Francouzské slané koláče krok za krokem: 4 recepty na báječné quiche

10. 1. 2020
Slaný koláč nebo také quiche (čti kyš) je typické francouzské pečivo. Co se náplně týče, použít můžete v podstatě cokoli. Jako inspirace vám určitě poslouží recepty od jednoho z lektorů školy vaření Chefparade, Luboše Rychvalského.

Quiche s dýní a kuřecím masem

forma o Ø 24 cm  příprava: 90 minut + odležení těsta

TĚSTO:

  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce sádla
  • 1/2 lžíce soli
  • 1/2 lžičky krupicového cukru

NÁPLŇ:

  • 1 dýně Hokkaidó
  • 2 stroužky česneku
  • tymián
  • olivový olej
  • 3 šalotky
  • 10 g zázvoru
  • čerstvá máta a petržel
  • 250 g vykostěných kuřecích stehen
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 1 lžíce medu
  • 4 vejce
  • 100 g bílého jogurtu
  • 100 ml smetany na vaření
  • 50 g parmazánu

Nejdříve si připravte těsto na koláč. Mouku, máslo, sádlo, sůl, krupicový cukr a 4 lžíce studené vody zpracujte v míse a uhněťte hladké těsto. Z něj vytvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechte nejméně hodinu odpočívat v chladu.

1. Potom oloupejte dýni, zbavte ji jádřince a nakrájejte na kostky. Česnek utřete s tymiánem a smíchejte s trochou olivového oleje. Šalotku, zázvor, mátu a petržel nasekejte na jemno.

2. Vykostěná kuřecí stehna zbavte kůže, nakrájejte je na malé kousky, důkladně osolte a smíchejte s připraveným česnekovým olejem. Na pánvi vypečte tuk z kůže ( klidně ale můžete použít olej). Pak ji vyjměte a v rozpáleném tuku asi 10 minut restujte maso.

3. Potom předehřejte troubu na 185 °C. Maso přendejte do pekáče, přidejte přepuštěné máslo, dýni a zázvor. Dochuťte solí a pepřem, promíchejte s medem a dejte na 30 minut péct. Těsto rozválejte na tenký plát, vyložte jím koláčovou formu a dno propíchejte vidličkou. Na něj rozložte arch pečicího papíru a zasypejte hrachem, aby se během pečení nenafouklo. Pečte 10 minut.

4. Vejce rozšlehejte s jogurtem a smetanou, přidejte nasekanou mátu a petržel a nakonec smíchejte s vychladlou dýňovo-masovou směsí.

5. Hotovou náplň přendejte na vychladlé těsto ve formě, zasypejte ji parmazánem a při 185 °C pečte dalších 25 až 30 minut.

Houbovo-pórkový quiche

forma o Ø 24 cm  příprava: 70 minut + odležení těsta

  • 1 dávka těsta
  • 30 g sušených hříbků nebo lišek
  • 100 g žampionů
  • 2–3 lístky šalvěje
  • 100 g mozzarelly
  • 200 g pórku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce nasekané plocholisté petržele
  • 3 šalotky
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • drcený kmín
  • sůl a pepř
  • 1/2 citronu
  • 4 vejce
  • 100 ml smetany na vaření

Těsto připravte podle úvodního receptu, nechte odležet a 10 minut předpečte. Sušené houby zalijte vodou se šalvějí. Žampiony a mozzarellu nakrájejte, pórek, česnek, petržel a šalotky nasekejte. Na másle orestujte šalotky, pórek a česnek. Přidejte vyždímané houby, žampiony, kmín, sůl a pepř. Zakápněte citronovou šťávou, restujte doměkka a nechte dojít. Vejce rozšlehejte se smetanou i petrželí a smíchejte s houbami. Přendejte do předpečeného těsta a posypte mozzarellou. Pečte při 185 °C asi 25 až 30 minut.

NÁŠ TIP: Při přípravě quiche se fantazii meze nekladou. Pokud máte v ledničce třeba zbytek klobásy, sýr a několik cherry rajčátek, můžete vykouzlit zajímavou večeři prostě z toho, co dům dal.

Quiche s červenou řepou, kozím sýrem a ořechy

forma o Ø 24 cm  příprava: 65 minut + odležení těsta

  • 1 dávka těsta
  • 2 stroužky česneku
  • tymián
  • římský kmín
  • sůl
  • olivový olej
  • 300 g červené řepy
  • 4 vejce
  • 200 ml smetany na vaření
  • čerstvý koriandr
  • 50 g vlašských ořechů
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 2 šalotky

Těsto připravte podle úvodního receptu, nechte odležet a 10 minut předpečte ve formě. Česnek utřete s tymiánem, kmínem, solí a olejem. Řepu omyjte a zabalte do alobalu s připravenou marinádou. Dejte péct při 185 °C na 25 minut. Vejce prošlehejte se smetanou a přidejte nasekaný koriandr. Ořechy nasucho opečte na pánvi. Předpečenou řepu nakrájejte na plátky. Klaďte je na vychladlé těsto. Zalijte polovinou vaječné směsi, naklaďte půlku sýra a ořechů a opakujte. Pečte při 185 °C asi 25 až 30 minut.

Bramborovo-slaninový quiche se šunkou

forma o Ø 24 cm příprava: 60 minut + odležení těsta

  • 1 dávka těsta
  • 150 g brambor
  • 100 ml smetany na vaření
  • 50 g uzené slaniny
  • 50 g pražské šunky
  • 2 lžíce petržele
  • 1 cibule
  • rozmarýn
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 4 vejce
  • 100 g jogurtu
  • sůl
  • drcený římský kmín
  • 50 g strouhaného čedaru

Těsto připravte podle úvodního receptu, nechte odležet a 10 minut předpečte ve formě. Brambory omyjte, nastrouhejte na plátky a vložte do horké smetany. Slaninu a šunku nakrájejte na kostičky, petržel, cibuli, rozmarýn a česnek najemno. Na másle 10 minut restujte cibuli, slaninu a česnek. Přidejte šunku a nechte dojít. Vejce rozšlehejte s jogurtem, přidejte petržel a rozmarýn a promíchejte s bramborami. Dochuťte solí a římským kmínem. Přidejte směs se slaninou a šunkou a přendejte na předpečené těsto. Posypte sýrem a pečte při 175 °C 25 minut.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Závěr směny bude bez komplikací stejně jako celý pracovní proces. U kolegů jste oblíbení a nadřízený si vás pochvaluje. Můžete být sami se sebou spokojení. Jen lidem až tak nevěřte, to by…

Nejčtenější články

Doporučujeme