Na počátku všeho byl náš zájem o cestování, hledání exotických a chutných jídel a surovin. Protože jsme vždy po návratu z cest postrádali na domácím trhu pestrou nabídku čerstvých ingrediencí, pustili jsme se do pátrání. Exotické ovoce, které u nás není tolik známé. Víme, jak ho konzumovat a jaké pochoutky si z něj můžeme udělat?
Avokádo
Avokádo není zelenina, jak si spousta z nás myslí, ale je to exotické ovoce. Jedná se o plod Hruškovce přelahodného, což je tropický strom pocházející z oblasti Střední Ameriky, Španělska, Řecka a Izraele. Avokádo má zelenou tenkou slupku, pod kterou najdeme měkkou, máslovitou dužinu s nádechem oříškové chuti.
Avokádo neobsahuje živočišné tuky, ale 20 % tuku je zastoupeno ve formě nenasycených mastných kyselin. Je důležitým zdrojem bílkovin, karotenů, lecitinu, vitamínu E, C a B. Obsahuje silné antioxidanty, měď a draslík.
Jako zdroj bílkovin se avokádo doporučuje těhotným ženám, lidem trpící únavou a vegetariánům. Avokádo regeneruje buňky, zbavuje tělo toxinů, snižuje krevní tlak a podporuje krvetvorbu. Látky obsažené v avokádu snižují hladinu inzulinu v krvi a přispívají naší psychické pohodě.
Využití:
Plod se podélně rozkrojí ostrým nožem a vyjme se pecka. Dužina se vydlabe lžičkou a je dobré ji co nejdříve zakapat citronovou šťávou, jinak zašedne a zhořkne.
Ačkoliv je avokádo ovoce, v kuchyni je využíváno častěji jako zelenina. Dužinu lze velmi dobře použít jako náhražku másla. Obvykle se z ní připravují chutné dresinky, pomazánky, pasty, zákusky, saláty, ale i hlavní jídla. Avokádo lze využít i pro přípravu chleba. Často se konzumuje samotné, jen pokapané citronem, nebo s jiným ovocem či hlávkovým salátem.
Avokádo slouží k rychlé konzumaci, připravené pokrmy skladujte ve spodní části lednice maximálně 4 dny.
Pomazánka z avokáda (quacamole)
• 1 avokádo
• 4-5 kapek šťávy z limetky
• 1 menší cibule
• 1 stroužek česneku
• čerstvě mletý černý pepř
• olivový olej
• 1 menší rajče
Postup přípravy:
- Avokádo překrojíme na polovinu, odstraníme pecku, lžící vybereme dužinu.
- Dužinu v míse rozmačkáme vidličkou (nemixujeme!), přidáme limetkovou šťávu, najemno pokrájenou cibuli, najemno nakrájený česnek (můžeme prolisovat), čerstvě mletý černý pepř a několik kapek olivového oleje (nejlepší je panenský). Dobře promícháme.
- Nakonec vmícháme nadrobno nakrájené rajče. Natíráme na čerstvou bagetu.
Mangostan
Mangostan je až neuvěřitelně zdravé ovoce. Mangostan nebo také Garcinia pochází z Asie oblasti Mangu. Díky svým mimořádným léčivým účinkům je mangostan oblíbený a cenný. Toto ovoce má velikost malého jablka. Hrubá kůra má purpurovou barvu a uvnitř se nachází dílky s měkkou, bílou a sladkou dužinou. Mangostan je bohatý na vitamín C, vápník, antioxidanty, kyselinu elagovou, chlorogenovou a vlákninu.
Mangostan je jako malá lékárnička, která může léčit výrony, otoky, popáleniny, kousnutí hmyzem a akutní bolesti. Dále reguluje hladinu serotoninu, tím působí proti depresím. Působí proti průjmu, bolesti v krku, horečce a má protinádorové vlastnosti.
Využití:
Nejčastěji se podává čerstvý, jako delikátní dezert. Vyrábí se z něj ale i džusy, bývá konzervován i zmražen, dodává velmi zajímavé aroma sorbetům. Velmi efektní je podávaný chlazený v napůl odkrojené slupce.
Mangostanový salát
8-10 plodů magostanu
250 g čerstvých jahod
3 šálky suchého bílého vína
- Mangostan oloupeme, jednotlivé dílky zbavíme semen a pokrájíme
na menší kousky. Očištěné a omyté jahody nakrájíme na poloviny a
smícháme v hlubší misce s kousky mangostanu.
- Salát zalijeme bílým vínem a dáme na 30 minut vychladit.
Podáváme jako přílohu k hlavnímu jídlu.
Ve II. díle vám představíme opuncii a kumkvát.
Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz
POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!