Fazolová polévka s klobáskou. Recept, který spolehlivě zasytí

Hutná a vydatná polévka nahradí hlavní jídlo a nakrmí celou rodinu. Naučte se fazolovou polévku v toskánském stylu – s passatou a voňavými klobáskami. Celý postup blogerky Koko najdete na videu v úvodu článku.

Ingredience na 6 porcí:

2 červené cibule
4 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
pár snítek tymiánu
větvička rozmarýnu (plus případně také olivové natě)
bobkový list
5 klobásek salsiccia nebo jiných z čerstvého masa
plechovka velkých bílých fazolí
500 ml rajčatové passaty
500–700 ml vody
 ½ cukety (možno vynechat)
 ½ malé kapusty (nebo pár listů kadeřávku, mangoldu, růžičkové kapusty nebo špenátu)
cukr na případné doslazení, bude-li třeba
sůl
čerstvě mletý pepř
parmazán nebo pecorino k servírování 

Postup

Cibuli nakrájejte najemno. Na pánvi rozpalte olivový olej, cibulku nechte zesklovatět, přidejte tymián, rozmarýn, bobkový list, případně také olivovou nať a nožem rozmáčknuté neoloupané stroužky česneku. Zjemna restujte a přidejte nakrájené kousky klobás (typu salchicha). Začnou pouštět tuk a krásně se opékat. Ze zeleniny přidejte buď cuketu, nebo lilek, které se sem bezvadně hodí. A pak přijde čas na hlavní a tu nejvydatnější složku – fazole. Můžete použít jak klasicky uvařené, tak z plechovky. Zeleninu, koření a klobásky nechte lehce přismahnout a přilijte rajčatovou passatu. Láhev pak ještě naplňte vodou a přidejte do polévky, aby nebyla tak hustá. A teď konečně vsypte fazole. Promíchejte a přiveďte k varu, nechte vařit 40–50 minut, ať všechno změkne a vytvoří se voňavá směs.

Po provaření vyndejte větvičku od tymiánu, osolte a nakonec přidejte kousek kapusty, stačí jí pouhých 5 minut. Variovat také můžete se špenátem, mangoldem nebo růžičkovou kapustu. Pokud budete chtít polévku ještě hustější, můžete přidat také drobné těstoviny. A to už bude skutečně vydatné hlavní jídlo. Ozdobte parmezánem nebo pecorinem a čerstvě mletým pepřem. Nejlepší je uleželá po jednom až dvou dnech! Celý postup najdete na videu v úvodu článku. 

Doporučujeme

Články odjinud