Fin zaplatil 270 tisíc za jeden lalůček

Finský turista, který odloupnul na Velikonočním ostrově ucho jedné ze světoznámých soch moai, bude platit pokutu ve výši 17 000 dolarů, tedy 270 tisíc koun a navíc má tři roky na ostrov zakázaný přístup.

Marko Kulju (26) pokutu, kterou mu uložili, již složil do banky. Také napsal veřejnou omluvu za to, že poničil jednu ze soch, které jsou chilským zákonem chráněné, kterou otiskly chilské noviny. Poškodil totiž asi tisíc let starou sochu polynéských předků současných obyvatel Velikonočního ostrova.

Fin sám řekl, že jeho pokus ukrást ucho sochy byla "největší chyba jeho života". Jak uvádí BBC, byl Kulju minulý měsíc zadržen a takový druh vandalismu, jakého se dopustil, mu hrozilo až sedm let ve vězení. Policie na tomto tichomořském ostrově, které patří k teritoriu Chile, totiž potvrdila, že jedna žena mladíka viděla ucho odlamovat. Lalůček spadl na zem a rozbil se.

Na Velikonočním ostrově je bezmála 900 těchto soch moai v různých stádiích dokončení. Některé z nich váží až 80 tun a měří přes deset metrů. Ostrovní park Rapa Nui, kde se moai nacházejí, že stal součástí Světového dědictví UNESCO v roce 1995.

Doporučujeme

Články odjinud