Festivalové lahůdky míří do distribuce

Festivalové lahůdky míří do distribuce

To se tak někdo má, chodit si do kina na festivalu. A co z toho budou mít obyčejní diváci? Nemusíte věšet hlavu, protože řada filmů z karlovarských sálů půjde i do běžné distribuce.

Festivalové lahůdky míří do distribuce
Exkluzivní on-line zpravodajství pro Dámu.cz z 36. MFF KV

To se tak někdo má, chodit si do kina na festivalu. A co z toho budou mít obyčejní diváci? Nemusíte věšet hlavu, protože řada filmů z karlovarských sálů půjde i do běžné distribuce.

Už tento čtvrtek (12.7.) se můžete těšit na Reitmanovu Evoluci. Na zemi dopadl meteorit nijak obřích rozměrů, ale o to zajímavější, a jak se záhy ukáže, i nebezpečnější poselství přináší. Režisér takových hitů, k nimž patří Krotitelé duchů, Junior či Dvojčata se tentokrát pustil do ryze sci-fi látky a nechal Davida Duchovnyho, Julianne Moorovou a Orlanda Jonese zjistit, že Zemi sice navštívili mimozemšňané s obzvlášň rychlým vývojem, ale také solidním apetitem. A když si megalomanský generál nedá od vědeckých mozků říct, že s monstry z cizí soustavy je třeba zacházet opatrně, může vše rychle přerůst v celoplanetární katastrofu. Snímek, který nešetří nejednu "klasiku" vědeckofantastického žánru (Akta X či Den nezávislosti nevyjímaje), vzbudil na festivalu reakce typu "dost dobrá legrace na vyčištění hlavy před další dávkou vysokého umění".

Ve stejný den jako Evoluce by se v našich kinech měl objevit i snímek Začalo to jedné žhavé noci aneb černá komedie o jedné svůdné krásce (Liv Taylerová) a třech mužích (mj. Michael Douglas), kteří se s ní setkávají v jednom zapadlém baru. Na pořadu dne je jeden mrtvý, jeden skorovykradený sejf a neuvěřitelná mozaika, která do sebe zapadne až na posledním políčku filmového pásu.

Režisér Sam Raimi převedl do filmové podoby příběh o ovdovělé matce (Cate Blanchettová) tří dětí, která má nadpřirozené schopnosti (vidí do budoucnosti) a využívá je k věštění. V městečku ale dojde k vraždě a policie by ráda využila jejích schopností k objasnění zločinu - tím se ale celá rodina ocitá v ohrožení života. Kromě Blanchettové excelují ve filmu Téměř dokonalý zločin i proti svým obvyklým typům obsazení Keanu Reeves či Hilary Swanková. Česká premiéra je plánována na závěr července.

V kinech uvidíme i soutěžní americký snímek Blow s Johnnym Deppem v roli odsouzeného pašeráka kokainu (věnovali jsme se mu v jednom z předešlých článků), přítomností českého herce Karla Rodena zajímavý akční příběh 15 minut s Robertem de Nirem a Edwardem Burnsem, výpravné kostýmní drama Král tančí či Yamakasi - francouzský snímek o sedmi mladících, kteří představují samuraje moderní doby (scénář k tomuto filmu napsal fenomenální režisér Luc Besson). A samozřejmě, do běžné sítě přijde i celá řada dalších a doufejme, že to kromě akčních filmů budou i ty, které vyprávějí "obyčejné" lidské příběhy neobyčejnou formou.

Pěkný den z města 13 pramenů přeje Magda Peterková

Doporučujeme

Články odjinud