George Clooney: Útok na Irák bude nesmyslným krveprolitím

George Clooney: Útok na Irák bude nesmyslným krveprolitím

Americké hvězdy nesouhlasí s útokem amerických vojsk na Irák. Tak zní prohlášení zaslané prezidentovi Spojených států Georgei W. Bushovi, pod které se podepsala více než stovka herců, zpěváků a dalších významných osobností ze světa showbyznysu.

„Bude to hrozná rána pro celý svět. V Iráku samotném zemřou převážně nevinní lidé. Navíc také nelze předpokládat, jakým způsobem tahle muslimská země útok západních velmocí odrazí,“ prohlásil nedávno americký herec Martin Sheen, který si roli prezidenta USA zahrál v seriálu The West Wing.

K jeho slovům se připojili mimo jiné také Kim Basingerová, Samuel L. Jackson, hvězdy seriálu Akta X Gillian Andersonová a David Duchovny, Matt Damon, členové skupiny R.E.M. Michael Stipe a Peter Buck a v neposlední řadě také hvězdy stříbrného plátna Ethan Hawke, Uma Thurmanová a Laurence Fishburne. „Ti všichni a ještě desítky dalších jsou přesvědčeni, že případná válka bude pro svět znamenat daleko větší hrozbu teroristických útoků, než tomu bylo doposud,“ dodal Sheen, který zastává názor, že si chce Bush se Sadámem Husajnem vyřídit pouze osobní účty za svého otce.

Snad nejtvrději se proti úmyslu americké vlády zaútočit na Irák postavil herec George Clooney, známý například z filmu Peacemaker, Mírotvůrce: „Je neuvěřitelné, jak dokáže být vláda Spojených států arogantní. Naprosto si nepřipouští, že nás kvůli tomu celý svět nenávidí. Připadá mi, že jsou naši politikové stále ve druhé světové válce. Mají pocit, že když poručíme Francouzům, aby mluvili německy a ne jinak, že to udělají. Svět se za posledních padesát let neuvěřitelně změnil. V roce 1941 jsme byli ve válce napadeni. Teď na nás ale nikdo neútočí.“ (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud