Erika (37): Tchán si na mě dovoluje, nevím už, jak se bránit

Zebruška
1. září • 15:07

Myslím si, že Erika udělala chybu hned v začátku, když tchánovy řečičky a narážky a nenápadné osahávání hned neutnula. On asi opravdu vycítil, že si s ní může pohrávat pro zábavu a ona je vnitřně moc slabá na to, aby ho pořádně uzemnila. Pro mě nepochopitelné, že se nechala od jakéhokoliv chlapa takhle ztrapňovat a nic mu neřekla od plic (ještě bych to chápala, kdyby byla vykulená osmnáctka, když to začalo, a byla z domu vedená, že na dospělé nemá být drzá, ale tam se píše, že tchána poznala před třemi lety - to už byla tedy řadu let sama dospělá), ale to samozřejmě Erice teď už v ničem nepomůže, když ví, že se měla ohradit hned při první příležitosti. Teď musí na sobě zapracovat, aby zvládla situaci vyřešit, i když už je problém rozjetý. A měla by ho vyřešit sama - ne čekat, že si postěžuje manželovi a on naběhne a vyřeší to za ni. Píše, že s tím nic nedělá, aby neničila vztahy v rodině - to ani nemusí, je to mezi ní a tchánem a ostatní do toho tahat nemusí. Zabránit fyzickému kontaktu jde snadno - stačí mu podávat dítě na natažených pažích, aby jí ho nebral z náruče (pak bude dost daleko od jejího poprsí, aby jí na ně nemohl "omylem" a "mimochodem" sáhnout). Při vítání podat nataženou ruku, krátce stisknout a odtáhnout se, nenechat se objímat nebo pokud k tomu dojde, odvrátit hlavu před polibkem, nenechávat se oslintávat jako panák (na dotaz, co dělá, říct stručně a krátce, že jí takový blízký kontakt není příjemný, příp. že se líbá jen s manželem, jinak snikým. Nemusí nic vysvětlovat). A hlavně nic jen nenaznačovat, tím si opravdu nepomůže. Nacvičit si doma reakce na různé nepříjemné řeči, klidně před zrcadlem a nahlas, aby byla schopná příště na nějaký blbý dotaz nebo poznámku říct rázně, hlasitě a jasně: "Taková otázka snad není vhodná, ne?", "Tak na to odpovídat nebudu","Do toho vám nic není.", "Takové řeči se mně nelíbí, tak si je nechte příště pro sebe." A spousta podobných reakcí - prostě nic slušného, zakřiknutého, upejpavého, ale rázně a drsně. Myslím, že bude stačit ho takto odpálkovat jednou, dvakrát (pak se samozřejmě po pronesení příslušné natrénované věty ihned k němu obrátit zády, odejít, prostě s ním okamžitě přerušit kontakt a nenechat se zatáhnout do nějaké debaty okolo toho, kterou by nemusela ustát) a on pochopí, že už má utrum. Ale bude to od ní chtít velkou snahu, trénink předem a holt nějaké sebezapření, když jí takový styl komunikace není blízký. Ale určitě se to do budoucna vyplatí.

Pravidla diskuzí na webu Dáma.cz

Zasláním příspěvku do diskuze souhlasíte s těmito pravidly:

  • Podmínky užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Příspěvky se musí týkat tématu článku.
  • Příspěvky nesmí obsahovat vulgární výrazy a slovní útoky na jiné osoby, včetně ostatních účastníků diskuzí a autorů článků. Příspěvky nesmí poškozovat web Dama.cz ani ostatní projekty provozovatele.
  • Je zakázáno vkládat do příspěvků odkazy na stránky nabízející multimediální či programový obsah porušující autorská a jiná práva.
  • Příspěvky nelze využívat k propagaci.
  • Příspěvky, které porušují pravidla diskuzí, budou odstraněny. Případně budou upraveny tak, aby neporušovaly pravidla diskuzí. V textu bude následně uvedeno, že příspěvky byly ze strany redakce upraveny.
  • Právo moderovat diskuze mají pouze vybraní zástupci provozovatele. Základní kontrola každého příspěvku probíhá ještě před jeho zveřejněním.
  • Dáma.cz je soukromý web a provozovatel má při řešení sporů, které se týkají příspěvků v diskuzích, vždy konečné slovo.

Doporučujeme

Články odjinud