Feminismus a šovinismus?

Feminismus a šovinismus?

Vážení, dovolte mi reagovat na pořád Sauna, kde se "utkali" představitelky feminismu s jedním šovinistou. Že začátku jsem se bavila - tyhle dvě skupinky se vzájemné obviňovaly, slovně napadaly. Bavila jsem se až do doby, než onen pán prohlásil...

Feminismus a šovinismus?

Vážení, 

dovolte mi reagovat na pořád Sauna, kde se "utkali" představitelky feminismu s jedním šovinistou.
Že začátku jsem se bavila - tyhle dvě skupinky se vzájemné obviňovaly, slovně napadaly. Bavila jsem se až do doby, než onen pán prohlásil něco v tom smyslu jako že:
Ženská má mít svoje povinnosti - musí být krásná a štíhlá, musí mít doma čisto, vypráno, uklizeno. On nic jiného nepotřebuje. Když se chce najíst, klidně si uvaří sám pro sebe, než poslouchat ty kecy, že s ničím nepomůže. V tu chvíli jsem pochopila, o co feministkám jde (mimo postavení žen ve společnosti, za stejnou práci stejná mzda atd..).
Kdybych seděla proti tomuto pánovi, asi bych ho vzala paličkou po hlavě :-).
Jeho názor mi zněl jasně:
musím splňovat všechna kritéria - být milá, krásná, štíhlá, hlavním koníčkem mi musí být domácnost a rození děti. Musím být šňastná, že můj muž chodí na tenis, že se pracovně realizuje a odměnou za to vše mi může být to, že mu posloužím jako sexuální objekt. Aby mě takový muž nenazval feministkou, nesmím po něm vyžadovat žádnou "ženskou" práci.

Trochu mi v jeho řeči unikly povinnosti muže. Když jsem toho pána sledovala, říkala jsem si: proboha, ale vždyň on není žádný krasavec, neoplýval ani nijak výjimečnou inteligencí, jeho vyjadřovací schopnosti byly podprůměrné - tak v čem je ON tak výjimečný ? Co ON by mohl nabídnout své ženě? Za co by ho žena měla milovat? Za hrubost a posměšky ?

A co by se podle něj tedy stalo, kdybych - nedej bože - ztloustla ? Co až se mi objeví vrásky ? Asi mě nechá "utratit" ? :-))

Stále věřím, že tenhle pán je extremista, trochu exhibicionista a provokatér. Nemohu ani říct, že bych na 100% souhlasila s feministkami. Kdyby ale nebylo takovýchto mužů, bylo by určitě méně feministek. Došla jsem tedy k názoru, že jsem asi feministka. Chci, abychom se s manželem starali společně o společně věci, chci mít rozumné zaměstnání za rozumné peníze. Přitom chci rodit děti a chci se o ně starat (společně s mužem) a chci za to trochu uznání a občas nějaké to pohlazení. Za to dám lásku, péči a vývinu maximální úsilí proto, abych vypadala stále dobře.. Kdybych ale měla vedle sebe někoho, komu bych pouze dávala - a nikdy nedostávala, byla bych raději sama.

Nevěřím, že takhle smýšlí většina mužů. A nevěřím, že většina žen jsou nesnesitelné slepice. Je hrozně těžké najít k sobě nějakou cestu. Já ji právě hledám, jsem čerstvě vdaná a některým myšlenkovým pochodům mého manžela ještě
nerozumím. Nedělám si iluze, že stejně tak on na mě chvílemi nekouká jako na Marňana

  1. když například 2x týdne luxuji.:-))

Ale projev toho pána mě opravdu popíchl - možná se dotkl něčeho citlivého ve mne - možná podvědomého strachu, abych nedopadla tak, jako jeho manželka. Na tu jsem myslela celou dobu a bylo mi ji moc líto.

Autor: čtenářka Alena

Doporučujeme

Články odjinud