Gayové jsou ohroženi poruchami příjmu potravy

Gayové jsou ohroženi poruchami příjmu potravy

Homo a bisexuální muži jsou vystaveni vyššímu riziku bulimie a anorexie než heterosexuálové. Studie ukázaly, že v případě žen je toto riziko stejné bez ohledu na jejich sexuální orientaci.

Vědci sledovali 516 obyvatel New Yorku. 126 z nich byli heterosexuální muži, zbytek gayové, bisexuálové nebo ženy. Výsledky ukázaly, že 15% gayů a bisexuálů někdy trpělo anorexií nebo bulimií nebo alespoň některými symptomy tohoto onemocnění. V případě heterosexuálů to bylo jen 5%.

Mezi ženami naopak sexuální orientace nemá na výskyt poruch příjmu potravy vliv. U lesbických a bisexuálních žen se tyto problémy vyskytly v necelých 10% případů, u heterosexuálek v 8%.

Podle autorů studie v čele s dr: Matthew Feldmanem není jasné, jakým způsobem ovlivňuje sexuální orientace u mužů toto onemocnění, přestože tento fakt potvrzují i další výzkumy. Příčinou by mohla být skutečnost, že gayové mají odlišnou představu o ideálním tělesném vzhledu a jsou podobně jako ženy vystaveni vyššímu tlaku na to, aby zůstali štíhlí.

Studie zjistila, že riziko roste ve skupinách jako jsou sportovní týmy, jejímiž členy jsou i gayové nebo bisexuálové. Oproti tomu jsou muži, úzce spojení s homosexuální komunitou, ohroženi příznaky anorexie nebo bulimie méně, což dává za pravdu teorii, podle které členství v této komunitě podporuje sebeúctu, což tlumí sklon k výše uvedenému onemocnění.

Pokud jde o ženy, Feldman tvrdí, že homosexuální nebo bisexuální ženy nejsou k těmto poruchám méně náchylné než heterosexuálky.

Doporučujeme

Články odjinud