Člověk je odjakživa všežravec (i když se ten výraz nemusí líbit). Živil se od pradávna ulovenou zvěří a tím, co nasbíral. Později začali lidé hospodařit a opět se živili tím, co z domácích zvířat odchovali a co vypěstovali na vlastních políčkách.
Posmívaní flexitariáni
Vegetariáni jsou zapřisáhlí odpůrci požívání masa a posmívají se flexitariánům, že jsou jen částečnými vegetariány, jako by se nemohli rozhodnout, na jaký způsob stravování se dají. Mají pravdu, flexitariáni se masu vyhýbají, ale ne docela: Někdy ho jedí, ale omezují se na maso, které nepochází z velkochovů, ale z farem, kde je se zvířaty dobře zacházeno. Maso by mělo být především kvalitní.
Flexitariáni tvrdí, že nadměrná spotřeba masa pro jednotlivce je plýtváním, které má neblahý vliv na životní prostředí i na celou planetu.
Může flexitarián jíst vejce a mléčné výrobky?
Flexitaránství znamená hlavně omezit spotřebu masa, nejíst ho každý den a hlídat si, aby šlo o maso „šťastných“ zvířat. Mléko a vejce se mohou konzumovat, i když v omezeném množství, hlavní složkou flexitariánské stravy je zelenina, ovoce, ořechy, semínka a celozrnné potraviny. Uzeniny, smažené a grilované potraviny se nedoporučují, dává se přednost syrové nebo v páře vařené zelenině, a pokud maso přijde na talíř, upřednostňuje se upravené spíš dušením.
Při hodně omezené konzumaci masa dochází v organismu k nedostatku vitaminu B12 a železa, které jsou obsaženy v rostlinné stravě v omezeném množství.
Rostlinné potraviny nejsou spolehlivým zdrojem vitaminu B12, doplňky stravy pomohou jeho případný nedostatek vyrovnat. Zvlášť u vegetariánů je vhodné nechat si přeměřit hustotu kostí kvůli riziku zlomenin. Potřebné bílkoviny, vitaminy a minerální látky lze nahradit z domácích vajíček a farmářského mléka, bílkoviny hlavně z ryb, které flexitariáni ani moc nepovažují za maso.
Bezmasé pondělky
Chcete-li být semivegetariánem (jinak řečeno flexitariánem), začněte jedním bezmasým dnem v týdnu. Pondělí se zdá nejvhodnější; maso bývá k nedělnímu obědu, tak není důvod si ho dávat další den. Hlídejte si původ potravin, jsou-li z obchodu v bio kvalitě, nebo je máte přímo z chovu. Vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám, rafinovaným sladidlům a cukrům (dezerty, oplatky, sušenky). Vynechte pečivo z bílé mouky, bílou loupanou rýži, klobásy a smažená jídla (i polotovary). Tučné sýry také vynechte, ostatní sýry nebo jogurty jezte s mírou. Maso připravujte drůbeží, jehněčí, telecí, krevety, libové kvalitní hovězí.
Množství veškerého konzumovaného masa by nemělo překročit zhruba 80 dkg týdně.
Uspoříte, nebo je to drahý způsob stravování?
Odborníci tvrdí, že s takovým jídelníčkem spíše ušetříte. Že budete kupovat méně potravin, i když v bio kvalitě, a budete míň plýtvat, sní se prostě všechno, co připravíte. Bude to čerstvé, chutné a navíc v menším množství, ušetříte také za zbytečné slané i sladké mlsání. Sýry a jogurty nakonec nemusíte kupovat, dají se udělat doma z kvalitního mléka, zeleninové saláty nahradí večeře, obejdete se i bez slazených limonád (také dost drahých). Celkové náklady by tedy měly být po čase nižší, až se sžijete s novým jídelníčkem a plánováním nákupů na přípravu jídel.
Zdravotní benefity flexitariánství
S úpravou jídelníčku vás čekají vlastně samé plusy: Snížíte hmotnost, LDL cholesterol (ten špatný), krevní tlak i riziko cukrovky. Snižuje se o 15 % riziko rakoviny tlustého střeva, konečníku a prostaty, o 21 % riziko ischemické choroby srdeční (nikoli mrtvice). Je potvrzen i nižší výskyt aterosklerózy (kornatění tepen) a její výrazné zpomalení. U obézních jedinců se navíc ke snížení hmotnosti přidává i snížení rizika tělních zánětů. LDL cholesterol se snižuje o 10 %, celkový o 7 %.
Nové trendy vycházejí vstříc alternativnímu stravování. Větší nabídka bio potravin je v každém hypermarketu, specializované prodejny nabízejí i speciality jako mouku z mravenců nebo sušené červy s příchutí parmazánu. Nakonec, proč to nezkusit?[********************]









