Funguje vám intuice? Naučte se slyšet svůj vnitřní hlas

Funguje vám intuice? Naučte se slyšet svůj vnitřní hlas

Každý den děláme tisíce malých rozhodnutí, která ve výsledku formují celé naše osudy. Někteří šťastlivci tím proplouvají jako ryby ve vodě a skoro vždycky se jejich řešení ukážou jako ta správná, i když jsou v dané chvíli v rozporu s logikou nebo zdravým rozumem. Když se jich zeptáte, jak to dělají, jen pokrčí rameny a řeknou, že prostě měli pocit, že jim to "něco uvnitř" řeklo. Může za to dobrá intuice. Jak ji posílit a začít lépe využívat?

Jak intuice pracuje

Každý vnímá intuici jinak. Někteří ji mají spojenou se schopností předvídat znamení osudu. Ta nás doprovází všude, stačí jen, abychom je uměly správně interpretovat. A hlavně si jich všímat. Znamení vnímáme na všech tělesných úrovních: tělesné, v pocitech, myšlenkách, někdo vidí určité vnitřní obrazy nebo má dokonce pocit, jako by k němu mluvil jakýsi vnitřní hlas – je otázka, co a jak nejsilněji budeme vnímat právě my.

Pokračování 2 / 8

Psychologové nevěří

Psychologové říkají, že intuice není nic jiného než syntéza empatie, fantazie a zkušeností. Prostě nic mystického, jen obyčejná logika. Jen mozek prý jednoduše analyzoval data a dospěl k jistému závěru, jen se tohoto postupu člověk neúčastní vědomě. Má to výhodu v tom, že k analýze dochází nečekaně a rychle s tím, že mozek využije obrovské množství informací, z nichž některé si už ani vědomě nepamatujeme nebo je nevnímáme.

Pokračování 3 / 8

Kde se ztratila

Na druhé straně vlastní „intuici“ už od dětství zadupáváme tím, že často ignorujeme svoje pocity, které nám například říkají, že „tohle bychom dělat neměly“. Teprve později se například opravdu ukáže, že jsme udělaly něco špatně, a vzpomeneme si, jak jsme se necítily dobře a třeba se nám do dané věci vůbec nechtělo pouštět. Schopnost vyvozovat závěry a pozorovat jsou základem intuice. Dívejte se okolo sebe, na ostatní lidi a zkuste předpovídat jejich budoucí chování. Zeptejte se samy sebe při pohledu na ně, co je pro ně asi důležité? Jací jsou? Kam a odkud jdou?

Pokračování 4 / 8

Cvičení muž - žena

Pokud jste v kanceláři, kam za vámi chodí hodně lidí, zkuste si položit otázku, jestli tím dalším, kdo přijde, bude muž, nebo žena. A „poslouchejte“, kudy k vám přijde odpověď. Může to být pocit v těle nebo opravdu vnitřní hlas. Důležité je, abyste byly někde, kde je 50procentní šance, že přijde buď muž, nebo žena. V gynekologické čekárně vám tenhle pokus nebude nic platný.

Pokračování 5 / 8

Cvičení s kartami

Vezměte si klasické hrací karty, zamíchejte je a vyberte jednu z nich. Položte si ji na dlaň tak, abyste neviděly, o jakou kartu se jedná, a zkuste hádat – je černá, nebo červená? Vnímejte opět svoje pocity, pokuste se vcítit do karty, vycítit obrázek na odvrácené straně. Zkoušejte to tak dlouho a všemi způsoby, než si budete jistí, že víte, kterým způsobem dosáhnete nejlepších výsledků. A pak trénujte dál.

Pokračování 6 / 8

Nezavírejte se

Zapojte se do života, neskrývejte se před emocemi ostatních lidí. Pokuste se pochopit, proč se kdo raduje, zkuste společně s ním cítit radost. Nezavírejte se, když je někdo naštvaný. Ve chvíli, kdy budete schopni prožívat pocity jiné osoby, zvýšíte si empatii, což se vám projeví ve zlepšení intuice v oblasti komunikace a mezilidských vztahů.

Pokračování 7 / 8

Čtěte

Ti nejúspěšnější lidé se nedívají na televizi, ale hodně čtou. Dobré knihy vám poskytnou zkušenosti v jakémkoli oboru. Klasické knihy vám zase přinesou do života řadu postav a příběhů, naučí vás rozumět široké škále lidí a připraví vás na nečekané životní zvraty.

Pokračování 8 / 8

Rozbijte stereotypy, překročte hranice

Všechno, co děláme denně, takzvaně na autopilota, nás omezuje. Ano, sice se cítíme v bezpečí, jenže nejsme díky tomu bdělé a naše intuice nemůže růst. A to je třeba změnit. Vaše chování, životní styl, trasu, kterou chodíte do práce. Dejte si ke snídani něco jiného, mluvte, když byli všichni zvyklí, že jste mlčely, nebo naopak. Nebojte se novinek. Pokud se dokážete dorozumět samy se svou intuicí, vnímat signály zvenčí prostřednictvím svého těla, budete mít mnohem jednodušší život.

Doporučujeme

Články odjinud