Genetici vyšlechtili myši zpívající jako kanárek

Genetici vyšlechtili myši zpívající jako kanárek

Dilema, zda koupit dítěti myš, nebo spíš kanárka, brzy nebudou muset rodiče řešit. Tedy pokud se začne rozmnožovat nová geneticky upravená myš, kterou „vyrobili“ na univerzitě v Ósace.

Tamním genetikům se do DNA hlodavce podařilo inkorporovat gen, který umožňuje tomuto savci vyluzovat cvrlikání typické pro ptáky. Další výzkum se teď zaměří na odhalení vývoje jazyků.

„Mutace jsou hybnou sílou evoluce. Museli jsme křížit tyto geneticky upravené myši celé generace, abychom mohli pozorovat, co se stane. Zkoumali jsme pak jednu myš po druhé. Jednoho dne jsme objevili myš, která zpívala jako pták,“ uvedl genetik Arikuni Učimura.

Cvrlikající myš podle něj přitom vznikla náhodou, ale vědci ji rozmnožili, aby své geny předala dál a mohli pokračovat v bádání. „Byl jsem z toho velmi překvapený, čekal jsem totiž myš, která bude odlišná tvarově,“ dodal Učimura.

„Máme teď asi stovku zpívajících myší,“ tvrdí profesor Takeši Jagi z univerzity v Ósace, kde se šlechtěním zabývají. Podle něj by mohl výzkum těchto myší odhalit genetické pozadí vývoje lidské řeči.

„Myši jsou v tomto ohledu lepší než ptáci, protože jsou to savci a mnohem blíže člověku s ohledem na mozkové struktury a jiné biologické aspekty. Zkoumáme teď, jak tato zpívající myš ovlivní ostatní jedince ve skupině, tedy jinak řečeno, zda to bude mít sociální důsledky,“ vysvětlil Učimura.


ČTĚTE TAKÉ:
Podvazkový pás pro muže!



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud