Gastronomické poklady šťavnaté Brazílie

10. 9. 2014
Tahle krásná a barevná země letos neurčuje trendy jen v módě, ale také v gastronomii. Ochutnejte stálice brazilského kulinárního nebe a už při vaření se nalaďte klasickým aperitivem s osvěžující vůní limetky.

Caipirinha s melounem

1 porce - příprava: 5 minut

  • 1/2 limetky
  • 2 lžičky krystalového cukru
  • 5 cl cachacy
  • plátky melounu galia nebo cantaloupe na ozdobu
  • ledová tříšť

Do šejkru dejte nakrájenou limetku, cukr a cachacu, důkladně rozdrťte muddlerem a protřepejte. Pak přes strainer přeceďte do vyšší skleničky s ledovou tříští, přidejte plátky melounu a podávejte s brčkem.

Náš TIP: Můžete přidat také lžíci melounového likéru.


Moqueca de camarão

4 porce - příprava: 30 minut

  • 500 g krevet bez hlaviček
  • 3 stroužky česneku
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 cibule
  • 1 rajče
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky mleté chilli papričky
  • 400 ml kokosového mléka
  • sůl a pepř
  • čerstvý koriandr
  • citron a divoká rýže k podávání

Očištěné krevety smíchejte v míse s jedním rozdrceným stroužkem česneku a citronovou šťávou a nechte 15 minut odležet. Cibuli nakrájejte najemno, zbývající dva stroužky česneku nasekejte najemno, rajče oloupejte, zbavte semínek a pokrájejte.

Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli, pak přidejte česnek a ještě chvíli opékejte. Vmíchejte chilli, rajčata a kokosové mléko. Pomalu za stálého míchání přiveďte k varu, osolte, opepřete a vmíchejte připravené krevety. Povařte 5 až 8 minut doměkka.

Rozdělte na talíře a ozdobte nasekaným koriandrem. Podávejte s čtvrtinou citronu a dušenou divokou rýží.


Salát z červeného zelí

4 porce - příprava: 15 minut + chlazení

  • 1/2 hlávky červeného zelí
  • 1/2 lžičky soli
  • 1–2 červené papriky
  • 1 granátové jablko
  • 80 g para ořechů

DRESINK:

  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce avokádového oleje
  • 2 lžíce džusu z granátových jablek
  • sůl a pepř

Zelí nakrouhejte a v míse je rukama promíchejte se solí. Dejte do chladu.

Papriku zbavte jádřince a nakrájejte na proužky. Z granátového jablka vyloupejte zrníčka. Ořechy nasekejte.

V misce smíchejte ocet, olej a džus, osolte a opepřete. Zelí a papriku rozdělte na talíře, přelijte zálivkou a posypte zrníčky a para ořechy.


Feijoada

4–6 porcí - příprava: 3–4 hodiny + namáčení

  • 500 g černých fazolí
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 450 g vepřového masa
  • 100 g klobásy (například chorizo)
  • 100 g anglické slaniny
  • 200 g uzených vepřových žeber
  • rostlinný olej
  • 2 bobkové listy
  • 1–2 rajčata
  • chilli paprička (nemusí být)
  • 2 pomeranče
  • pepř a sůl
  • 1 svazek koriandru

Fazole několikrát propláchněte, zalijte v hrnci vodou a nechte přes noc bobtnat. Druhý den nakrájejte cibuli na kostičky, česnek na plátky a maso, klobásu i slaninu na kousky.

V kastrolu na oleji orestujte cibuli, česnek a slaninu. Po 2 minutách přisypte maso a chvíli opékejte ze všech stran. Pak přidejte žebra, fazole a bobkový list, zalijte vodou nebo vývarem a duste asi hodinu. Občas promíchejte, případně zřeďte.

Rajčata ponořte do horké vody, oloupejte a nakrájejte. Vmíchejte je do hrnce i s klobásou nakrájenou na kolečka, přidejte nasekanou chilli papričku a šťávu z jednoho pomeranče, podle chuti osolte a duste tak dlouho, až maso úplně změkne. Žebra oberte a maso přidejte do směsi. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

Podávejte s dušenou rýží, každou porci ozdobte nasekaným koriandrem a kouskem pomeranče (odstraňte kromě slupky i všechny bílé části).


Mousse de maracujá

6–8 porcí - příprava: 15 minut + chlazení

  • 1 větší maracuja
  • 5 plátků želatiny
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 100 ml džusu z maracuji
  • 380 g neslazeného kondenzovaného mléka
  • 1 limetka

Maracuju rozpulte, vydlabejte dužninu a nechte stranou na ozdobu. Mísu a šlehací metly vychlaďte. Želatinu nechte změknout v misce s vlažnou vodou podle návodu.

V míse ušlehejte smetanu s cukrem dotuha, pak zašlehejte maracujový džus, kondenzované mléko a změklou želatinu. Dobře promíchejte a rozdělte do misek nebo skleniček.

Nechte chladit asi 2 hodiny a podávejte ozdobené maracujovou dužninou a kouskem limetky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Chuť Brazílie

  • RYBY A MOŘSKÉ PLODY – jsou základem jídelníčku na pobřeží, ale také v Amazonii, kde je zase dostatek těch sladkovodních
  • TROPICKÉ OVOCE – ananas, avokádo, maracuja a další skvělé plody dávají zdejším pokrmům chuť i barvu
  • KOKOSOVÉ MLÉKO – používá se do dezertů i tradičního jídla moqueca
  • CUKROVÁ TŘTINA – šťáva z ní je mimo jiné základem alkoholického nápoje cachaca

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Tento čas vám v lásce i přátelství mimořádně přeje. Přes počáteční nesnáze, které zapříčiní hlavně malá nedorozumění a chyby v komunikaci, zažijete tolik romantiky, kolik si jen může…

Nejčtenější články

Články odjinud