Eva (40): Odstěhovali jsme se na venkov a odevšad na mě jen kouká práce

41 komentářů

SandraN
14. července • 21:25

Je to jednoduché, vybereš si značku marmelád, co ti chutná. Na těch pár palačinek za rok nebo ojediněle na chleba s máslem...a co se týče knedlíků, kupuju je v osvědčené výrobně. Ano domácí versus kupované. Ale kde je to měřítko. Když se ten domácí výrobek z nějakého důvodu nepovede, je pryč čas, spotřeba energie, materiál....je to tak se vším. S cukrovím na Vánoce zrovna tak. Připálíš to, nebo to upustíš, nebo máš blbej recept... některé kupované může být lepší, než domácí. Naopak taky.
Ty Vánoce....ty mi připomněly babičku. Kdy prý budu mít okna. Nebudu. Povídám. Myla jsem je na podzim a zdají se mi čistá. Nesouhlasný výraz se vygradoval do výtky. Ale to se musí. Musí se před svátky umýt okna. Když musíš, povídám jí s přehledem, tak je umyj. Já chodím do práce, nemám na to čas, a já je mýt prostě nebudu. V duchu jsem si říkala, zda jsem ji to nenandala až moc tvrdě. Za dva tři roky plánovala malou rekonstrukci a řemeslník ji vyšel na období těsně po vánočních prázdninách. Nebylo to tak v plánu, ani jedna strana z toho nebyla nadšená, ale udělat se to muselo. A co myslíte. NEMYLA. NEMYLA, i když se to v ní asi pořádně pralo.

Elynor
14. července • 16:25

Jinými slovy - to "odevšad na mě kouká práce" - s tím žiju celý život, co se pamatuju. Nikdy to nebylo jiné. A je úplně jedno, jestli ve městě nebo na vsi. Tenhle pocit může mít úplně každý. Ale je třeba si osvojit "Důmyslné umění, jak mít všechno u pr* * le" - to je titul knihy, která nedávno vyšla, nečetla jsem ji, ale notifikace je zábavná, autor praví, cituji "šťastnější život nespočívá ve schopnosti proměnit hromadu citrónů ve sladkou limonádu, ale naučit se s tou kyselou příchutí na jazyku zkrátka žít" konec citátu, to je ta slušnější část ]:-D recenze to má vesměs stejně zábavné, až jednou budu mít všechno hotovo, tak si tu knihu taky přečtu :-D

helza
14. července • 18:34

@Elynor: To s tou knihou je přesné.

helza
14. července • 8:48

Jenom malý dodatek. Říká se, že co nic nestojí, to za nic nestojí.

SandraN
14. července • 1:40

Tehdy před revolucí, když jsem začala chalupařit, byl jen zavařovací plechový hrnec. Ten na elektřinu jsem si pořídila později. Čas a teplotu ohlídal, to jo. Ale kardinální kus práce zbylo zase na člověka. A včas se to vyndat muselo i tady.
Málokdo odhadne, kolik kompotů, kolik sklenic okurek rodina sní za rok. Na zavařovačky se proto psaly i letopočty.vTaky se jednou např. meruňky zrodily, dvakrát ne, jedly se dva tři roky staré kompoty. Zavařování se může hezky prodražit. Udělá se jedná chyba a celá várka letí. Přikláním se tady k dámám. Člověk nemá být otrokem. Ani zahrady, ani domů, ani rodiny. Neznamená to nedělat nic. Znamená to především myslet. Najít ten správný kompromis, přijatelný pro mě, pro všechny. Dobrá marmeláda se koupit dá. Zobat si čerstvé jahody, maliny, slívy, vyběhnout si pro ně na svoji zahradu, cítit, jak z nich voní sluníčko...to je radost. To si nikde nekoupíte.

helza
14. července • 8:44

@SandraN: Souhlasím. Jenom k té koupi dobré marmelády - nám žádné kupované marmelády nechutnají - připadají nám přeslazené a to děsně. A mám kamarádku, která si dělá marmelády proto, že pro ně jsou ty kupované málo sladké, děsivě kyselé. Každý to má rád jinak. Já bych tu práci už neřešila. I s tou to má každý jinak. Já jsem šťastná, když můžu a jsem ještě schopna, byť na vozíku, něco dělat a jsem za to Bohu nesmírně vděčná. Možná i proto, že vím, co to je ležet ochrnutá a jenom si číst, luštit, pečovat o sebe, snad trochu háčkovat. Kdysi, hodně dávno, mi jeden starý pán říkal: "nakonec člověk pozná, že práce je to největší štěstí, které má." A já jsem ve věku, kdy mi to došlo a už si to myslím taky. Evu možná ani tak netrápí práce samotná, spíše se možná cítí nedoceněná, nechválená, možná ji vadí, že u velkého domu a zahrady je málokdy uděláno úplně vše, jako v bytě, kde večer jdeš spát s tím, že nikde už není nic na práci. Ale na to si zvykne. A naučí se balancovat mezi potřebou mít všechno krásné a dokonalé a načančané a nutností zachovat si úsměv, svěžest a dobrou náladu pro své okolí. Protože ke krásnému domovu patří obojí stejně.

Elynor
14. července • 10:55

@helza: "...jako v bytě, kde večer jdeš spát s tím, že nikde už není nic na práci" :-D Tak v takovém bytě jsem ještě nebydlela. ]:-D

helza
14. července • 14:32

@Elynor: Já asi píšu jako tatar a zdá se navíc, že si protiřečím. Ale neumím to jasně vyjádřit. To, že každý má právo na svůj způsob života, na takový, jaký mu vyhovuje a nikdo není ani o mák lepší, či horší tím, co zvládne, či nezvládne udělat, nebo na co se prostě vykašle. Jenom oponuji tomu zdůvodňování, protože není pravdivé.Když někdo odmítá starat se o zahradu, bydlet na vesnici, nebo něco zavařovat, je to jeho rozhodnutí, které je zcela srávné a určitě mnohem lepší než cokoliv dělat za cenu nespokojenosti, či dokonce nevraživosti. Ale není správné svůj postoj zdůvodňovat tím, že stejně nejde být v zásobení zeleninou a ovocem soběstačným, když to jde. Tím, že všechno lze koupit stejně dobré, nebo dokonce lepší v obchodě, když nejde. Tedy jde, ale nikdy ne tak dobré, jako domácí a nikdy ne s jistotou, že výpěstky nebyly stříkány a hnojeny. Ano, v krámu si koupím čerstvé, zatímco na zahradě už nic neroste, ovšem zelenina i ovoce jsou buď skladovány s pomocí plynu aby dlouho vydržely, (navíc opět ta chemie, nebo pěstovány ve sklenících a zcela bez chuti, nebo kdoví jak dlouho dopravovány.Víš, já, protože ne vždy byl čas, nebo chuť, jsem si občas například koupila hotový knedlík. Dnes je plno výrobců a mají dobré knedlíky, když jsou čerstvé. Ale nikdy nejsou jako domácí. Takže ano, koupím si knedlík, protože je to rychlé a bez práce, ale ne proto, že je stejně dobrý, jako když si ho udělám. Ano, prodávají strouhanku, znám lidi, kteří ji kupují. Já nemít doma rohlíky, tak řízky nedělám ale kdybych náhodou někdy na ně tu strouhanku koupila, tak nikdy ne proto, že je taky dobrá - není, jednou jsme to zkusili a už nikdy více.

helza
14. července • 14:05

@Elynor: hihihi. Já jsem bývala takový cvok, že v sobotu jsem vyprala (automatku jsem neměla, protoveškeré prádlo), nakoupila, uklidila, napekla a navařila, umyla chodbu v celém baráku, zametla chodník okolo a uklidila okolo popelnic. A v neděli vstávala do čistého. Pak mi prasklo aneurysma, což lidi v baráku konečně naučilo střídat se v úklidu chodby a zametání chodníku. Ale i teď jdeme jenom vyjímečně spát s tím, že je nějaká domácí práce odložena na "až zítra". Já to ale myslela tak, že když třeba neumeju před spaním okna, tak jsou relativně čistá a nemusím je umývat ani zítra, ani za tejden. Na té zahradě, když je dost velká, se člověk musí naučit ukončit práci i tehdy, když na něj někde ještě okatě pokřikuje. :-)

Elynor
14. července • 16:12

@helza: U nás v paneláku jsme se střídali normálně, na kom byla řada, umyl jedno patro a schody do patra níž. Ten z přízemí tedy myl schody do sklepa. Společné prostory uklízel a myl každej byt jednou za čas, protože tam bylo 40 bytů, tak než se všichni vystřídali, tak to chvíli trvalo. Ale to byl stav před revolucí. Posledních 15 let jsem v domě nesáhla na nic, všude jsou úklidové firmy. Nebudu jim přece kazit vejdělek :-) a když není uklizeno, zvednu telefon, a optám se správce, co že to je za pořádek? Načež bývá zjednána náprava. Přímo v bytě jsem neměla "hotovo" nikdy, dvě děti, dva psi, průběžně i jiná zvířata, chodila jsem do práce a současně i na brigády, abych to všecko uživila, takže pořád bylo něco, co "by se mělo" umýt, uklidit, uvařit, vyprat, vyžehlit, sakra, už zase potřebuju vyčistit odpady, nebo filtr pračky, které čuně to udělalo ty otisky pazour na zdi? Rychlovarná konvice potřebuje odstranit vodní kámen, do prkýnka, vždyť jsem to dělala někdy nedávno? Který pes převrátil odpadkový koš a roztahal to všude? Ty kytky jsou nějaké zvadlé, kdy jsem to naposledy zalejvala, a támhleta by chtěla přesadit, no nic, dneska už na to kašlu, zejtra je taky den... no jo, já vím, že ta hromada prádla na vyžehlení tady leží už tejden, tak to dej do ložnice, když ti to překáží. Cože nemáš vypraný? Šmarjá, tak si vem jiný, zítra to vyperu, ano, to jsem říkala už v pondělí, no tak dobře, tak já to hodím ještě do pračky, ale do rána to nejspíš neuschne. Který dobrovolník umeje nádobí po večeři? Nehlaste se všichni. Ne, já to mejt nebudu, já jdu venčit psy. Fajn, řekli jste si o to - ty umeješ nádobí, ty uklidíš kočičí wc a vytřeš podlahu, ale hned, aby byla suchá, až přijdu se psema zvenku, aby nehamtali po mokré. Jo, je to potřeba. Neodmlouvej! Nebo jdeš venčit ty a vytřu já. No tak. 8-) A tak by se dalo ještě dlouho pokračovat... ]:-D

helza
14. července • 18:33

@Elynor: Pokud jsou ještě doma děti a člověk je v práci skoro celý den, pak není uklizeno nikdy. Já měla při malých dětech psa současně jen jednoho, ale děti tři a zvířata snad všechna, co jdou v bytě chovat. Když odrostli, bydlely u nás ještě budoucí snachy a psi byli tři - náš vořech, trpasličí knírač a přerostlá doga. V té době se to nějak zlomilo, děti už si sami dělali pořádek. Jedna sociálka vždycky tvrdila "bor...l v bytě, šťastné dítě". (Řešili jsme tehdy rodinu, kde bylo vždy všechno tip top a nakonec se zjistilo, že matka je těžká alkoholička) a já věřím, že je to pravda.Žehlení mě ovšem taky štvalo. Znala jsm jednu slečnu, která byla několikrát jako pomocnice v domácnosti v Anglii. Poprvé se děsně nahonila - děti, psi, zahrada, všechno. Potom ji v agentuře řekli, že když se jí ptají, zda to, či ono umí, musí říct, že neumí. Tak to udělala a prázdniny si užila báječně, chodila po zábavách a všelijakých kurzech a za stejný plat - prý to nikdo neřešil. Taky jim řekla, že neumí žehlit a tak rodina v pohodě chodila v nevyžehleném. Jednou prý měli nějakou velikou oslavu, všichni ve slavnostním, hosté důležití a paní v domu klidně se všemi švitořila v šatech zmačkaných až hrůza. Na čísisi dotaz jenom v pohodě utrousila, že"óperka neumí žehlit", čímž se to vyřešilo a nikdo se ničemu nedivil. Jako by sdělila, že služka má modré oči.Po pravdě, muž taky neumí žehlit a mně to s mým ochrnutím nejde, tudíž už cca 12 let taky nežehlíme. A nikomu to vůbec nevadí. I když nemám ráda umělinu a všechno mám z bavlny.

helza
13. července • 10:48

Ono u nás jde taky o pohodlí. Sklidí se mrkev a petrřel, očistí, Vkrouhaček nakrájí na kostičky a zamrazí. Když vaříš, vytáhneš sáček, odlomíš kolok potřebuješ a máš hotovo. Kdo by se čistil a krájel s trochou mrkve. A taky je to o chuti. Leta jsme na vánoce kupovali čerstvou zeleninu na salát a do polévky. Jeden rok jsem nestíhala, použila tu naši zmrazenou a ejhle - ta chuť a vůně byla nesrovnatelně tisíckrát lepší. Od té doby se čerstvá mrkev kupuje jenom psovi na chroupání. Jsme zkrátka mlsní.Navíc, je mi skoro 75 a práce na zahradě a okolo ní mi nikdy nevadila, naopak i dnes mě vždycky nabije, ať jsem jakkoliv unavená. Tím nechci tvrdit, že to tak musí být a že každý musí kde co pěstovat. Ale že klidně může, rád a sláskou, i když člověk není blbeček.

SandraN
12. července • 21:22

Já se v zahradě rýpu ráda. Zaliju, okopu, atd. Ale nemám potřebu po všech letitých zkušenostech, se tam udřít, nemám energii na to, obdělávat ji celou, nemám chuť pěstovat to, co nechci. Pěstuji, co jíme. A jíme to čerstvé. Dělávala jsem kompoty, džemy, zmrazovala....dneska se to dá koupit...a byla by to zbytečně vynaložená námaha. Sklenice okurek v akci za málo přes dvacku. Kolik těch sklenic za rok sním? K rizotu, na chleba se sádlem, do bramborového salátu....a to si vemte, že špatně nastavím čas, zapomenu, zakecám se...a co z okurek, které byly v hrnci mnohem déle, budu mít za užitek? Dělávala jsem i přesnídávky z letních jablek....to se to dá dusit na kousky...zajde se na zahrádku zalít, vidí se sousedka, zavede se hovor, vzpomene se na hrnec, ale mávne se rukou, vždyť v kuchyni sedí rodina u večeře, koukají tam na to, jsou tam tři, kdyby to moc bublalo, všimnou se....všimli se....a to bylo tak všechno. Po mém návratu mi jeden z těch adeptů řekl.....asi se ti to pálí, ne?....to bylo myslím, jak jsem ty přesnídávky dělala naposledy ...oni se u těch kamen klidně najedli, a odtáhli si po svém. Dobře mi tak. Pomyslela jsem si. Školáci mají na jablka zuby a těch jabloní tu je zbytečně moc. Rozumný člověk se umí poučit...i z vlastních chyb a vlastní hlouposti.

helza
13. července • 10:37

@SandraN: Jenom malá poznámka. Dnes vypadají zavařovací hrnce jinak. Naskládáš sklenice - velkých s jich tam vleze 18, zaliješ vodou, naklapneš co zavařuješ, když chceš po svém, pak teplotu a čas, zapneš a můžeš si dat šlofíka, hrnec se postará. Když skončí dá signál, ty vytaháš flašky, kohoutkem dole vypustíš vodu a je to. A můžeš v tom hrnci uvařit čaj, či dršťkovou, či guláš, když se ti sejde hromada lidí.

Elynor
13. července • 6:52

@SandraN: To podepíšu. Taky jsem dřív přebytky z chalupy zavařovala a mrazila. A nikdo o to nestál. Děti nechtěly kompot, radši ty třešně snědly čerstvé. Spotřeba marmelád a džemů v naší rodině byla vždycky zanedbatelná. Manžel to nejedl prakticky vůbec a děti sem tam, když byly lívance nebo palačinky, já sama džem k životu taky nepotřebuju, taky mám radši čerstvé ovoce. Navíc když si to člověk spočítá - energie, suroviny, čas, objem práce, který tomu věnoval - vyjde ho sklenička něčeho asi tak 3x dráž, než když si to koupí. A co mám zkušenost, tak tihle lidi to pak rozdávají, jen aby to nemuseli vyhodit, když zjistí, že mají ve spíži zavařené věci už dva roky a právě přidali várku za rok třetí. :-) Takže to dopadne tak, že když už mi to někdo vnutí, tak to nakonec vyhodím já. Až se dotyčný nebude dívat. Na chalupě mě bavilo dělat skalku. Z toho nic nebylo, jen se na tu hromadu šutrů ze spadlé stodoly líp koukalo, když na ní kvetly skalničky. Ale dělala jsem to jen tehdy, když se mi zrovna chtělo, a když nebylo nic jiného na pořadu dne. Kdyby tam ta hromada šutrů nebyla, ani by mě nenapadlo dělat skalku a nějaké kameny si sehnat a navozit je tam. Záhony se zeleninou mě nebavily. Taky to ode mě nikdo nechtěl. Ale měla jsem jakýsi pocit povinnosti, že bych ten pozemek měla nějak využít a něco užitečného tam pěstovat. Výsledek nikdy nestál za tu námahu, a pokud se vůbec něco urodilo, tak to nebyla moje zásluha, ale matky přírody. Několik let mi trvalo pochopit, že nemusím. Že opravdu nemám žádnou povinnost vypěstovat dětem zeleninu, že můžu jít radši s nima na výlet do lesa a zahradu nechat tak, jak je. Pak jsme byli všichni šťastnější. Ale i tak, když jsem se rozhodla chalupu prodat a ptala jsem se mých tehdy již dospělých synů na jejich názor, oba byli pro prodej. Ani jeden neměl nostalgické vzpomínky na šťastné dětství na chalupě a nechtěl se o to v budoucnu starat.

Elynor
12. července • 18:44

Tak já už vůbec nechápu. Asi jsem se blbě vyjádřila. Jsem městský člověk. Žádná dřina na zahradě mi nestojí za to, abych se mohla holedbat soběstačností v zelenině a ovoci, potažmo vejcích či jiných komoditách. Vůbec mi nevadí globalizace a možnost si koupit jahody v lednu a banány kdykoli. Netoužím šlapat zelí a nakládat či zavařovat cokoli, ani to nepotřebuju. Ráda si koupím výsledky práce jiných na farmářských trzích. Ty jsou na každém druhém rohu. I kdybych měla zahradu, jakože nemám, tak bych tam už nic nepěstovala. Ani slepice - hlavně ne slepice, ty všechno zničí, rozhrabou a sežerou. ]:-D Měla jsem zahradu na chalupě, a tam jsem si užila dost, jak píše někdo níže, byla jsem mladá a hloupá, zkoušela jsem pěstovat kde co a přitom ta zahrada i s chalupou byla daleko od bydliště, jezdili jsme tam jednou za měsíc a tudíž tam vždycky byla džungle. Nebo suchopár, podle aktuálního počasí. Léty zkušeností jsem došla k tomu, že zahradu musí mít člověk u nosu a denně se na ní pinožit, aby to k něčemu vypadalo a případně byl nějaký výnos plodin. Když na to nemá dotyčný jedinec to odhodlání, tak holt by měl rezignovat a vybrat si jen něco. Plně souhlasím s těmi, co píšou, že Eva z článku si neumí určit priority a snaží se zvládnout všechno, aniž by domyslela důsledky. Za sebe pak pravím, jak už jsem psala níže, že bych volila to zahradní sezení, kde bych si četla knihy, a tím by to haslo. Žádné plantáže zeleniny ani chov slepic. Vůbec by mi nevadilo mít všude půlmetrovou trávu a v ní nějaké kvetoucí plevely. Pokud teda není v rodině člověk se sennou rýmou, ale pak by bylo bláznovství se stěhovat na venkov. :-) No a v neposlední řadě - je to úplně jedno, jestli je rodinný dům se zahradou na vsi nebo ve městě. Tam je podstatné to, že existuje pozemek a že někdo má za povinnost, že to musí obdělávat. No tak nemusí, ani ve městě, ani na vsi. ]:-D

helza
12. července • 20:12

@Elynor: No o tom to je, o tom, že člověka musí zahradničení milovat.
Já například nesnáším rovnat dokumenty a počítat peníze. Vše okolo nich nechávám bankám, občas o nějaké nepozorností a tím, že nečtu výpisy z účtů přijdu, nebýt paní na poště u přepážky (mám poštovní spořitelnu, která mě doslova ukecala, abych si část peněz z běžného účtu převedla někam, kde se zhodnotí, tak jsem to nikdy neudělala. Prostě pečovat o peníze a faktury a podobně mi přijde asi stejně strašné, jako pro tebe obhospodařovat pole, zahradu a dobatek.
Prostě je to o tom, že člověk má dělat to, co má rád, že žádná práce není horší, ani lepší, ani snadnější, či těžší, ba ani vznešenější, či méně vznešená. Pro mě je tou nejtěžší práci na světě třeba účetnictví.
A taky je to o tom, že život ve městě a na venkově je jiný, ale každému prostě vyhovuje něco jiného. Navíc tak, jak lze zahradničit ve městě, stejně lza nezahradničit na vesnici.
A fakt to není o výnosech a podobně. To jsem napsala jenom jako reakci na to, že člověk soběstačný být nemůže. Rozhodně ne abych se něčím chlubila, ono to ostatně není nic převratného, nic, čím by člověk mohl někoho ohromit. To spíš těmi výsledky ve sportu, či podobném koníčku.

Elynor
12. července • 20:54

@helza: To není úplně nejlepší srovnání. Jsem účetní, je to moje profese. Tedy jsem profesionál, kterého za tuhle práci lidi platí. Nemůžu si říct, že dneska mě to nebaví a půjdu se koupat. Musím tu práci dělat, protože mě živí a musím ji dělat dobře, pokud možno co nejlépe umím, abych za to dostala peníze. Ve stejné pozici bych byla, kdybych měla například zahradnictví. Byla by to moje profese a musela bych tam pracovat, aby mě to uživilo. Dnes a denně, protože zákazníci nepočkají, chtějí výsledky té práce, ať už jsou to účetní sestavy nebo kytky. Ale nejsem ve stejné pozici, když ve svém volném čase pracuju na mé vlastní zahradě, tam nejsem ten profesionál, nikomu nedlužím výsledek, a můžu si říct, že dneska nebudu plejt jahody, ale budu se opalovat na neposekaném trávníku. Když si udělám z původního koníčku a záliby nepříjemnou povinnost, jak se to stalo Evě, mám problém, bez ohledu na to, jestli zahradničení miluju nebo ne. Ono je to těžké si to přiznat. Eva zatím hledá chybu spíš u jiných - manžel "jenom" seká trávu a obstarává slepice, a děti ji spíš od práce na zahradě odvádějí, když chtějí její pozornost. Čili můj osobní názor je, že manžel a děti jsou důležitější než zahrada. Nemá cenu se honit, když je zjevné, že to dělá sama pro sebe a přitom ani nemá čas si užít ty výsledky. Nemá cenu se zlobit na ostatní, že je v tom sama. Ono se to nezblázní, když to dělat přestane, a za nějaký čas ji to třeba zase začne bavit a vrátí se k tomu. Však ta zahrada nikam neuteče. V podstatě jde o to zbavit se toho pocitu, že musí - musí mít tu zeleninu, a děti musí mít to pískoviště, a musí na zahradě být pořádný chodník... a včera bylo pozdě. A všichni kolem to všechno už mají. No a co? Tak ať mají. Budiž jim to přáno. Zas třeba nemají něco jiného.

helza
13. července • 10:28

@Elynor: Určitě. Dobře to napsala Myslím Diblina. Zahrada má soužit člověku, ne naopak. Je to jako se vším v domácnosti. Uklizený a načančaný byt je všem příjemný do okamžiku, kdy utahaná máma nemá na nic čas a všechny okřikuje, že to, či ono rozházeli, či umazali. Ta míra toho, kam zajít je důležitá. Budu uklízet a čančat, pokud mě to bude bavit, pokud to budu dělat s láskou a radostí nad příjemným prostředím. Nesmí mi to přerůst přes hlavu. Se zahradou je to totéž. Jasně, někdy to i doma i v té zahradě zabolí, někdy je to za hranou mého potěšení, ale musí se to vybalancovat. Jeden chlapec tady na vsi mi vyprávěl o své babičce, která nikdy nic neplela a vždycky měla úžasnou úrodu a říkávala: "pletím a okopáváním se ty rostlinky ruší, potřebují v klidu růst" :-DJá třeba osobně mnohem raději pleju, když už je záhon zarostlý, kdy už je plevel za co pořádně chytnout. A ta paráda, když z toho houští před tebou jsou za tebou krásné, do čista vypleté řádky. :D

Mata69
12. července • 17:34

EVa z článku je prostě prdlá ženská, která si myslí, že musí mít všechno takové, jak si vysnila. Měla pocit, že si všechno vypěstuje, všechno pak zakonzervuje a rodina bude šťastná jaké to má dobré - domácí. A taky, že bude mít krásnou zahradu, s krásným posezením a v něm si bude hovět a pít kafíčko. A taky krásný domek, perfektně naklizený a uspořádaný. A všichni budou šťastni až do smrti. Nějak jí asi ušlo, že cokoli pěstovat neznamená kochat se krásnými záhony, že je to prostě tvrdá práce, že chovat zvířectvo je nemlich to samý a nedá se od toho odjet, když pígluje byt a čančá, že jí jaksi už pak nezbývá čas na to kafíčko v tom krásným posezení. Ale pořád to není o tom,že žije na venkově. Je to o tom, že si to neumí prostě porovnat v hlavě.

SandraN
12. července • 15:03

Kdysi jsem byla svědkem situace, kdy typická městská a paneláková mladá paní pronesla: Já bych tak chtěla bydlet na vsi v domečku. Pít kafe a koukat do zahrady, klid, pohoda....A byla u toho typická o generaci a půl starší paní z vesnice, která moc dobře věděla, co to obnáší, předělávat dům při dvou malých dětech,mít velkou zahradu a pěstovat i zeleninu a ovoce z ní na prodej, denně se připravovat kotel, zkrátka vstávat první a lehat poslední. A ta si na ní zgustla..... Milá zlatá,řekla jí, vy vůbec nevíte, o čem mluvíte. Věřte mi, že to byste takhle pěkně a odpočatě nevypadala, kdybyste žila na vsi. A blonďatá městská ji ve své absolutní neznalosti odpověděla...já bych ale nedělala na zahradě a neměla zvířata.Já bych tam jenom bydlela. Ale paní ze vsi měla jednoznačně navrch. Ona věděla, o čem je řeč a z ní mluvila letitá praxe. Ubila ji argumenty.

Mata69
12. července • 17:31

@SandraN: Ale no tak, i na vsi může mít člověk zahradu jen okrasnou, s co nejmenší údržbou, nemusí pěstovat zeleninu a ovoce (právě proto, že si to lehce koupí jako člověk ve městě), kotel dávno mají lidé na plyn nebo tepelná čerpadla a málokdo "denně chystá kotel na topení". a nechovají se zvířata, králíky už má málokdo, tu a tam slepice. A hodně lidí to tak už prostě má. Ano, mít dům je práce - údržba, opravy...ale to je ve městě stejné jako na vsi. Takže bych to tu pořád nepodávala stylem, že život na venkově je jen o každodenní těžké práci kolem zahrady a záhonů, zvířat. Jaký si to kdo udělá takový to má. Ano, často je to o dojíždění za prací, s dětmi do školy, na kroužky. To ano. Ale už dávno neznamená žít na vsi = plantážničit. I když...pozoruji, že hodně lidí se k tomu zase vrací...pár slípek...záhonky...

helza
12. července • 19:54

@Mata69: V tom máš naprostou pravdu. Platí to ostatně i obráceně, my když jsme bydleli ve městě, měli jsme jednu dobu tři zahrady, všechny daleko a každou na jiném konci města. A cyklistické stezky tehdy nebyly, všude jsem musela na kole v městském provozu. Rozdíl byl snad pouze v tom, že všichni zahrádkáři byli šťastni, že mají tu svou zahrádku, že se mají kde hrabat v hlíně a piplat si ty rostlinky a nikdy jsem od nikoho z nich neslyšela, že by to pro něj byla kdovíjaká dřina. Byl to pro nás koníček, jako pro jiného cyklistika, či jiného horolezectví - popravdě ti se určitě nadřou ještě víc. Jenom je absurdní, aby člověk nadával že se nadře při tom, co dělá rád.Na vesnici byli před lety lidi, kteří dřít museli a byli do toho nrceni. Dnes už mnozí žijí jinak, zahrádku si zařídí k odpočinku a vše si koupí. Ale to brblání na dřinu na venkově u některých zůstalo jako taková "sociální nákaza". Zaskočilo mě to, když jsem se přistěhovala, už o tom nepřemýšlím. O tom, jak od jara okolo sebe slyším: "zase nám ta dřina začíná". Ale jsou to jenom slova. Většina lidí stejně tu práci okolo zahrady a zvířat miluje. A kdo nemiluje, tak se zařídí jinak. Já ji mám ráda.

helza
12. července • 10:39

Myslím, že celé je to o tom, že člověk si nemá něco vysnít a nepočítat s tím, že všechno může nakonec být jinak, že i ta jeho růžová zahrada bude mít trny, s nimiž nepočítal. Stejně tak, jako je nesmyslné dopředu se děsit z čehokoliv a představovat si problémy, které člověka čekají. Ony totiž pak přijdou, ale úplně jiné, než ty, na které se připravoval.Omo je to i o tom, že pro člověka žijícího ve městě v bytě, který si kafe může dát tak akorát na terase, či na balkoně, je představa kávy v přírodě okouzlijící a potřeba zákoutí na posezení u kávy zásadní, ale po pár letech strávených v domě a na zahradě mu přestane být příroda takovou vzácností a to kafe si s kamarádkama dá klidně, možná i raději doma v obýváku, chráněný před výstřelky počasí.

Mata69
12. července • 9:50

Upustila bych od dogmat, jak je život na vsi těžký a plný práce. Když budete mít dům se zahradou ve městě, může to být velmi podobné. A jak už tu zaznělo "jaký si to udeláš, takový to máš". Jestli si paní vzala do hlavy, že musí všechno na zahradě vypěstovat, že musí chovat zvířata a že musí být všechno dokonalý, tak je blázen a může si za to sama. Nevím jestli jsou její děti šťastné a budou mít krásné vzpomínky na dětství s uštvanou a utahanou matkou. Ja sama vím, že až to tchýně nebude zvládat, že já mrkev, celer a podobně rozhodně pěstovat nehodlám. Nevidím efekt v tom, kolik práce se tomu musí dát, versus výsledek. Chodím do práce, do důchodu daleko. Záhon brambor máme, tomu se věnuje manžel a pravda je, že čerstvé nakopane brambory jsou pochoutka. Sklep dobrý nemáme, ale vydržíme z bramborama takřka do jara. Tu a tam něco zavařím, broskve, dzem z rybízu, jahod....Jen pár skleniček, aby se to přes zimu snědlo. Ve skleníku pěstujeme okurky, rajčata, papriky...Ale všechno jen tak, aby se to zvládlo. Máme i 9 slepic, spotřebu vajec máme velkou, slepice moc práce nedají.
Paní by si měla fakt ujasnit, jestli je skutečně nutné, že musí všechno vypěstovat, jestli musí mít všechna zvířata, co má (nějak mi uniklo jaká zvířata vlastně chová), a jestli musí mít na zahradě kdejakou krávovinu, co kde vidí ( zákoutí, posezeníčka, dokonalou cestičku...). A jestli od toho upustit nechce, tak holt si bude muset přiznat, že ji pak nezbyde čas na to si v tom posezení posedět, jet na výlet s dětmi, nebo na procházku do lesa.

helza
12. července • 10:24

@Mata69: Máš pravdu. Ono nakonec i my pěstujeme jen to, co v pohodě zvládáme a když nezvládneme, není problém koupit u souseda, který rolničí, nebo kousek od nás v družstvu. Zatím zvládáme, v zimě neděláme nic, kromě plánování a nákupu semínek a když v létě přijedou vnučata trávíme čas s nimi. Těch pár týdnů to zahrada vydrží a děťátka milují to, že mohou všude všechno uzobávat. Se zvířaty je to horší, na ty se nedá vykašlat.

Dasa63
11. července • 23:59

Nikdo jí do toho nenutil, vymyslela si to sama. A co dělá v zimě? Já teda nevím, ale naše zahrada skončí po sklizni někdy v říjnu a začíná v březnu. V zimě se tam nic nedělá. Takže klidně může jít kam chce a nebo jet na dovolenou. Vůbec nechápu, na co si stěžuje. Tak ať to nedělá, ne? Vždyť to po ní nikdo nechce.

SandraN
11. července • 22:56

Žiju celý život v bytě, ale chalupařím od doby, kdy děti byly malé. Přes třicet let. A když to srovnám, dřív jsem byla hodně utahaná. Dneska totiž zaprvé nezavařuji. Ty dvě marmelády, ty dvoje kyselé okurky jednou za půl roku si prostě koupím. Zadruhé pěstujeme jen to, co jíme rádi. Abych tahala mrkev do sklepa do písku, na to kašlu. Po celý rok se dá zelenina koupit. Fakt se nevyplatí zavařovat všechno, kompoty i vše jiné bývá v akci, dá se to sehnat levně. Dřív jsem pěstovala od všeho a jen se honila. Na zahradu jsem byla vždy sama. Už jen aby bylo zryto, bylo hodně práce. Drsná planina plná plevele a stromů....kousek po kousku....snad pět let práce....a potom obdělávat to.....Dneska obejdu s motykou jednou týdně zahradu, kde obdělávám jen polovinu plochy než zamlada, na druhé půlce je tráva a o její sekání se starají mladí. Chce to rozumný přístup. Kdybych dnes stala před volbou chalupy a zahrady v době totality, kdy si člověk vše musel vypěstovat, kdy tady nebyla pitná voda, popelnice, obchod.....otočila bych se a mazala zpátky do města do paneláku. Dneska přehlídnu ten prostor z bazénu a říkám si....člověk byl mladej a blbej.....a zda si toho rodina nějak vážila....že je zahrada obstaraná, zavařeno, uklizeno, napečeno, přitáhnut nákup ze sousední vesnice .. na kole!..... dovezená pitná voda z místní studny....nenechte se vysmát....hlava rodiny ještě měla plnou pusu teorií...že takhle se to nepěstuje....atd.. .ten by dneska odsud jel, jen by hubu otevřel.

Elynor
11. července • 14:40

No a co se týká šťastného dětství, tak to pozoruju, že větší děti se už na zahradě nudí. Už je to nebaví, mít obzor omezený plotem zahrady a prostředím vesnice, které znají a je to tam pořád stejné a nic se tam neděje. Chtějí být s kamarády, a pokud někam dojíždějí do školy, nepospíchají zpátky domů na ves, vracejí se, až když musí. Takhle to bylo i s mými spolužáky, co dojížděli na školu z vesnic, se spolužáky mých synů, a na vnučce to pozoruju už taky a to je jí teprve 7 let.

helza
11. července • 13:20

Diblina to napsala přesně.

helza
11. července • 13:18

Ano, na venkově to tak chodí. Práce skutečně neuteče a člověk se musí naučit nejenom trpělivosti, ale i pokoře. Musí se naučit smířit se s tím, že celý rok něco pěstuje a piplá a pak přijdou kroupy, či vichr a má po všem, nebo přijde dlouhé sucho a on nemá čím zalévat, nebo přijde zjara mráz a vše pomrzne. Musí si umět přiznat, na co stačí a naučit se rozhodovat v tom, co ještě zvládne a co raději oželí. Ano, život na venkově je opravdu jiný, než ve městě a rozhodně není tak úžasný, jak se zvenku zdá. Ve skutečnosti ale lidi formuje a v mnohém posouvá dopředu. Jde pouze o to, co člověk od života očekává, v čem chce aby rostl, jaké jsou jeho priority. Všechno dohromady, kouzlo venkova i pohodlí bytu ve městě, mít stejně nemůže.Eva možná nemá a nikdy nebude mít zahradu takovou, jakou si vysnila, možná nikdy nevyužije těch míst k odpočinku, které na ni vytvoří, ale její děti budou mít krásné dětství. Pokud je to její prioritou, může být šťastná.

diblinda
11. července • 13:16

Život na vsi je takový, jaký si ho člověk udělá, ale asi není pro člověka, co musí mít všechno pinklicht, u nás si zahrada letos z větší ásti dělá co chce a taky to jde, když nemůžu, tak nemůžu, paní si musí rozmyslet, zda dům a zahrada má sloužit jí nebo ona bude sloužit domu a zahradě.

Elynor
11. července • 13:09

No a na místě Evy bych se na to vykašlala a nechala zahradu bejt, ať si žije vlastním životem. Čím víc záhonů člověk vyrobí, tím víc práce s tím má, aby se to furt plelo, okopávalo, sázelo, sklízelo... výsledek stejně nic moc, na zahradě se nedá vypěstovat dost na to, aby se ovoce a zelenina vůbec nemusely kupovat, a slepice se nevyplatí už vůbec, pokud jich není opravdu velké hejno. Na budování zahradního sezení bych se taky vykvákla, protože se prodává fůra skládacího nábytku, který si člověk postaví kdekoli ho napadne a na vypití toho kafe to bohatě stačí. Dneska existují koncepty bezúdržbových zahrad, a většinou je to docela pěkné na pohled, a člověk nemusí bláznit, že není posekáno, šmarjá, co budu dělat. Nic. Sednu si, budu číst knihu, a děti pošlu k sousedům na třešně. :-)

helza
11. července • 13:28

@Elynor: Po pravdě i když krom zahrady máme i kousek pole, žádní velkopěstitelé nejsme. Přesto brambory, zeleninu, byliny, koření, ořechy a ovoce, krom citronů a pomerančů v zimě, opravdu nekupujeme. A to ho jíme opravdu hodně, v létě jsme prakticky vegetariáni, nemluvě o zavařeninách, kompotech, nakládaných okurkách, kysaném zelí a podobně. Hlavně víme, že se ničeho nikdy nedotkne chemie a na chuti je to opravdu poznat. Slepice a dobytek nemáme, ale můžeme cokoliv za vajíčka a nějakého toho králíka vyměnit.

Elynor
11. července • 14:24

@helza: No nevím. Mladí mají velkou zahradu a fůru zeleninových záhonů, ovocné keře a stromy. Ale většina se toho sní čerstvá v sezóně. V lednu opravdu nemají z vlastní zahrady čerstvá rajčata ani papriky, ani salát nebo okurky. Kupují to v Makru. Teprve v březnu se dá něco vyset či vysadit na záhony a sklízí se to o hodně později. I kedlubny a květák jsou jen sezónní, hrášek taky, jestli něco vydrží přes zimu, tak snad jen cibule a česnek. Vše ostatní se kupovat musí. I brambory. Ovoce už vůbec, to se samozřejmě taky spotřebuje čerstvé, z případných přebytků je džem, ale to už musí bejt. Nevím, jak velké by museli mít latifundie, aby byli v zásobování soběstační a hlavně by asi museli mít skleníky, kde by šlo něco pěstovat i v zimě, a skladovací prostory, které by udržely třeba ty brambory v poživatelném stavu od podzimu až do jara. Koření samozřejmě kupujou taky, zase nevím, jak by si pěstovali vlastní papriku, pepř, zázvor, kmín, kde by se to sušilo a zpracovávalo, a kdo by to asi tak dělal. Dtto byliny - většina z nich nepřežije zimu, rozmarýn, tymián, majoránka... opět je to jen sezónní.

Mata69
12. července • 17:41

@Elynor: Ještě donedávna nám nepřišlo divné, že jahody jsou jen v červnu, rajčata v létě a okurky taky. Že kedluben koupíme jen na jaře, že brambory a jablka jsou uskladněná ve sklepě. To, že se to dnes dá koupit po celý rok (nemluvím o chuti a kvalitě), je už jiná. Na soběstačnost s jablky a hruškami stačí pár stromů - dva, tři...stejně tak i na tu zeleninu pár záhonků - jeden mrkve, jeden petržel a celer...atd. Ale holt se na tom člověk něco naplahočí. A s tím kořením - majoránku si přes léto ostříhávám a suším, stejně tak tymián, oregano...Okurky ze tří sazenic - nám stačí na naložení pár skleniček na zimu. Z rajčat dělám protlak (a není to nic složitého ani časově náročného, na to mě neužije). A devět slepic nás bohatě vejci stihne zásobit, že když mají dobu a nesou fest, ještě vejce prodáváme. Člověk si musí určit prioritu, co chce, co může v klidu zvládnout, co je ochoten obětovat. Na vsi nebo ve městě.

helza
12. července • 10:14

@Elynor: Kořeníme většinou bylinkami, kupujeme pouze pepř, sůl a papriku. Co se týče ovoce je pravda, že krom toho drobného (jahody, rybít, angrešt, maliny, ostružiny, borůvky, víno ...) úplně všechno nemáme, ale okolo všech polních cestiček rostou aleje ovocných stromů - vlastně většina ovoce skončí na zemi. Z rajčat a paprik se nadělají leča, v zimě se pak vezme sklenice, hodí do pánve, přidají vejce a je oběd. Z části rajčat se nadělají šťávy a omáčky. Zelí se našlape do bečky a nechá skvasit. Brambory vydrží do jara - ještě nějaké loňské máme, než začneme kopat letošní, vydrží. Cibule a česnek jakby smet. Okurky se naloží, přerostlé zakvasí, červená řepa do jara vydrží v bedně vyložené polystyrémem, nebo vyslané starou peřinou, stejně jako brambory i venku, dyně, cukety a patizony vydrží do jara i v teple v bytě. Mrkev, celer, petržel, fazolky, kopr a spousta drobného ovoce se zamrazí, fakt je, že máme dva velké mrazáky. Naťová petrželka, naťový celer a naťová cibule, rozmarýn a tymián, dobromysl a keříčková majoránka (mimochodem voňavější než ta bylinná) vydrží na záhoně celou zimu, jenom rozmarýn je někdy nutno zjara ostříhat. Vydrží i máta i meduňka, ale ty i s libečkem na podzim zastřihnu a usuším) Jenom bazalka nevydrží. Určitě jsem na něco zapoměla. Zavaří se ovoce, řepa i dyně, nadělají se marmelády, něco rozdá, zásobí se rodiny dětí. A opravdu žádné latifundie nemáme, skleník ano, v něm pěstujeme papriky. Měla jsem kdysi kamarádku (již není mezi námi) a ta měla opravdu latifundie na Jižní Moravě. Nikdy neměli ano skleník, ani mrazák a nechěli je ani. Vždycky říkala, že člověk má jíst to, co je právě v sezóně. Že se pak například celý rok těší na květák a když je, že si na něm skvěle pochutná, víc, než když ho může mít kdykoliv. A to platí i o jahodách, i těch rajčatech a paprikách. Dnes, kdy je všude vždycky včechno, tomu věřím. Ostatně rajčata kupovaná v zimě stejně nemají žádnou chuť. V zimě si kupuji kvůli vitamínu C pomeranče a citrony a bez ostatního se obejdu. A kupujeme hlívu ústřičnou, tu milujeme, ale nepěstujeme (zatím :-D)Dříve nebyla taková globalizace a obchodní domy a když Bára Basiková zpívala ve Stromboli "banány a rajčata", brali jsme to jako dobrý vtip - tu představu, že by snad v čase banánů, někde byla i rajčata. A přežili jsme a byli jsme zdraví i když jsme to sezonní jedli v tu odpovídající sezonu.

diblinda
11. července • 18:44

@Elynor: já teda v zimě kupuji minimum zeleniny i ovoce,( bez jablek za 30- se obejdu), protože to nemá chuť, v bramborách jsem soběstačná,ve vajcích také a já i v mase,ale mně to hospodářství živí, a na druhou stranu klidně i celý den jen tak proflákám, prostě si člověk musí ujasnit priority a ano, velký děti to táhne mezi spolužáky,ale pro malý je to pohoda.

Elynor
11. července • 21:03

@diblinda: No jo, ale to je jiná kategorie. Vy máte velké hospodářství a zvířata, a je to celkově vaše obživa. Eva z článku má jen zahradu u rodinného domu, ne celou farmu. Ale jinak souhlas, je potřeba mít priority, jinak se člověk udře a stejně furt není hotovo.

Elynor
11. července • 12:52

... a to se ještě nějak v článku zapomnělo, že i lidi, co bydlí na vsi, taky pracují. Tedy že pracují i jinde, než na svém domě a na zahradě, že jsou někde zaměstnáni, nebo podnikají. Kolikrát z té vsi někam za prací dojíždějí. Tadyhle paní se nezmiňuje, že by měla práci, říká, že jen děti, dům, zahrada. Nic o tom, že někam chodí do práce, že děti někam chodí do školy, kam je pravděpodobně z té vesnice musí vozit. Takže jestli je v domácnosti, má o nejméně těch 8 hodin pracovní doby víc volného času, než lidi, co do práce chodí. A přesto nestíhá. Nezbývá než se domnívat, že si to jednak neumí zorganizovat, a za druhé že má asi velké oči a chce toho moc. A ještě se diví, že je to všechno jen na ní - a na kom asi? Manžel dům nechtěl, chtěl byt. Netouží po zahradě, kde to žije, trávník by mu býval stačil. On to po ní nechce, aby překopávala celou zahradu. Sama se do toho pustila, takže je to holt její "píseček". Děti nejsou otroci, aby dřely na zahradě, neříkám občas s něčím pomoct, ale určitě tam neudělají nějaký podstatný díl práce. Takže ano, je to jen na ní. Má dvě možnosti - probudit se a uvědomit si, že prostě nemůže být hotové všechno naráz, a že když to dělá a bude dělat sama, tak to bude trvat roky. Nebo si na to objedná firmu, která jí udělá zahradu špígl nýgl za dva týdny. To ovšem něco stojí. A manžel nemusí být ochoten to zaplatit. Já bych teda nebyla, na jeho místě. Zvlášť jestli ona fakt nepracuje a nevydělává, to bych vůbec měla jiné priority než strkat peníze do zahrady. Třetí řešení je prodat barák, koupit byt s pěknou terasou, a jezdit do té přírody na výlety a za zvířátky do zoo. ]:-D

SandraN
11. července • 11:49

Život na vsi byl vždycky diametrálně odlišný od života ve městě a v paneláku. Je opravdu rozdíl vstát do práce a vrátit se zase domů. Venkovský člověk, než do práce odejde, musí nakrmit dobytek, dřív byly kotle takové, že se v nich muselo připravit, přes noc to vyhaslo, po návratu zahrada atd, přes víkend opravy, úpravy na domě, lidí z vesnice byli vždy utahaní, bylo na nich vidět, že se nadřou. S tím se musí prostě počítat. Ano,lze nemít dobytek,mít na zahradě jen trávník, i ten dá péči mezi námi, a mít kotel třeba na elektřinu. Musí se ale počítat s tím, že pořád něco bude potřeba. Že místo dovolené se buduje terasa, místo dražších dárků na Vánoce bazén, atd. Ten, kdo vidí v životě na venkově jen čistý vzduch a prostor pro děti na běhání.....by si měl uvědomit, že se nic samo neudělá a že vše má své plusy a mínusy.

Doporučujeme

Články odjinud