Fakta a výmysly o šedivých vlasech: Co na ně platí a proč je máme?

Fakta a výmysly o šedivých vlasech: Co na ně platí a proč je máme?

Nechtěné stříbřité nitky protkávající přirozenou barvu našich vlasů začnou dříve či později trápit každou z nás. Tento proces se nedá nijak zastavit, v některých případech jde jen zpomalit. Jak vlastně šedivé vlasy vznikají a co s nimi dělat?

Co to je šedivý vlas?

Víte, že vaše šedé vlasy nejsou vlastně ve skutečnosti šedé? Šedá je pouze optický dojem. Je to vlastně složená barva, která vzniká z jednotlivých bílých a jednotlivých pigmentovaných buněk. Opravdu šedivé vlasy tedy neexistují, jsou buď bělavé, nebo bezbarvé. Teprve když zmizí všechny pigmentované vlasy, vypadají, jako by byly bílé.

Pokračování 2 / 6

Co způsobuje šedivění?

Na šedivění vlasů může zapracovat hned několik faktorů. Za brzké šedivění můžou nejčastěji geny. Na vině ale také může být životní styl. Pití alkoholu, užívání drog i kouření vedou k tomu, že objevíte stříbřité vlasy dříve, než byste možná čekala.

Pokračování 3 / 6

Proč je složité barvit šedivé vlasy?

Složení šedivého vlasu je jiné, než když máte vaši původní barvu. Proto je složitější šedivý vlas obarvit, ale není to nemožné. Nejlepším způsobem, jak na šediny vyzrát, je navštívit kadeřníka, který si s nimi umí poradit.

Pokud nechcete platit za celou proceduru, požádejte ho, aby vaše vlasy na následné barvení pouze připravil, a to tak, že je peroxidem změkčí a ony tak budou lépe absorbovat barvu.

Pokračování 4 / 6

Šedivějí vlasy rychleji, když si je barvím?

Samozřejmě, že ne, to je výmysl. Dlouhodobé barvení vlasů může vést k tomu, že vaše hříva bude poškozená, vlasy oslabené a mdlé, budou se více lámat a pravděpodobně i více vypadávat. Tedy v případě, že jim nevěnujete dostatečnou péči, kterou barvené vlasy potřebují. Je ale mýtus, že by barvení vedlo k předčasnému stárnutí vlasů.

Pokračování 5 / 6

Za jeden vyškubnutý šedý vlas tři nové?

Říká se, že když vytrhnete jeden šedivý vlas, hned se objeví tři další. Nesmysl, jde o další mýtus. Jeden vlasový folikul nemůže mít přímý vliv na vývoj jiných vlasových folikulů. Pokud se vám tedy sem tam objeví takzvaný „šedivák“, nebojte se ho vytrhnout. Jestli jich je víc a víc, začněte uvažovat nad barvou, ať neskončíte bez vlasů!

Pokračování 6 / 6

Je tmavá barva nejlepší na skrytí šedin?

Spousta žen si myslí, že čím tmavší barva, tím lépe se šediny zakryjí, ale není to pravda. Není na škodu domluvit si konzultaci s kadeřníkem a zjistit, co je pro vaše vlasy nejlepší. Každopádně v případě použití hodně tmavé barvy nejenže dojde k výrazné změně vzhledu, která nemusí vždy být příznivá, ale nové šedivé vlasy pak budou daleko více viditelné. Proto je často lepší volit jemnější a lehčí tóny.

Doporučujeme

Články odjinud