Evropa se upíjí k smrti, varují lékaři

Evropa se upíjí k smrti, varují lékaři

Starý kontinent se upíjí k smrti, varují evropští odborníci. Na evropském setkání hepatologů se shodli, že výrazně přibývá onemocnění jater souvisejících s konzumací alkoholu.

Navíc tyto choroby postihují nejen stále větší část Evropanů, ale také stále mladší a mladší ročníky. Evropa je jasně největším konzumentem alkoholu na celém světě.

Dnes na starém kontinentě trpí chorobou jater související s nadměrnou konzumací alkoholu každý patnáctý dospělý člověk. Po kouření a vysokém krevním tlaku je to třetí nejčastější příčina předčasného úmrtí a vážného onemocnění.

„Největším problémem je neustále se zvyšující počet úmrtí na následky téměř každodenní či každodenní nadměrné konzumace alkoholu v dospělé populaci a nárazového nadměrného opíjení se u mladých lidí,“ profesor Mark Thursz na evropském setkání hepatologů.

Denní konzumace alkoholu zvyšuje riziko poškození jater dvakrát. Podle evropských expertů ale málo do problému intervenuje Evropská unie, která musí rozjet rozsáhlou kampaň o škodlivosti konzumace alkoholu. Zatím se většina kampaní zaměřuje pouze na „zodpovědnou“ konzumaci vzhledem k řízení vozidel či asociálnímu chování.


ČTĚTE TAKÉ:
Tašky, které září barvami!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud