Francouzské slané koláče krok za krokem

6. 3. 2015
Slaný koláč nebo také quiche (čti kyš) je typické francouzské pečivo. Co se náplně týče, použít můžete v podstatě cokoli. Jako inspirace vám určitě poslouží recepty od jednoho z lektorů školy vaření Chefparade, Luboše Rychvalského.

Quiche s dýní a kuřecím masem

forma o Ø 24 cm - příprava: 90 minut + odležení těsta

TĚSTO:

  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce sádla
  • 1/2 lžíce soli
  • 1/2 lžičky krupicového cukru

NÁPLŇ:

  • 1 dýně hokkaidó
  • 2 stroužky česneku
  • tymián
  • olivový olej
  • 3 šalotky
  • 10 g zázvoru
  • čerstvá máta a petržel
  • 250 g vykostěných kuřecích stehen
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 1 lžíce medu
  • 4 vejce
  • 100 g bílého jogurtu
  • 100 ml smetany na vaření
  • 50 g parmazánu

Nejdříve si Luboš připravil těsto na koláč. Mouku, máslo, sádlo sůl, krupicový cukr a 4 lžíce studené vody zpracoval v míse a uhnětl hladké těsto. Z něj vytvořil kouli, zabalil ji do potravinové fólie a nechal nejméně hodinu odpočívat v chladu.

1. Potom oloupal dýni, zbavil ji jádřince a nakrájel na kostky. Česnek utřel s tymiánem a smíchal s trochou olivového oleje. Šalotku, zázvor, mátu a petržel nasekal najemno.

2. Vykostěná kuřecí stehna pak šéfkuchař zbavil kůže, nakrájel je na malé kousky, důkladně osolil a smíchal s připraveným česnekovým olejem. Na pánvi vypekl tuk z kůže (vy ale můžete klidně také použít olej). Pak ji vyjmul a v rozpáleném tuku asi 10 minut restoval maso.

3. Potom Luboš předehřál troubu na 185 °C. Maso přendal do pekáče, přidal přepuštěné máslo, dýni a zázvor. Dochutil solí a pepřem, promíchal s medem a dal na 30 minut péct. Těsto rozválel na tenký plát, vyložil jím koláčovou formu a dno propíchal vidličkou. Na něj rozložil arch pečicího papíru a zasypal hrachem, aby se během pečení nenafouklo. Pekl jej 10 minut.

4. Vejce rozšlehal s jogurtem a smetanou, přidal nasekanou mátu a petržel a nakonec smíchal s vychladlou dýňovo-masovou směsí.

5. Hotovou náplň přendal šéfkuchař na vychladlé těsto ve formě, zasypal ji parmazánem a při 185 °C pekl dalších 25 až 30 minut.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Houbovo-pórkový quiche

forma o Ø 24 cm - příprava: 70 minut + odležení těsta

  • 1 dávka těsta
  • 30 g sušených hříbků nebo lišek
  • 100 g žampionů
  • 2–3 lístky šalvěje
  • 100 g mozzarelly
  • 200 g pórku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce nasekané plocholisté petržele
  • 3 šalotky
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • drcený kmín
  • sůl a pepř
  • 1/2 citronu
  • 4 vejce
  • 100 ml smetany na vaření

Těsto připravte podle úvodního receptu, nechte odležet a 10 minut předpečte. Sušené houby zalijte vodou se šalvějí. Žampiony a mozzarellu nakrájejte, pórek, česnek, petržel a šalotky nasekejte. Na másle orestujte šalotky, pórek a česnek. Přidejte vyždímané houby, žampiony, kmín, sůl a pepř. Zakápněte citronovou šťávou, restujte doměkka a nechte dojít. Vejce rozšlehejte se smetanou i petrželí a smíchejte s houbami. Přendejte do předpečeného těsta a posypte mozzarellou. Pečte při 185 °C asi 25 až 30 minut.

NÁŠ TIP: Při přípravě quiche se fantazii meze nekladou. Pokud máte v ledničce třeba zbytek klobásy, sýr a několik cherry rajčátek, můžete vykouzlit zajímavou večeři prostě z toho, co dům dal.


Quiche s červenou řepou, kozím sýrem a ořechy

forma o Ø 24 cm - příprava: 65 minut + odležení těsta

  • 1 dávka těsta
  • 2 stroužky česneku
  • tymián
  • římský kmín
  • sůl
  • olivový olej
  • 300 g červené řepy
  • 4 vejce
  • 200 ml smetany na vaření
  • čerstvý koriandr
  • 50 g vlašských ořechů
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 2 šalotky

Těsto připravte podle úvodního receptu, nechte odležet a 10 minut předpečte ve formě. Česnek utřete s tymiánem, kmínem, solí a olejem. Řepu omyjte a zabalte do alobalu s připravenou marinádou. Dejte péct při 185 °C na 25 minut. Vejce prošlehejte se smetanou a přidejte nasekaný koriandr. Ořechy nasucho opečte na pánvi. Předpečenou řepu nakrájejte na plátky. Klaďte je na vychladlé těsto. Zalijte polovinou vaječné směsi, naklaďte půlku sýra a ořechů a opakujte. Pečte při 185 °C asi 25 až 30 minut.


Bramborovo-slaninový quiche se šunkou

forma o Ø 24 cm - příprava: 60 minut + odležení těsta

  • 1 dávka těsta
  • 150 g brambor
  • 100 ml smetany na vaření
  • 50 g uzené slaniny
  • 50 g pražské šunky
  • 2 lžíce petržele
  • 1 cibule
  • rozmarýn
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 4 vejce
  • 100 g jogurtu
  • sůl
  • drcený římský kmín
  • 50 g strouhaného čedaru

Těsto připravte podle úvodního receptu, nechte odležet a 10 minut předpečte ve formě. Brambory omyjte, nastrouhejte na plátky a vložte do horké smetany. Slaninu a šunku nakrájejte na kostičky, petržel, cibuli, rozmarýn a česnek najemno. Na másle 10 minut restujte cibuli, slaninu a česnek. Přidejte šunku a nechte dojít. Vejce rozšlehejte s jogurtem, přidejte petržel a rozmarýn a promíchejte s bramborami. Dochuťte solí a římským kmínem. Přidejte směs se slaninou a šunkou a přendejte na předpečené těsto. Posypte sýrem a pečte při 175 °C 25 minut.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Vypadá to, že se nyní můžete dostat do situace, na kterou jste si zadělali už minulý týden. Přitom by stačilo málo, abyste se tomu obloukem vyhnuli. Pomůže vám, když se budete orientovat…

Nejčtenější články