GÁBINA (41): Přijala jsem pomoc cizích lidí a v nouzi poznala přátele

16 komentářů

helza
11. listopadu • 13:58

Taky se mi zdá, že se v tom zbytečně vrtáte a spekujujete.
Holky si prostě půjčily chalupu rodičů jedné z nich a dětem tak zajistily měsíc pěkných prázdnin v přírodě. Na tom není nic zvláštního a ani na tom, že by další měsíc děti musely zůstat ve městě a podle možností toho města s klíči na krku, nebo v příměstském táboře, u babiček, v družině a podobně. To, že nakonec mohli na chalupě být celé prázdniny, byla neplánovaná třešnička na dortu. A že děti svěřili cizímu chlapovi? Ten chlap tam sice byl na dovolené, ale ve své chalupě. Takže s rodiči Gábiněny kamarádky se celé roky znal, byť s tou kamarádkou, dle jejich slov pouze zběžně, což bych tvrdila i kdybychom byli milenci - nebyl to žádný cizí chlap. Mít 2 měsíce dovolené je zcela normální u učitelů (říkal, že je na děti zvyklý), profesorů, asistentů a podobně. A je to možné i jinak, já jsem si například vždycky před prázdninami nadělala přesčasy abych o prázdninách mohla být s dětmi. Jediné, co mě osobně zarazilo je, že si s ním Gábina začala nějaké techtle, aniž se předem přesvědčila, zda tím nevleze do zelí své kamarádce. Já vím, že záleží obou, ale přece jenom, v chatě kamarádčiných rodičů se potká s příjemným mužem, kterého evidentně kamarádka, dříve vdaná, dnes rozvedená, rozhodně zná déle - co když teď, už nezadaná, má o něj zájem?

Elynor
12. listopadu • 9:07

@helza: Proč myslíš, že se celé roky znal s rodiči té Věry? Mohl si tu chalupu koupit rok předtím, než se stal příběh, nebo to vůbec nemusela být jeho chalupa, mohl ji mít taky půjčenou. Nebo pronajatou. Dnes se běžně chaty a chalupy pronajímají na léto, a znám pár lidí, co si najímají jednu a tutéž chatu víc roků po sobě, protože se jim tam zalíbilo. Fakt, že se člověk vyskytne v sousedství, není žádná záruka jeho křišťálového charakteru. :-)) Za mě teda bych to neriskovala. Kdyby na té chalupě byla s dětmi babička, tak jo. Tomáš by dorazil, blbnul by s děckama na zahradě, hrál ten badminton, to všechno beru, a večer hezky děti šup do chalupy s babičkou a pán do své chalupy. Takhle bych to chápala. Pokud by to mělo být skutečně tak, že ty děti tam byly s Tomášem úplně samy větší část dne, ne-li den celý a případně i noc, tak to už souhlasím s Karlem níže, že to je přes čáru a neúměrné riziko. A to fakt nepatřím k lidem, co vidí pedofila za každým rohem, ono je i dost jiných věcí, co se můžou přihodit, a pán to nemusí zvládnout - se čtyřmi dětmi. Po sotva měsíční známosti (když navíc 14 dní z té doby Gábina chodila do práce) to je fakt málo času na to si zjistit o pánovi reference.

helza
12. listopadu • 10:49

@Elynor: Řekla bych tomu presumpce neviny. Nemohu přece nařknout dvě matky z dětmi z nezodpovědnosti, když nic nevím. Věra a její rodiče jej znali - to Gábina napsala a já nemohu primárně spekulovat, jak dlouho ho znali a zda ho neznali moc málo na to, aby mu mohly svěřit děti. Nikdo nemůže v žádném článku, dokonce ani v mnohadílném románu vypsat úplně všechny okolnosti, takže pokud se mu to nezdá podstatné, tak to neudělá. Dokonce i kdyby pisatel znal šťouravé poměry této diskuse, stejně nebude vědět, co tady kdo rozvrtá a napsat úplně všechno prostě nejde. Pokud se Gábina nerozepisovala o spolehlivosti Tomáše, pak byl z jejího pohledu i z pohledu Věry a jejich rodičů ok. Chatu jim rodiče nechali o měsíc déle, takže o Tomášově hlídání věděli. Mimo to, matky po práci na chatu určitě jezdily.

Noral
10. listopadu • 21:25

Jsem překvapena pitváním tady toho kdo hlídal ty děti vlastně a jak je na tom babička.V článku je jasně napsáno že kolegyně navrhla trávit prázdniny na chalupě její matky,s tím že dva týdny si vezme dovolenou jedna dva týdny druhá.Pro mne je to jasné.Matka Věry poskytla chalupu po dobu prázdnin pro pobyt dětí a jejich matek.

Mata69
11. listopadu • 9:58

@Noral: Přečetla jsem si to schválněl znovu, a ano - vlastně je tam řeč jen o poskytnutí chalupy, která patří Věřině matce, a o tom, že je dostupná hromadnou dopravou. Tak OK. Holky se tam střídaly a pak další měsíc nechaly děti hlídat de facto cizímu chlapovi, se kterým se právě seznámily.

Betyyna
10. listopadu • 15:59

a teď ještě tu druhou pohádku o tom, jak svěřila děti chlapovi, kterého zná měsíc a vyklubal se z něj pedofil...

Elynor
10. listopadu • 15:10

Nebo můžu za sebe uvést takový případ, že jsem jeden rok měla tři měsíce volno. Z jednoho zaměstnání jsem odešla s odstupným, do druhého jsem měla domluven nástup až někdy, a mezitím jsem měla čas. A kdyby v té době někdo ze známých či příbuzných přišel a řekl - hele, jsem v maléru, potřebuju udělat něco s dětma, nebude to zadarmo, a vystřídáme se s nima na chalupě, tak bych to brala. Mně by to nic neudělalo, jim by to pomohlo, a další rok už by to řešili jinak, jsa poučeni z krizového vývoje. ]:-D

Mata69
10. listopadu • 12:59

Gabina s kolegyní měly každá jen 14 dní dovolené? To už ty další dva ( minimálně) týdny měly obě svorně vybrané? A nějak se z toho pribehu vytratila ta matka Věry, která měla ty děti hlídat. No, hlavně že si paní během prázdnin zvládla tak krátce po rozvodu najít náhradu a žijí šťastně až dodnes.

Elynor
10. listopadu • 12:36

Aha, tak jsem si to přečetla ještě jednou a opravdu se tam píše, že Tomáš tam trávil dovolenou. Inu, pak je to asi učitel, že má dovolenou celé prázdniny. Nebo je OSVČ a dovolenou má tak dlouhou, jak si ji sám sobě udělá. Nebo je nezaměstnaný a má dovolenou tedy pořád. Ale to by zas nebyla žádná výhra se do něj zamilovat, to bych si zatraceně rozmyslela.

Karel2529
10. listopadu • 13:42

@Elynor: To máte pravdu, že člověk riskuje, když děti nechává třeba na táboře. Ale stále to považuji za menší riziko, protože tam je třeba více vychovatelů i více dětí a chci věřit tomu, že si rodiče aspoň zjišťují reference, aby se o pořadateli něco dozvěděli. Z článku není jasné, zda tam matka té kolegyně vůbec žila. Byla to jen její chata, což beru jako občasné místo pobytu. Často se tu opakuje, že lidé přes padesát nepatří do starého železa, žijí aktivně a mají svůj život. Proto se přikláním k tomu, že matka té kolegyně nemusela za prvé být ani v důchodu, žila a pracovala jinde, proto se v článku o ní nepíše. A pak nechci podporovat klišé, že chudák babička nemá nic lepšího na práci, než se celé léto starat o vnoučata, protože její dcera a k tomu cizí ženská si neumí rozpočítat dovolenou :-))

Elynor
10. listopadu • 15:02

@Karel2529: Ono se to sice přímo nepíše, že babička hlídala, ale vemte to logicky - jaký smysl by mělo nabízet chalupu, kdyby tam nikdo nebyl, kdo by to hlídání dětí zajišťoval? Co by ty děti dělaly na chalupě samy půl prázdnin, když jejich matky měly tak málo dovolené? S Tomášem se dopředu nemohlo počítat, to nikdo nevěděl, že tam bude. No a babička z toho sice nadšená být nemusela, ale co když jí za to hlídání dámy platily? Nebo minimálně od Gábiny bych to očekávala, že na pobyt na cizí chalupě bude přispívat, za sebe i za svoje děti.

Karel2529
10. listopadu • 17:43

@Elynor: Já ten smysl viděl právě v tom, že obě ženy žádné hlídání vymyšlené neměly, proto to zachraňovaly alespoň tak, že každá se postará ty dva týdny. Co se zbytkem prázdnin už vymyslet nedokázaly. Ale možná máte pravdu, třeba tam byla i ta babička a pomáhala s hlídáním. Což jen dokazuje, jak je nevděčné pomáhat cizím lidem. Paní Gábina tam bydlela se svými dětmi celé léto, dle článku tam pobývala i sama, mohla péct Tomášovi v cizí kuchyni koláče a trávit s ním čas a celkově se měla jako v bavlnce a celé si to užila v cizí chalupě té babičky. No a samou vděčností jí nakonec ta babička ani nestojí ve článku za zmínku. Moc mě mrzí, že se staří lidé berou jako obyčejná samozřejmost, která má povinnost vykonávat práci rodičů, kteří nejsou schopni se o jejich potomky postarat. Zatímco ta babička dřela za socialismu a stavěla chalupu a vše zvládala, dnes musí otročit pro cizí ženskou, co sama na děti čas nemá, na chalupu si nevydělá a která ji ještě zapře, protože babka stejně nemá v důchodu asi nic lepšího na práci, než posluhovat pracujícím a její majetek už si přivlastňují jiní. K tomu pochybuji, že něco přispěla, přeci je chudák matka samoživitelka, co do práce musí autobusem a ta babička má důchod, který paní Gábina tvoří svojí prací. Tedy jako úřednice sice netvoří, ale také žije z daní těch skutečně pracujících ve veřejném sektoru, ale to už by bylo komplikované domýšlet. Ještě měli do článku dopsat, že Gábina, Věra a Tomáš si chalupu v létě zabrali na stálo a babička musela ze své milované chalupy do důchoďáku, aby nepřekážela :-D

Elynor
10. listopadu • 23:22

@Karel2529: :-D :-D ]:-D

Rambíša
10. listopadu • 11:33

Připadá mi to,že se Gábina zamilovala zcela účelově,aby si vyřešila svoje problémy.Snad je to taková "baba",že i ten Tomáš je z ní dosud zcela unešen a vydrží jim to.

Karel2529
10. listopadu • 10:17

Anketní otázka by spíše měla být: Po jak dlouhé známosti své osmileté dcery svěříte cizímu strýčkovi na hlídání? Skutečně by mě zajímalo, jaké by byly odpovědi. Mně totiž přijde, že někteří lidé jsou nepoučitelně naivní a životem pouze přežívají. Nedokážou rozlišit dobré od špatného a buď mají štěstí nebo smůlu. Paní si našla na škole za partnera blba. Nebyla schopna vidět skutečnost. Poučení si sama ze sebe nevzala žádné a po jednom měsíci půleného dvěma týdny volna a dvěma týdny práce se zaláskovala do jiného chlapa. Kde brala jistotu, že mu může věřit, když předtím nedokázala prohlédnout svého dlouholetého partnera? Právě že neměla žádnou jistotu. Mohlo to dopadnout zase špatně, ale prostě tentokrát měla štěstí. Ale to pak není skutečný život zodpovědného člověka. Je to jen pohádka o princezně, co čeká na záchranu od prince, protože sama to nedokáže. Navíc v příběhu je nedomyšlené i to, že ty dvě kolegyně měly každá jen dva týdny volna, tedy společně na střídačku hlídaly v červenci. Ale nebýt Tomáše, nechápu, jaké měly řešení na srpen. Navíc ten Tomáš asi měl svoji dovolenou celé léto, že se mohli potkat už na začátku v červenci a k tomu mohl hlídat ty děti i celý srpen.

Elynor
10. listopadu • 12:28

@Karel2529: Tak já jsem to pochopila tak, že ty děti hlídala celé prázdniny matka té Věry, co jí patřila ta chalupa. A dámy Gábina a Věra se tam střídaly, protože ono hlídat čtyři děti je na jednu babičku celkem dost, takže tam byla vždycky i jedna z nich, po dobu své dovolené. Tomáš v sousedství mohl klidně bydlet, nemusel tam být jen na dovolené. A asi s těmi dětmi jen blbnul a hrál ten badminton, než že by se o ně staral, vařil jim atd. To by pak dávalo smysl. Jinak za sebe bych řekla, že je to stejné, jako když svěříte děti nějakému oddílovému vedoucímu, trenérovi sportovního kroužku, učiteli na školu v přírodě... po jak dlouhé známosti? Taky nemáte žádnou jistotu, a přesto jim děti svěříte třeba na půl prázdnin na tábor. Pravda je, že to zamilování se bylo nějaké podezřele rychlé, a možná si Gábina řekla to známé přísloví o vrabci v hrsti. Ale jestli jim to funguje... Mně osobně dost překvapuje, že se o ta dvojčata vůbec nezajímá jejich biologický otec, přece jenom s nimi těch 8 let žil, tak bych čekala, že to nějakou stopu zanechá. A pak mě překvapuje, že Gábina začne řešit problém s prázdninami až na konci června - a nechá si na to jen dva týdny dovolené, jako by to pro ni byla nějaká novinka, že v létě mají děti prázdniny.

Doporučujeme

Články odjinud