10
Fotogalerie

Fotosoutěž - nové téma je černobílá fotografie

V minulých kolech jsme si úspěšně prohlédli vaše výtvory v mnoha tématech, ve kterých jste mohli zaujmout porotu krásou barev fotografovaného místa, předmětu, ročního období, atd., nyní bude téma pro některé těžší, avšak o to působivější.

foto: -Jitka-

Správnou černobílou fotografii stvoříte nejlépe když zapojíte cit, necháte působit okolí na sebe samé a ještě Vám k tomu sluníčko pěkně posvítí. Vhodnou kombinací světla a stínů lze docílit většího kontrastu a hloubky fotografie, černobílá verze mnohdy přidá na dramatičnosti a bude na diváka silně působit.

foto: maden

Při převodu z barevné fotografie na černobílou, doporučuji nejdříve převést původní snímek, poté upravit křivky, barevné kanály, které se ve fotografii nejvíce vyskytují, a až poté v případě potřeby kontrast. Mnohdy se setkávám s úpravou naprosto opačnou, díky které ovšem konečný výsledek není tak kvalitní, jaký by mohl být.

foto: artichoke

Černobílá fotografie vyžaduje i trochu jiný pohled na svět. Tam, kde jsou barvy velice kontrastní může být jejich černobílá podoba zcela šedivá a bez kontrastu. Pro začátek a pochopení černobílé fotografie je vhodné nastavit na fotoaparátu černobílý režim. Všude se dočtete, že tím ztratíte mnoho informací a ošidíte se o možnost lepšího převodu do čb v počítači. To vše je pravda. Zobrazení čb fotografie přímo na displeji fotoaparátu vám ale pomůže představit si jak bude fotografie vypadat a pochopit záludnosti černobílé fotografie. Často u zrcadlovky nastavím černobílý režim, abych fotografii černobíle viděla a současně nastavím ukládání do RAW, abych se neošidila o možnost dalších úprav v počítači.

Opusťme tedy na chvíli svět barevné fotografie a ponořme se do krás fotografie černobílé:

foto: artichoke

Jedním z nejpoužívanějších tématů v ČB jsou lidé. Od portrétů a aktů, přes zachycení emocí jako smutek, radost či stavu člověka jako stáří, chudoba a podobně. Černobílá verze udělá z momentky Vašeho dítěte něžnou fotografii plnou radosti, z Vašeho staršího příbuzného fotografii plnou stáří, vrásek a emocí. Správným výběrem převodu do ČB můžete vytvořit fotografii, která na diváky zapůsobí.

foto: artichoke

Černobílá fotografie nemusí jen zachycovat emoce lidí, ale může i zvýraznit krásu geometrických tvarů v architektuře, linií, hran..apod. U těchto fotografií je ovšem velmi důležité světlo a jeho hra s tvary objektu..

foto: maden

Dalším vhodným tématem jsou detaily a zátiší. Černobílou verzí se dá zdůraznit linie věcí, jejich stáří, u technických fotografií docílíte ČB verzí chladnějšího působení na diváka a zvýrazníte technickou stránku věci.Při fotografování zátiší při vhodném světle, docílíme efektní hry stínů a světla či pocitu tajemna z fotografie.

foto: artichoke

Další vděčné fotografie pro převod jsou momentky. U nich v podstatě záleží jen jaký moment ze života se Vám povedlo zachytit a jak si poradíte s jeho převodem do ČB

foto: artichoke

Zkuste tedy vnímat již při focení svět černobíle a hledejte kontrasty, hrátky světla či výraz, který dokážete zachytit. Přeji všem ty správné podmínky pro výbornou černobílou fotografii.

foto: artichoke

Povolené úpravy: Ořez snímku Převod do ČB Úprava sytosti, jasu a kontrastu Úprava barevných kanálů Rámeček

foto: artichoke

Patronem tohoto kola je Artichoke

Doporučujeme

Články odjinud