Geny pracují: Zdědíte po matce i menopauzu?

Geny pracují: Zdědíte po matce i menopauzu?

Genetické dispozice nás vždycky v nějakém ohledu doběhnou. Občas prostě zjistíte, že i když jste to nechtěla, chováte se stejně jako vaše matka. A podobně se, bohužel, chová i vaše celé tělo. Nebo ne?

Zeptejte se svých matek a babiček, jak to měly s menopauzouony. Je dost dobře možné, že u vás bude mít klimakterium nejen stejnou dobu nástupu, ale také podobný průběh. I když – ani tohle není jisté, protože od matky máme přece jen pouze polovinu genů, tu druhou jsme podědily z otcovské linie. Bude tedy potřeba zajímat se i o to, jak to měla s menopauzou babička z otcovy strany.

„Ano, obecně se říkalo, že žena bude mít stejný průběh menopauzy jako její matka, ale dnes už to neplatí,“ říká gynekoložka Pavlína Marešová z centra Meda. „Záleží na zásobě vajíček ve vaječníku. Podle nich trvá plodný život ženy. Tady už genetika žádnou velkou roli nehraje. Stejně tak se dřív tvrdilo, že je dědičná rakovina děložního čípku, než se zjistilo, že s dědičností nemá vůbec nic společného,“ dodává lékařka.

Jestli budeme mít při zahájení menopauzy a při jejím průběhu stejný věk jako maminka, v tom hrají roli nejen genetika (počet vajíček ve vaječnících), ale i chronická onemocnění, náš životní styl, sexuální aktivita a v neposlední řadě také stav vaší psychiky. Geny jsou tedy jen jednou z mnoha věcí, které mají na menopauzu vliv.

„Vědět o nejnovějších poznatcích z vědy a medicíny, společně se sdílením zkušeností žen, které se pohybují v náročném prostředí, a přesto svou roli a život zvládají s obrovskou mírou vitality a pozitivního vyzařování, může být povzbuzením pro všechny,“ je přesvědčená Ing. Jaroslava Jermanová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu.

Jednou z takových žen, které se o své zkušenosti rády dělí a umí pozvednout ženám náladu, je například herečka Simona Stašová. „To, že přibývají vrásky a ochabují svaly a sem tam nějaký ten špíček navíc, není přece nic nenormálního, je to přirozené a nejsme v tom samy. Každá z nás je na tom úplně stejně, biologické hodiny se nedají zastavit. Nesmíme si myslet, že všechno jde hladce jako v mládí, nejde, ale zase je to pak trvalejší, cennější a bohatší na vnitřní život,“ říká.

I ona zavzpomínala, co zdědila po své matce, herečce Jiřině Bohdalové: „Její kamarád o ní prohlásil, že není nutné jezdit na Sicílii dívat se na sopku Etnu, protože ji máme v Hostivaři. A měl pravdu. Já jsem vlastně neměla jinou možnost, než něco pochytit a převzít, jinak by mě ta mámina láva, kterou chrlí, zahltila. Dnes je mámě 85 let pryč a jsem jí vděčná za tu životadárnou energii, kterou mi předala," říká Simona Stašová.

Stavu vaší zralé pleti pomůže i vhodně zvolená kosmetika.

Doporučujeme

Články odjinud