Energetický úklid bytu – opravdu vám pomůže?

Energetický úklid bytu – opravdu vám pomůže?

Děláme toho spoustu, abychom naše domovy zbavili negativních energií – od pálení tyčinek a svíček po umisťování drahokamů a rozprašování vonných olejů. Jak tyhle rituály fungují a co je za nimi? Zkuste je třeba teď – podzimní rovnodennost je jedním z ideálních období na energetickou změnu.

Kdy vyčistit prostor?

Pokud chcete nechat všechny staré negativní emoce a události za sebou, často je právě hned po klasickém úklidu a vyhození starých věcí energetický úklid bytu jednou z položek, které jsou na seznamu.

Dobrými daty k takové očistě jsou Nový rok, narozeniny (začátek našeho nového solárního roku podle data narození), novoluní a pak také všechny velké svátky – Velikonoce, Vánoce, slunovrat, rovnodennost. Letos podzimní rovnodennost připadá na dnešek, tedy úterý 22. září 2020. Energeticky byste doma ale měla vygruntovat také po hádce, při problémech se spánkem, po úmrtí v rodině, po dlouhé nemoci apod.

Pokračování 2 / 7

Kouř na očistu i pro zdraví

Energetický úklid dnes v Evropě používá nejčastěji feng shui. Ať už věříte nebo ne, že vám něco takového může doma zlepšit a vyčistit atmosféru a s tím i zlepšit události vašeho života, jedna věc je jistá. Ve chvíli, kdy se budete čímkoli intenzivně zabývat (a teď máme na mysli třeba zrovna byt a jeho energie), „cosi“ se prostě vždycky dít bude. Každá, i ta sebemenší akce, má svou následnou reakci.

Alespoň jednou to zkuste, abyste uviděla výsledek. Když nic jiného, vyčistíte a srovnáte si alespoň myšlenky a provoníte domov. Vykuřování používaly domorodé národy před léčebnými zákroky, Keltové pálili kadidlo jako obětinu.

Pokračování 3 / 7

Co použít

Pokud máte rádi vůně, zkuste kadidlo (dá se koupit v obchodě s potřebami pro kostely nebo ho seženete v ezoterických obchodech nebo na internetu, pokud si zadáte heslo kadidlo nebo vykuřovadlo). Ve feng shui se hodně používá bílá šalvěj nebo klasická vonná pryskyřice. Zkusit můžete i levanduli, ale ta má o něco slabší účinky. Až šalvěj zapálíte, nezapomeňte si pod doutnající svazek dát talíř, aby vám malé černé kousky spálených lístků nepoletovaly po celém bytě. Pro kadidlo pak můžete použít speciální kadidelnici nebo kovový talířek. Dejte ale pozor, ať se nespálíte, kov se totiž kvůli pálenému kadidlu pořádně rozpálí. Lepší bude dát pod něj ještě jeden keramický talíř.

Pokračování 4 / 7

Jak postupovat

Začíná se vždycky u hlavních dveří a se zapáleným kadidlem se pak pomalu prochází celý dům, každá místnost proti směru hodinových ručiček. Aby mohla negativní energie odejít, nezapomeňte otevřít všechna okna. Kdo chce být důkladný, dá si s kadidlem po domě ještě druhé kolo, tentokrát už i s otevřenými vchodovými dveřmi.

Pokračování 5 / 7

Účinek

Vůně kadidla zmírňuje problémy s roztěkaností, působí harmonicky a „hojí“ energeticky prostor. Pokud budete používat vonné oleje, bude čisticí síla slabší, ale o to zase bude dům příjemněji vonět. Některé oleje mají skutečně antibakteriální a antimykotické vlastnosti (například již zmíněná levandule nebo tea tree olej). Nečekejte, až vědci tohle všechno potvrdí, a věřte svým babičkám. A prostě vonné oleje vyzkoušejte. Použít můžete aroma lampu, kde do vody kápnete pár kapek esenciálního oleje. Ujistěte se ale, že jsou přírodní, syntetickými byste si moc nepomohla.

Pokračování 6 / 7

Čištění solí

Čištění pomocí soli je docela známé. O soli se ví, že má tendenci absorbovat negativní energie. Proč? Možná proto, že sůl má do sebe tendenci natahovat i vodu. (Vzpomínáte, jak se hezky dají vyčistit skvrny od červeného vína, pokud na ně na chvíli nasypete sůl?) Možná proto se začalo říkat, že sůl čistí i energie. Ostatně proč bychom se jinak hnali každé léto k moři? Jen kvůli slunci to určitě nebude, to bychom mohli být třeba na poušti nebo v Horní Dolní.

Jak postupovat při čištění solí? Nasypte ji do misek do rohů pokoje a nechte aspoň tři dny působit. Až bude mít sůl „dost“, poznáte to. Začne být našedlá. Rozhodně ji pak už nepoužívejte k ničemu jinému a poté, co ji z rohů pokoje uklidíte, ji vyhoďte nebo spláchněte.

Pokračování 7 / 7

Čištění polodrahokamy

K energetickému čištění prostoru můžeme použít i polodrahokamy jako křišťál, růženín a ametyst. Právě o nich se říká, že mají velký očistný účinek nejen na prostor, ale i na tělo. Ostatně tvrdila to už tisíce let stará ajurvédská medicína nebo si to do svých spisů zapsala svatá Hildegarda z Bingenu, která žila v 11. století. Vědecky opět nebyl účinek polodrahokamů na čištění prostoru zpracovaný, ale jedna věc je jistá: Když už nic jiného, tyhle kameny jsou prostě krásné i jako dekorace.

Odborníci na drahé kameny doporučují je občas pročistit pod tekoucí chladnou vodou a nechávat je dobíjet na slunci nebo na měsíčním svitu, když je luna v úplňku.

Doporučujeme

Články odjinud