Fibromyalgie: Bolestivá nemoc, jež trápí i Lady Gaga. Léčba je téměř nemožná

Fibromyalgie: Bolestivá nemoc, jež trápí i Lady Gaga. Léčba je téměř nemožná

​Nemoc, která se projevuje chronickou a rozsáhlou bolestí celého těla. Není příliš známá, ale trpí jí například i zpěvačka Lady Gaga. Před dvěma lety dokonce na krátkou dobu kvůli nemoci přerušila kariéru, aby pak opět pokračovala. Nemoc totiž nemá žádné řešení, jedinou léčbou je terapie vitálními látkami, které bolesti zmírňují. Co všechno tedy nemoc "obnáší" a co je příčinou?

Chronická bolest

Odhaduje se, že fibromyalgií trpí zhruba dvě procenta populace, což není tak moc, ale pokud patříte právě k téhle skupině lidí, pak dobře víte, že chronická bolest, která je jejím hlavním příznakem, je dost nepříjemná a hendikepující. Hlavními projevy nemoci je dlouhodobá bolest svalů a jejich ztuhlost. Velmi špatně se diagnostikuje a ani samotní lékaři často netuší, že právě vy máte tuhle chorobu. Bohužel, někdy vás dokonce můžou považovat za hypochondra, který si pořád chodí stěžovat na to, že ho „něco bolí“.

Pokračování 2 / 5

Hlavní příznaky a projevy nemoci

Nejčastěji nemoc postihuje ženy mezi 20 a 50 lety a nejvíce nemocných se objevuje právě po padesátce. Varováním může být častá bolest hlavy, chronická únava a samozřejmě bolest zejména měkkých tkání – svalů, ztuhlost v různých částech těla, hlavně po zvýšené fyzické aktivitě. Bolesti v takzvaných spoušťových bodech (typické body, které jsou ohraničené a kde je citlivost na tlak obzvláště intenzivní) se vyskytují na obou stranách těla a zahrnují horní část hrudníku, zadní část hlavy, ramena, vnější lokty, boky i kolena. Tyto body jsou asi centimetr velké oblasti ve svalovině na úponech šlach. Bolesti může doprovázet kromě únavy taky nespavost, výkyvy nálad, zhoršené soustředění či deprese. Mezi další příznaky fibromyalgie u žen patří i bolestivá menstruace. Někteří lidé s touto nemocí mívají také potíže s dráždivým tračníkem. 

Pokračování 3 / 5

Příčiny a možnosti léčby

Odborníci dodnes přesně nevědí, kde se nemoc bere a proč se u někoho objeví. Domnívají se ale, že svou roli hrají geny, u některých lidí nemoc propukne po závažném onemocnění či fyzickém zranění nebo psychickém traumatu. Lze tedy říct, že příčiny nemoci leží v kombinaci těla a ducha. Tento bolestivý syndrom může vzniknout i druhotně jako mimokloubní projev například revmatické artritidy. Pokud jde o léčbu, nemoc je v podstatě nevyléčitelná. Podle odborníků pomůže cvičení, relaxace a redukce stresu.

Pokračování 4 / 5

Terapie? Změna životního stylu, strava a relaxace

I když se nemoc nedá léčit, lze se naučit zvládat obtížné symptomy. Důležitý je pohyb, příjem vitálních látek (vitaminy, minerály a stopové prvky) a velmi podstatná je strava. Cílem by mělo být zvýšení konzumace nezpracovaných potravin, které pomáhají mírnit zánět, a zároveň se vyhýbat těm, které zánět zvyšují. Vhodnými potravinami jsou: listová zelenina, rukola, špenát, kapusta, mrkev, okurky, hlávkový salát, brambory a tykev. Z ovoce pak banány, bobule, kiwi a pomeranče. V jídelníčku by neměly chybět ryby a omega-3 mastné kyseliny. Je dobré vyhnout se  rafinovaným cukrům, které zánět podporují, lepku, alkoholu a kofeinu. Nutné je také redukovat stres (vhodná je progresivní svalová relaxace).

Pokračování 5 / 5

Pomůžou i esenciální oleje

Některým lidem uleví od bolesti také éterické oleje, především smil italský, který má antibakteriální a protizánětlivé účinky a vhodný je při artritidě a revmatismu. Uklidňuje a také zbavuje bolestí. Patří k nejpopulárnějším éterickým olejům u osob trpících fibromyalgií. Pomoci může taky máta peprná (éterický olej přidejte do rostlinného oleje a pak vtírejte do bolestivých míst), levandule, rozmarýn, šalvěj či zázvor. Oleje můžete v malém množství aplikovat přímo na pokožku, aby se snížila bolest a zánět. Kromě aromaterapie je vhodné také cvičit. Pravidelný pohyb redukuje stres, a zlepšuje se tak psychická pohoda.

Doporučujeme

Články odjinud