Funkční krása aneb praktické bydlení

Funkční krása aneb praktické bydlení

Krásných, designových a luxusních prostorů k bydlení je mnoho. Byt na pražském Novém Městě nejenže splňuje všechny tyto parametry, ale má ještě cosi navíc. Nic tu není jen na efekt, všechno má svůj účel a neopakovatelnou atmosféru!

U bytu v klasické i klasicistní pražské čtvrti není nejzajímavějším rysem luxusní zařízení nebo bezchybná práce designéra. Zaujme promyšlenou krásou, nebo chcete-li funkčností, která má obrovský švih.

Bydlí tady francouzsko-česká rodina se dvěma syny. Cesta k vytouženému domovu byla dlouhá. Manželé nejdříve bydleli v půdním bytě na Vinohradech, ale z různých důvodů je to stále táhlo do centra. Nakonec našli místo a byt svých snů. Odkoupili ho od podnikatele Leoše Války, který odprodal byty a získané finance použil na výstavbu multifunkční galerie DOX. Noví majitelé tak mají i pocit, že tak trochu přispěli na tento zajímavý holešovický projekt. Ač byl byt od základu zrekonstruovaný, stejně v něm proběhly změny.



Majitelka si k jejich uskutečnění přizvala kamarádku, inženýrku architektku Janu Kletenskou z ateliéru ATD, která vymyslela úložné prostory, vestavěné skříně, jakoby nekončící knihovny, osvětlení, a poradila i s barevností interiéru. V neposlední řadě má „na svědomí“ nádhernou kuchyň, která je umístěna ve středu bytu, a tudíž se stala opravdovým srdcem domácnosti. Majitelka ji doslova zbožňuje. Kuchyně je společným dílem architektky a majitelky. Cílem bylo, aby byla jednoduchá a zároveň aby splňovala kritéria francouzského šarmu. Inspirací tu bezesporu byly francouzské designové časopisy. Dokonce i odpadkový koš vezla majitelka letecky z Paříže do Prahy, protože to byl zkrátka přesně ten pravý… I u dřezu z IKEA byla prvořadá krása a praktičnost. Vybraný model obé splňoval, proto majitelka raději koupila hned dva.

Byt je rozdělen do dvou křídel. V jednom je dětská část, tedy dětský pokoj, velká herna, dětská koupelna, WC a hostinský pokoj. Ve středu bytu najdete velkou obytnou místnost a kuchyň. Postele v dětském pokoji pro devítiletého a čtyřapůlletého chlapce jsou od francouzské firmy Vibel, doplňuje je běžně dostupný nábytek, například i z IKEA. Chlapci si užívají své červenobílé koupelny s vanou, která někdy supluje úlohu bazénu – chytrý způsob, jak vzbudit lásku k hygieně!

Ve druhém křídle najdete samostatnou, uzavřenou část pro rodiče. Tvoří ji zajímavě propojený otevřený prostor, oddělený knihovnou, pracovna, odpočinková část, ložnice, hudební koutek, koupelna a šatny. Sympatickým rysem je i četné zastoupení věcí prostého původu, ale půvabného vzhledu, které mají svou historii, propojenou se životem rodiny. Putovní pohovka, kdysi dětská postýlka přítele, která dnes perfektně vyplňuje výklenek u okna, samorost po prarodičích, jenž zdobí ložnici a zároveň slouží jako věšák, či etažér ve vstupní chodbě, původem z Remeše, který dnes zastává post botníku. To vše vytváří proteplenou, přitom funkční atmosféru, která je zároveň plná decentní estetiky.





Foto: Filip Šlapal

Doporučujeme

Články odjinud