Funguje ve Varech filmová inkvizice?

Tu a tam se na plátnech objevují kontroverzní snímky, které ta či ona církev nepovažuje vhodné za uvádění a dává to i patřičně najevo. Že by takovým prostředkem byla i ekumenická porota, která funguje v rámci Mezinárodního filmového festivalu KV letos už posedmé. Nenechte se mýlit prvním dojmem.

Funguje ve Varech filmová inkvizice?

Tu a tam se na plátnech objevují kontroverzní snímky, které ta či ona církev nepovažuje vhodné za uvádění a dává to i patřičně najevo. Že by takovým prostředkem byla i ekumenická porota, která funguje v rámci Mezinárodního filmového festivalu KV letos už posedmé. Nenechte se mýlit prvním dojmem. Nestatutární jury v čele s prezidentem mezinárodní evangelické filmové organizace Interfilm, Němcem Hansem Wernerem Dannowskim mající reprezentovat hlavní křesňanská vyznání světa hodnotí kromě uměleckých a profesionálních kvalit filmu i jeho bohatost po stránce obsahové.
Do jejího zorného úhlu posuzování se dostávají především ty snímky, které mají pro diváky určité pozitivní poselství, šíří humanitární hodnoty, snaží se bojovat proti předsudkům a narovnávat pokřivené lidské vztahy. Mezi další kritéria patří mj. také odmítání násilí a v neposlední řadě i hledání takových filmů, které diváky pobaví a potěší.
Kromě ekumenické poroty se téma víry objevuje na festivalu ještě jednou - a to v retrospektivní přehlídce nazvané Dvacet století po Kristu. Jí chtěl organizační výbor oslavit milénium a připomenout i bohatství filmových námětů, které s tématem víry ve historii kinematografie pracovaly. Díky spolupráci s Národním filmovým archivem v Praze, Asociací českých filmových klubů a zahraničních archivů se podařilo vybrat dvacet reprezentativních snímků, mezi nimiž nechybí takové tituly, jakými jsou Evangelium sv. Matouše, Andrej Rublev, Sedmá pečeň, Ťdolí včel, Unaveni sluncem, Kladivo na čarodějnice či Lovec jelenů.
Podle slov organizátorů se přehlídka Dvacet století po Kristu těšila mezi diváky mimořádně příznivému přijetí.
Pokud jde o celý festival, je již nyní jasné, že padne loňský rekord v počtu návštěvníků festivalových projekcí, protože už včera bylo vydáno přes 120.000 vstupenek.
Zítra celý karlovarský filmový maratón končí a můžete být při tom i vy - nemusíte přímo jezdit do Varů, stačí, když si ve 20 hodin zapnete televizi a naladíte si kanál ČT 1. Díky televizním kamerám se pak v přímém přenosu dozívte, kdo je vítězem 35. ročníku MFF KV.
Pokud ale budete večer trávit jinak - nevadí. V příštím týdnu se k festivalu ještě vrátíme a přineseme vám i kompletní výsledkovou listinu.

Pěkný víkend vám přeje
Magda Peterková

Doporučujeme

Články odjinud