Emoční stres způsobuje tloustnutí i zdravotní problémy. Jak ho zvládnout?

Emoční stres způsobuje tloustnutí i zdravotní problémy. Jak ho zvládnout?

Nikdy se nedokážeme zcela zbavit stresu – žijeme totiž v době, která prostě stresující je. Důležité však je rozpoznat varovné signály, že právě tuto negativní emoci prožíváme a že překročila únosnou míru. To je první krok, druhým je naučit se techniky, jak stres zvládnout.

Bez stresu to nejde

V současném světě je stres nevyhnutelný – negativní zprávy se valí ze všech stran, doba je uspěchaná a povrchní, dobrých zpráv je tak málo. Stresují nás i osobní problémy, jako jsou rozvod, úmrtí v rodině nebo třeba i nepříjemný kolega v práci. Existuje tak více druhů stresu a jedním z nich je emoční – u něj je nebezpečné, že ho kolikrát za stres ani nepovažujeme, že si myslíme, že prostě jen prožíváme špatné emoce. Jak ho poznat a jak se s ním vypořádat? 

Pokračování 2 / 5

Co je to emoční stres? 

Základní rozdělení rozlišuje mezi krátkodobým a dlouhodobým stresem. Krátkodobý či akutní stres trvá krátce a může být i prospěšný – vybičovat nás k vyššímu výkonu. Naopak dlouhodobý stres je nebezpečný, protože trvá dlouhodobě, může i poškodit naše zdraví a může snižovat míru našeho životního štěstí. Vedle tohoto základního rozlišení existují podkategorie, z nichž jednou je emoční stres (někdy se také uvádí emocionální), který se může projevovat různě, u každého člověka ho totiž mohou vyvolat jiné příčiny. Co jednoho člověka vůbec nerozhodí, může druhého zcela vykolejit. 

Podle psychologa Adama Borlanda patří mezi dva hlavní příznaky emočního stresu špatné soustředění a potíže s pamětí. Také často se objevující pocity úzkosti, hněvu, sklíčenosti a smutku mohou být známkou, že je hladina emočního stresu nebezpečně vysoká. „Emoční stres pak může vyvolat i fyzické projevy, mezi které rozhodně patří zvýšená srdeční frekvence, zrychlené dýchání a zažívací potíže,“ uvádí psycholog Adam Borland.

Emoční stres tak nakonec může ovlivňovat fyzické zdraví. „Stres může způsobit, že se budete cítit unavení nebo vyčerpaní. Dalším příznakem je změna stravovacích návyků, chronické bolesti hlavy, svalové napětí, gastrointestinální problémy a dokonce narušený spánek,“ uvádí psychiatrička Shannon O‘Neillová.

Pokračování 3 / 5

Laboratorní výsledky i protivný kolega

Emoční stres se liší i podle doby, kterou člověka ovlivňuje. Emoční stres může být akutní, epizodický nebo dlouhodobý. „Akutní emoční stres spouští například čekání na důležité laboratorní výsledky, zatímco dlouhodobý emoční stres způsobuje například nepřátelské pracovní prostředí. Epizodický emoční stres se objevuje pokaždé, když se jedinec nachází v konkrétní situaci,“ dodává doktorka a jako příklad uvádí opakovaná setkání s konkrétním kolegou. Klíčem k zvládání stresu – jeho emocionálních i fyzických projevů – je rozpoznání situací, které u nás stres spouští, a mechanismů, které nám pomohou jej zvládnout. Je třeba říct, že rady jsou univerzální, na každého ale může fungovat něco jiného.

Pokračování 4 / 5

Jak zvládnout emoční stres?

Dobrou zprávou je, že existuje mnoho způsobů, jak ovládnout stres, pokud vás začne přemáhat. Prvním krokem jsou zdravé životní návyky – pravidelné cvičení, dostatečný pitný režim, zdravá strava a dostatek spánku. Poslouchejte své tělo a snažte se mu dopřát to, co potřebuje.

Kromě toho je důležité si uvědomit, co konkrétně vás stresuje. I když se stres může objevit nečekaně, z dlouhodobého pohledu můžete vypozorovat určité vzorce, opakující se scénáře, které vás stresují. „Ačkoli si zprvu nejsme vědomi toho, co stres vyvolává, je užitečné věnovat pozornost varovným signálům, jako jsou silné emoce,“ vysvětluje psychiatrička O’Neillová. Pokud se vám pravidelně v určité situaci dělá nevolno, máte průjem nebo se vám rozbuší srdce, je jasné, že tato situace vás stresuje. Když víte, jaké situace vás mohou potenciálně stresovat, je jednodušší tyto negativní pocity zvládnout.

Pokračování 5 / 5

Techniky na zvládnutí stresu

Doktor Borland doporučuje vyzkoušet některé z osvědčených postupů, které přináší od stresu úlevu. „Doporučuji trénink všímavosti a kontroly těla. Položte si otázku – Kde se mi usadilo napětí? Pokuste se odpovědět si a pak na tuto oblast zaměřte pozornost a představte si, jak se uvolňuje napětí,“ radí Borland.

Hluboká dechová cvičení také zmírňují příznaky stresu, stejně jako hlídání si příjmu kofeinu a alkoholu, obě tyto látky ovlivňují vaši náladu. Odpočaté tělo i mysl lépe odolávají stresujícím situacím, je tedy nezbytné dopřát si kvalitní a dostatečný odpočinek. Také výživové doplňky, zejména vitaminy skupiny B a hořčík, umí ulevit. Skvělým způsobem je meditace, kterou mnozí podceňují, ale ti, co ji vyzkoušeli, na ni nedají dopustit.

A jako vždy, když se stres stane nezvladatelným, je nejlepší vyhledat odbornou pomoc – u psychologa či terapeuta, který pomůže s dalšími strategiemi zvládání stresu a poskytne úlevu.

Doporučujeme

Články odjinud