Evropské operní dny: Národní divadlo jinak

Evropské operní dny: Národní divadlo jinak

Netradiční komentované prohlídky historické budovy Národního divadla, Stavovského divadla, ateliérů a dílen, workshopy, projekce dokumentárních filmů, výstava kostýmů, diskuse s umělci…

To a mnoho dalších lákadel připravuje Národní divadlo v rámci Evropských operních dnů, které proběhnou od 15. do 17. února. Akci iniciovala prestižní asociace Opera Europa, jejímž členem je Národní divadlo od roku 2004. „Cílem třídenní kampaně je zpřístupnění brány operních institucí po celé Evropě, a de facto samotného žánru opery, široké veřejnosti. Speciální program máme pro děti a mládež, u kterých chceme o operní hudbu vzbudit zájem a odmytizovat ji,“ říká šéf opery Národního divadla Jiří Heřman. Opera Europa má přes 100 členů z 33 zemí, mezi kterými nechybí slavné operní domy jako milánská La Scala či pařížská Národní opera.

V sobotu 16. února od 19 hodin se ve Stavovském divadle uskuteční představení oceňované inscenace opery La clemenza di Tito v režii Ursel a Karl-Ernsta Herrmannových. V hlavních rolích vystoupí pod vedením dirigenta Marko Ivanoviće sólisté a stálí hosté opery ND – Jaroslav Březina (Tito), Pavla Vykopalová (Vitellia), Atala Schöck (Sesto) a další.

Kromě představení ve Stavovském divadle jsou všechny akce přístupné veřejnosti zdarma. Detailní program bude zveřejněn na www.narodni-divadlo.cz. Více informací o Evropských operních dnech a asociaci Opera Europa naleznete na www.operadays.eu nebo ­­­www.opera-europa.org.

Během Evropských operních dní se mohou v Praze zájemci vedle komentovaných prohlídek seznámit se dvěma připravovanými operními inscenacemi. Ty uvede Národní divadlo na jaře. Proběhne setkání s legendární českou pěvkyní Soňou Červenou a hudebním skladatelem a muzikologem Alešem Březinou k představení Zítra se bude... (Aleš Březina, Jiří Nekvasil) a pěvcem Ivanem Kusnjerem k premiéře opery Falstaff (Giuseppe Verdi).

Pro návštěvníky jsou také připraveny komentované prohlídky výstavy fotografií Ema Destinnová – Hvězda opery nebo výstava kostýmů z operních inscenací, které jsou v současné době v Národním divadle na repertoáru. V Divadle Kolowrat se uskuteční workshopy Dětské opery Praha pro děti a mládež od 6 do 15 let a workshopy režisérky Reginy Szymikové k Mozartovým operám La clemenza di Tito (Titus) a Le nozze di Figaro (Figarova svatba) pro žáky a studenty od 15 do 26 let.

Na program Evropských operních dnů bylo zařazeno i několik dokumentárních filmů představujících významné osobnosti operního světa. Půjde o portrét úspěšné české sopranistky Martiny Jankové, která je sólistkou curyšské opery a pravidelným hostem Salcburských slavnostních her, Všechno je to dar (režie Petra Všelichová). Dále o dokument „RING v Národním“ o přípravě první kompletní inscenace Wagnerova Prstenu Nibelungova v ND v roce 2005 (režie Martin Dostál) a „Dobře placená procházka – 07“ o přípravě inscenace jazzové opery Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra v režii Miloš Formana a jeho synů Petra a Matěje v Národním divadle (režie Olga Špátová).

zdroj: Opery Národního divadla www.narodni-divadlo.cz

Doporučujeme

Články odjinud