Fialové mámení. Jak nám borůvky pomáhají + skvělé recepty

Fialové mámení. Jak nám borůvky pomáhají + skvělé recepty

Vzpomínáte s nostalgií na prázdniny na chalupě a věčně fialovou pusu od vlastnoručně natrhaných borůvek? Temně fialové prsty, které zůstávaly poznamenané i několik dní i přesto, že jste je poctivě „drbali“? Dnes už asi nemáte času nazbyt, a tak se místo do lesa vydáte na nejbližší farmářský trh. První půlka července je ideální doba na sběr, která trvá různě dlouho – podle toho, kde je lokalita, z níž pocházejí.

Chutný pomocník vašeho zdraví

Dopřejete-li si plnými hrstmi borůvky, prospějete tím nejen svým chuťovým buňkám, ale především svému zdraví. Borůvky obsahují spoustu karotenu, který prospívá nejen očím, ale také našemu imunitnímu systému a chrání tělní buňky před volnými radikály. V drobných fialových kuličkách také najdete tanin, antokyany a železo – vše velmi prospěšné pro naše tělo.

Pánové, na slovíčko

Zbystřit by měli i pánové, neboť bylo prokázáno, že borůvky účinně bojují proti rakovině prostaty právě díky taninu, který má protirakovinný účinek. A v kombinaci s diuretickým (močopudným) působením borůvek se jedná o velmi účinný prostředek.

Borůvky také fungují jako ověřené „stavidlo“ proti průjmu. Borůvkovou přesnídávku je možné dávat beze strachu i maličkým kojencům, kteří už zvládají příkrmy.

Bojovník se stresem a krevním cukrem

Trpíte nadmírou stresu? Pak si vezměte příklad z lesní zvěře, která si dopřává borůvky v psychicky náročnějším období, např. při říji. Diabetici, zbystřete! Pomocí tohoto drobného, převážně lesního, ovoce můžete účinně snižovat hladinu krevního cukru. Pokud jste si právě vzdychli, že je to sice skvělé, ale borůvky jsou k dispozici jen omezenou dobu v roce, máme pro vás skvělou zprávu. Stejný efekt má i čaj z borůvčí. Takže si nasušte borůvkové listy a můžete popíjet v průběhu celého roku.

Jak na ně?

Především – co nejrychleji. Pokud jsou už vlhké a měkké (a stačí jen „potlučení“ a pomačkání cestou domů), jsou náchylné k plesnivění. Ideální je, podaří-li se vám je zpracovat v den nákupu či sběru. Nemáte-li čas, uchovejte je v lednici (nejlépe máte-li takovou, která má speciální „fresh“ přihrádku na ovoce a zeleninu. Ani zde ale neprodloužíte trvanlivost nijak závratně. Zkrátka a moudře, borůvky si užijte co nejdřív. Rozmačkejte si je s cukrem, udělejte si borůvkový koktejl, upečte si koláč…. Prostě si borůvky maximálně užijte!

Chcete-li si omamnou chuť borůvek užívat i mimo jejich sezonu, nezbyde vám nic jiného, než si je buď zamrazit, zavařit či usušit. Sušené borůvky jsou skvělým lékem na podzimní virózy.

Žahour

Pokud jste měli babičku, žijící na venkově blízko lesů plných borůvek, asi víte, co se pod tímto zvláštním názvem ukrývá. Někteří se ještě dnes mlsně olíznou při představě babiččiných lívanců právě se žahourem – borůvkovou omáčkou. Vrtá vám hlavou, proč právě „žahour?“ Toto vpravdě zvláštní jméno dostala tato omáčka podle svého vynálezce – pana Žahoura, který ji poprvé uvařil ve své restauraci v jižních Čechách a nabídl ji svým hostům na lívancích. Časem ji zkusil i na kynuté knedlíky bez náplně či na tvarohové nočky.

RECEPT: ŽAHOUR

500g borůvek (v nouzi i mražených)

1 lžíce másla

1 sklenice vody

200 ml sladké smetany

2 lžíce strouhaného perníku

Skořice, citronová kůra

50 g cukru

Postup:

Borůvky opereme, prosypeme cukrem, přidáme máslo, trochu vody a vše rozvaříme. Zahustíme strouhaným perníkem a smetanou. Chuť doladíme skořicí a citronovou kůrou. Hotovou směsí přelijeme lívance či knedlíky. Uvidíte, že potěšíte i ty největší mlsouny.

Stejným způsobem můžete připravit i omáčku např. z malin, jahod. Té se už ale neříká žahour – to je název pouze pro borůvkovou omáčku.

(Nejen) Borůvkový hrnkový koláč

2 hrnky vybraného ovoce (klidně víc)

1 ½ hrnku polohrubé mouky

½ hrnku pískového cukru

¼ hrnku oleje

½ balíčku prášku do pečiva

1 vejce

1 hrnek vody (chcete-li, můžete i mléka)

Nádivka

1 vanička tučného nebo polotučného tvarohu

1 vejce

2 lžíce cukru

1 lžíce rumu

Drobenka

100 g másla

100 g cukru

100 g polohrubé

Špetka skořice (báječně ladí s borůvkami a švestkami)

Postup:

Vejce utřeme s cukrem, přilijeme olej, přisypeme mouku s práškem do pečiva. Přidáme vodu/mléko. Rozetřeme na větší pekáček. Na těsto rovnoměrně nalijeme tvarohovou nádivku a na ni poklademe či nasypeme ovoce.Zasypeme drobenkou a pečeme na 160 – 170 stupňů dle výkonu naší trouby. Zda je koláč hotový, zjistíme špejlí, zapíchnutou do středu. Po vytažení musí být suchá.

Doporučujeme

Články odjinud