Slaný koláč nebo také quiche (čti kyš) je typické francouzské pečivo. Co se náplně týče, použít můžete v podstatě cokoli. Jako inspirace vám určitě poslouží recepty od jednoho z lektorů školy vaření Chefparade, Luboše Rychvalského.
Quiche s dýní a kuřecím masem
forma o Ø 24 cm – příprava: 90 minut + odležení těsta
Úvodní foto: iStock
TĚSTO:
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce sádla
- 1/2 lžíce soli
- 1/2 lžičky krupicového cukru
NÁPLŇ:
- 1 dýně Hokkaidó
- 2 stroužky česneku
- tymián
- olivový olej
- 3 šalotky
- 10 g zázvoru
- čerstvá máta a petržel
- 250 g vykostěných kuřecích stehen
- sůl a pepř
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 1 lžíce medu
- 4 vejce
- 100 g bílého jogurtu
- 100 ml smetany na vaření
- 50 g parmazánu
Nejdříve si připravte těsto na koláč. Mouku, máslo, sádlo, sůl, krupicový cukr a 4 lžíce studené vody zpracujte v míse a uhněťte hladké těsto. Z něj vytvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechte nejméně hodinu odpočívat v chladu.
Potom oloupejte dýni, zbavte ji jádřince a nakrájejte na kostky. Česnek utřete s tymiánem a smíchejte s trochou olivového oleje. Šalotku, zázvor, mátu a petržel nasekejte na jemno.
Vykostěná kuřecí stehna zbavte kůže, nakrájejte je na malé kousky, důkladně osolte a smíchejte s připraveným česnekovým olejem. Na pánvi vypečte tuk z kůže ( klidně ale můžete použít olej). Pak ji vyjměte a v rozpáleném tuku asi 10 minut restujte maso.
Potom předehřejte troubu na 185 °C. Maso přendejte do pekáče, přidejte přepuštěné máslo, dýni a zázvor. Dochuťte solí a pepřem, promíchejte s medem a dejte na 30 minut péct. Těsto rozválejte na tenký plát, vyložte jím koláčovou formu a dno propíchejte vidličkou. Na něj rozložte arch pečicího papíru a zasypejte hrachem, aby se během pečení nenafouklo. Pečte 10 minut.
Vejce rozšlehejte s jogurtem a smetanou, přidejte nasekanou mátu a petržel a nakonec smíchejte s vychladlou dýňovo-masovou směsí.
Hotovou náplň přendejte na vychladlé těsto ve formě, zasypejte ji parmazánem a při 185 °C pečte dalších 25 až 30 minut.
Houbovo-pórkový quiche
forma o Ø 24 cm – příprava: 70 minut + odležení těsta
- 1 dávka těsta
- 30 g sušených hříbků nebo lišek
- 100 g žampionů
- 2–3 lístky šalvěje
- 100 g mozzarelly
- 200 g pórku
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce nasekané plocholisté petržele
- 3 šalotky
- 2 lžíce přepuštěného másla
- drcený kmín
- sůl a pepř
- 1/2 citronu
- 4 vejce
- 100 ml smetany na vaření
Těsto připravte podle úvodního receptu, nechte odležet a 10 minut předpečte. Sušené houby zalijte vodou se šalvějí. Žampiony a mozzarellu nakrájejte, pórek, česnek, petržel a šalotky nasekejte. Na másle orestujte šalotky, pórek a česnek. Přidejte vyždímané houby, žampiony, kmín, sůl a pepř. Zakápněte citronovou šťávou, restujte doměkka a nechte dojít. Vejce rozšlehejte se smetanou i petrželí a smíchejte s houbami. Přendejte do předpečeného těsta a posypte mozzarellou. Pečte při 185 °C asi 25 až 30 minut.
NÁŠ TIP: Při přípravě quiche se fantazii meze nekladou. Pokud máte v ledničce třeba zbytek klobásy, sýr a několik cherry rajčátek, můžete vykouzlit zajímavou večeři prostě z toho, co dům dal.
Quiche s červenou řepou, kozím sýrem a ořechy
forma o Ø 24 cm – příprava: 65 minut + odležení těsta
- 1 dávka těsta
- 2 stroužky česneku
- tymián
- římský kmín
- sůl
- olivový olej
- 300 g červené řepy
- 4 vejce
- 200 ml smetany na vaření
- čerstvý koriandr
- 50 g vlašských ořechů
- 100 g čerstvého kozího sýra
- 2 šalotky
Těsto připravte podle úvodního receptu, nechte odležet a 10 minut předpečte ve formě. Česnek utřete s tymiánem, kmínem, solí a olejem. Řepu omyjte a zabalte do alobalu s připravenou marinádou. Dejte péct při 185 °C na 25 minut. Vejce prošlehejte se smetanou a přidejte nasekaný koriandr. Ořechy nasucho opečte na pánvi. Předpečenou řepu nakrájejte na plátky. Klaďte je na vychladlé těsto. Zalijte polovinou vaječné směsi, naklaďte půlku sýra a ořechů a opakujte. Pečte při 185 °C asi 25 až 30 minut.
Podívejte se na video, kde najdete recept na slaný koláč od blogerky Koko:
Bramborovo-slaninový quiche se šunkou
forma o Ø 24 cm – příprava: 60 minut + odležení těsta
- 1 dávka těsta
- 150 g brambor
- 100 ml smetany na vaření
- 50 g uzené slaniny
- 50 g pražské šunky
- 2 lžíce petržele
- 1 cibule
- rozmarýn
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 4 vejce
- 100 g jogurtu
- sůl
- drcený římský kmín
- 50 g strouhaného čedaru
Těsto připravte podle úvodního receptu, nechte odležet a 10 minut předpečte ve formě. Brambory omyjte, nastrouhejte na plátky a vložte do horké smetany. Slaninu a šunku nakrájejte na kostičky, petržel, cibuli, rozmarýn a česnek najemno. Na másle 10 minut restujte cibuli, slaninu a česnek. Přidejte šunku a nechte dojít. Vejce rozšlehejte s jogurtem, přidejte petržel a rozmarýn a promíchejte s bramborami. Dochuťte solí a římským kmínem. Přidejte směs se slaninou a šunkou a přendejte na předpečené těsto. Posypte sýrem a pečte při 175 °C 25 minut.