Eva Gerová se narodila do umělecké rodiny Profimedia, ČSFD.cz

Eva Gerová se narodila do umělecké rodiny Profimedia, ČSFD.cz

Eva Gerová se chtěla stát herečkou už od pěti let Profimedia, ČSFD.cz
Eva Gerová hrála postavy hodných a poslušných dívek Profimedia, ČSFD.cz
Eva Gerová točila šest filmů za rok Profimedia, ČSFD.cz
Kariéra Evy Gerové trvala pouhé dva roky Profimedia, ČSFD.cz
7
Fotogalerie

Eva Gerová: Kamarádka Adiny Mandlové obětovala kariéru dětem

Za první republiky se to u nás dobrými herci jen hemžilo. Mezi skvělé herečky patřila také Eva Gerová, ačkoliv její kariéra trvala pouhé tři roky. Poté dala přednost rodině a hlavně dětem, tohoto rozhodnutí ale nikdy nelitovala.

Narozena v rodině umělců

Narodila se do rodiny hudebního skladatele a kritika Jana Branbergera a sopranistky Doubravky Černochové-Branbergerové. Psal se rok 1920 a dostala jméno Evička. Vyrůstala spolu se sestrami „v lepší rodině“, patřilo jim totiž celé druhé poschodí v činžovním domě na Vinohradech a rodina rozhodně nestrádala. Oba rodiče, sami umělci, samozřejmě přáli dceři, aby i ona rozvíjela svůj umělecký talent. Už v pěti letech se objevila v absolventském představení na konzervatoři. Organizátorka představení jí tehdy řekla: "Možná z tebe bude jednou herečka." Od té doby Eva nemluvila o ničem jiném.

Pokračování 2 / 5

Z gymnázia na konzervatoř

Nejprve ale začala studovat na gymnáziu, kde studovaly i její sestry, ale její touha po herectví byla silnější. V kvartě přestoupila na konzervatoř, netrvalo dlouho a přišla její první filmová nabídka. Režisér Kmínek potřeboval do filmu Manželství na úvěr mladou dívku, a tak Evu pozval na zkoušku. Nezkazila to, naopak, a první velká role byla na světě. Později herečka vzpomínala, jak byla z natáčení na větvi, protože tam hrál i tehdejší idol žen – Rolf Wanka. Manželství na úvěr bylo romantické drama a diváky film zaujal i díky Evě Gerové, která si v něm zahrála Emu.

Pokračování 3 / 5

Role poslušných a hodných dívek

Nabídky se začaly hrnout. Pravda, byly to filmy velmi podobné a většina z nich spadala do kategorie příběhů červené knihovny. Eva hrála postavy hodných a poslušných dívek, které po všech útrapách získají muže svých snů. Právě v téhle době vzniklo i její umělecké jméno, šlo vlastně o zkrácení původního příjmení Branbergerová. Chtěla přerušit studium, aby mohla točit naplno, ale otec zakročil. Díky tomu dostudovala, a jak mnohokrát později prohlásila, velmi jí to v životě prospělo.

Pokračování 4 / 5

Šest filmů za rok

Následovaly další filmy, například komedie Otec Kondelík a ženich Vejvara, Karel Hynek Mácha, dvojrole Mařenky Lízalové a matky Lízalové v komedii Kariéra matky Lízalky nebo role v dramatu Harmonika. Nejúspěšnějším rokem byl pro ni rok 1938, kdy natočila celkem šest filmů. Z nich byly nejslavnější filmy Pán a sluha nebo Bílá vrána. Ten režíroval Vladimír Slavínský, na něhož ráda vzpomínala. V jeho filmech se taky potkala s Adinou Mandlovou. Začala se s ní kamarádit. Prý byla velmi milá a hodně jí pomáhala. Za největší hvězdu pak považovala Jiřinu Štěpničkovou.

Pokračování 5 / 5

Rodina versus kariéra

V roce 1939 její herecká kariéra, která tak strmě letěla do nebes, skončila. Začala v šestnácti, skončila v osmnácti. Zamilovala se totiž a následovala svatba. Jejím manželem se stal policejní lékař Jaroslav Šanovec. Ten samý rok se jim narodil syn, po dvou letech dcera. Eva se musela rozhodnout: Buď bude dobrá máma, nebo se bude věnovat kariéře. Rozhodla se pro rodinu a prý toho nikdy nelitovala. Celý život pak pracovala jako knihovnice. Její manželství ale celý život nevydrželo. Po třiceti letech se rozvedli a Eva se pak podruhé vdala za lingvistu Jiřího Páva. S ním prožila dalších čtyřicet let a láskyplné manželství ukončila až jeho smrt. Až do konce byla aktivní, zajímaly ji výstavy, politika a divadlo. Zemřela v roce 2013 v třiadevadesáti letech.

Doporučujeme

Články odjinud