Fotograf v zahradě

Od 16. září 2000 je pro veřejnost zpřístupněn znovupostavený fotografický Atelier Josefa Sudka v Praze 1.

FOTOGRAF V ZAHRADĚ

fotografie Josefa Sudka
Foto: Josef Sudek

Od 16. září 2000 je pro veřejnost zpřístupněn znovupostavený fotografický Atelier Josefa Sudka v Praze 1, na Ťjezdě 30.
Autentická replika Atelieru Josefa Sudka bude nadále sloužit jako muzeum a galerie a bude pro veřejnost otevřena denně od 12,00 do 18,00 hodin, mimo pondělí.
V Atelieru je v současné době k vidění expozice fotografií Josefa Sudka. Po úvodní výstavě z díla Josefa Sudka bude následovat představení díla dalšího velikána české fotografie - Františka Drtikola.
V budoucnu zde budou postupně představována fotografická díla starších
i současných uměleckých fotografů. Zároveň budou na půdě atelieru realizovány výstavy fotografů, kteří ještě neměli možnost vystavovat, přesto, že jejich sdělení jsou silná, zajímavá a mnohdy objevná. Široká veřejnost tak bude mít jedinečnou příležitost seznámit se s uměleckými díly a tvorbou řady českých fotografů.

Josef Sudek, jeden ze zakladatelů české umělecké fotografie, ve svém zahradním atelieru žil a pracoval v letech 1927 až 1958 a až do své smrti využíval atelier jako laboratoř. Atelier a okolní zahrada byly ústředními motivy světově proslavených cyklů - Okno mého atelieru, Procházka po mé zahrádce, Zahrada mého atelieru a Zátiší na okně mého atelieru. Po smrti Josefa Sudka atelier chátral a jeho zkázu završil požár v květnu roku 1985.

Stavba Atelieru byla zahájena 10. července 2000, kolaudace proběhla 7. září 2000. Během pouhých dvou měsíců tak v zahradě vyrostla replika původního atelieru.

www.sudek-atelier.cz
infobox@sudek-atelier.cz

Doporučujeme

Články odjinud