Zásobujete své tělo vitaminem C? Kupujete si exotické ovoce? Pak se vám pokusíme poradit v jeho výběru a skladování.
Hlavně se pokuste nekupovat přezrálé ovoce. Mnohem lepší je, když vám doma dozraje v pokojové teplotě. Většina druhů do ledničky nepatří. Zároveň sledujte, zda nenese ovoce známky plísně, u ananasu je to viditelné na spodní části a u banánu na hrotu.
Nemělo by být ani nějak poškozené, pomačkané nebo poškrábané. Jezte je pokud možno v čerstvé podobě. Tepelně zpracované avokádo např. zhořkne. Na vaření a dušení se naopak hodí mango, tamarilo, liči nebo banány.
Pokud si však exotické ovoce dopřáváte hlavně kvůli vitaminům, pamatujte si, že české jablko, hruška nebo např. zelí a brambory obsahují mnohem více vitaminu C. A to z toho důvodu, že dozrávají v našich podmínkách, nemusejí se sklízet předčasně, chemicky ošetřovat, aby „přežily“ převoz, a doma pak nemusíte čekat, až dozrají.