Na počátku všeho byl náš zájem o cestování, hledání exotických a chutných jídel a surovin. Protože jsme vždy po návratu z cest postrádali na domácím trhu pestrou nabídku čerstvých ingrediencí, pustili jsme se do pátrání. Exotické ovoce, které u nás není tolik známé. Víme, jak ho konzumovat a jaké pochoutky si z něj můžeme udělat?
Opuncie
Opuncie je plod kaktusu. Opuncie s výrazně barevnou slupkou zbarvenou do růžova, červena, fialova i žluta. Pěstuje se hlavně v jižní Evropě a Jižní Americe. Je známá také pod názvem jako kaktusové fíky. Plody jsou kulaté nebo oválné, slupka je bez ostnů. Pod slupkou se ukrývá sklovitě bílá, sladká, lehce aromatická dužina. Semínka konzumujeme stejně jako například u kiwi.
Využití:
Plody se konzumují nejčastěji syrové bez slupky, ale i tepelně upravené či v podobě džusů; alkoholických či osvěžujících nealkoholických nápojů; džemů (melcocha, queso de tuna, miel de tuna); přidává se do různých cukrovinek, do čajových směsí a vyrábí se z něj tekuté sladidlo.
Krém z kaktusových fíků
Suroviny: 4 zralé kaktusové fíky, 1 sklenička bílého vína, 4 žloutky, 4 polévkové lžíce cukru krupice, 30 g želatiny, šťáva z citronu nebo limety, 125 ml šlehačky na šlehání, 2 lžíce loupaných mandlí
Postup: Kaktusové fíky otřeme a oloupeme. Rozkrojíme podélně a dužinu vybereme ostrou lžičkou, prolisujeme přes sítko na čaj a šťávu našleháme s vínem. Žloutky utřeme s cukrem na hladkou hmotu. Želatinu namočíme a rozpustíme, smícháme ji s kaktusovou směsí a připraveným žloutkovým krémem. Dochutíme citronovou šťávou a vložíme do chladničky. Občas ji promícháme metlou. Asi po 60 minutách krém smícháme s našlehanou smetanou. Rozdělíme do ozdobných pohárů a povrch ozdobíme nasekanými oloupanými mandlemi.
Kumkvát – Fortunella
Plod kumkvátu je citrusové ovoce připomínající miniaturní pomeranče. Tento trpasličí pomeranč je velký asi jako švestka (2 - 4cm) a patří mezi nejmenší citrusové plody. Pochází z Východní Asie a Jižní Číny, kde jsou známé už od 12. století. Plody, dužina i slupka jsou oranžové barvy a jedlé. Toto ovoce se neloupe. Chuť mají kumkváty lehce trpkou a konzumují se jen zralé, spíš přezrálé plody. Nejlepší jsou sytě oranžové, které jsou příjemně svěže kyselé.
Využití:
Plody jíme buď čerstvé – jí se dohromady se sladkou slupkou, nebo se používají při pečení masa, nebo k ozdobě koktejlů. Z kumkvátů se vyrábějí marmelády, rosoly, aromatický sirup. Zdobí se s ním zákusky, zmrzliny i míchané nápoje. Hodí se i k drůbežímu a rybímu masu. Dužina je trpká, lehce nahořklá a dodá masu zajímavou chuť. Kumkvát se také kanduje, proslazuje a suší.
Hořká zmrzlina
Suroviny: 1 pomeranč,1 limetka, 6 kumkvátů, 175 g moučkového cukru, velká šlehačka, oplatky
Postup: Ráno ručním šlehačem ušleháme smetanu s pomerančovou kůrou, cukrem a šťávami z ovoce. Šleháme, až směs na metle začne vytvářet špičku, neměla by však být příliš hustá, vzniknout by měl jemný krém. Ten přemístíme do krabice z umělé hmoty s víčkem o obsahu asi 2 litry, dobře uzavřeme a mrazíme, až je zmrzlina tuhá (tři až pět hodin). Před podáváním zmrzlinu vyjmeme z mrazničky a necháme ji trochu povolit. Podáváme ji ve skleněných pohárech, zdobíme oplatkami a jako kontrast ji můžeme polévat sladkou čokoládovou polevou.
Exotické ovoce a recepty z něj - I.
Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz