky. V jedné z tamějších vil se novým majitelům podařilo obnovit atmosféru, v níž by se cítil dobře i Oldřich Nový, kterou ale provzdušňuje odlehčený přístup a vkus naší doby.

Procházíte-li se za slunečného dne nádhernou staropražskou čtvrtí Dejvice, můžete na svých toulkách potkat mnoho malebných malých uliček s vilami z první republiky. Ta, kterou jsme navštívili my, je zrekonstruována s citem a zařízena s velkým vkusem a láskou.

Dům objevila paní Kateřina s rodinou v roce 1992 a byla to láska na první pohled. Koupili ho od starého pána, který ho zrestituoval, ale nechtěl se o něj dál starat. Činžovní dům, ve kterém jsou momentálně dvě bytové jednotky a velká neobydlená půda, byl ve strašném stavu. Vždyť se tu za totality vystřídalo na 20 partají…

Rekonstrukce domu i zahrady trvala přes rok. Velký prostor totiž ke změnám nebyl, bylo možné posunout jen několik příček a dům otevřít směrem do zahrady. Tak vznikla nádherná letní kuchyň a zahradu obydlil také bazén. Díky tomu máte pocit, že ani nejste v Praze, ale někde ve Středomoří. Paní domu miluje kombinování stylů, a tak tu spolu v míru žijí starožitné kusy nábytku a moderní kousky, které jsou ale něčím výjimečné.

Kateřina říká, že její záliba ve výzdobě interiéru „vyplynula ze situace“, protože krásné věci viděla od dětství okolo sebe u babičky a dědečka z obou stran, neboť patřili k uznávaným staropražským rodinám. Paní domu je milovnicí dekoru a nábytku ve francouzském stylu, který trochuw připomíná venkovské domy a statky například v Provence.

Obytná plocha bytu je okolo 180 m² a rozprostírá se v přízemí domu, odkud je úžasný výhled na bazén a východ na zahradu s příjemným letním sezením v závětří. Po původním malém kovovém točitém schodišti se dostanete do patra do ložnice. Obývací pokoj je velký a prostorný s pohodlným sezením a krbem, který vznikl až při rekonstrukci. Původně bílé pohovky byly podobně jako jiné kusy přečalouněny.

Paní Kateřina má při výzdobě bytu plnou důvěru svého muže. Uplatnila při ní i zajímavý prvek – výzdoba i výmalba se mění na letní a zimní verzi. Nádherné bydlení tak získává další rozměr.

„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu F.O.O.D.„

Foto: Filip Šlapal

ČTĚTE TAKÉ:
Pozor, dámy: Jsou věty, které muže rovnou vyženou z postele!

Doporučujeme

Články odjinud