Gipsy.cz vystoupí po delší odmlce v úterý 6. 11. v Lucerna Music Baru

Gipsy.cz vystoupí po delší odmlce v úterý 6. 11. v Lucerna Music Baru

Po několika úspěšných vystoupeních v Asii vyrazili aktivní Gipsy.cz na turné po českých a moravských městech. Kapela vystoupí 6. listopadu od 21.00 na očekávaném koncertu v pražském Lucerna Music Baru, kde představí v premiéře i několik novinek. Formace Gipsy.cz kombinuje směs hip hopu, romské tradiční muziky a popu. Vstupenky na pražský koncert jsou v předprodeji v sítích Ticketstream a Ticketpro, cena v předprodeji je 132 Kč, v den koncertu 160 Kč.

V těchto dnech vychází u nás nové album gypsy punkové kapely Gogol Bordello Super Taranta!, na kterém závěrečnou skladbu pořídili Gipsy.cz. Jedná se o remix skladby Alcohol. Album vydává Indies Scope Records v licenci pro Českou a Slovenskou republiku. Více na http://www.indies.eu/alba/153/super-taranta/. Aktuální přehled koncertů a řada dalších novinek je na webových stránkách kapely www.gipsy.cz.

Kapela má za sebou turné po Jižní Koreji, kde vystupovala na týdnu české kultury Czech It Out – Zkuste Česko, který připravilo velvyslanectví ČR v Korejské republice. V rámci projektu, jenž probíhal od 8. do 14. října, se vedle Gipsy.cz dále představil Pavel Šporcl a bylo uvedeno korejské nastudování muzikálu Janka Ledeckého Hamlet. Kapela dále vystupovala na Cheoyong Culture Festivalu v Ulsanu, kde byla značná část programu věnována world music. Gipsy.cz si z Koreje odvezli řadu nabídek k další spolupráci, což potvrzuje nastupující trend vzrůstajícího zájmu jiných kultur, patrný zejména u mladší generace Korejců.

O oblibě Gipsy.cz u asijských národů svědčí i dokumentární film, který o kapele natočila japonská televize NHK. Odvysílání provázel značný ohlas a snímek bude odvysílán také dalšími TV stanicemi.

V čele kapely stojí romský rapper a zpěvák Radoslav „Gipsy“ Banga, který se na hudební scéně pohybuje od svých třinácti let. Na housle hraje a zpívá spolutvůrce projektu Gipsy.cz Vojta Lavička (známý z někdejších Deep Sweden či Álom). Dalšími členy kapely jsou kontrabasista Jan Surmaj a kytarista a akordeonista Petr Surmaj. Kapela vyniká svým energickým koncertním projevem, který koření notnou dávkou osobitého humoru a sebeironie.

Kapela slaví úspěchy v Čechách i zahraničí. Jako první česká skupina vystoupila letos v létě na legendárním festivalu v Glastonbury. Videoklip Romano Hip Hop skupiny Gipsy.cz se probojoval až do hitparády evropské MTV World Chart Express. Je držitelem ceny Anděl za rok 2006 v kategorii objev roku a nově také ceny ALMA 2007 v kategorii world music.

Samostatnou kapitolou je pak umístění skladeb z alba Romano Hip Hop na různé kompilace. K nejvýraznějším úspěchům patří právě skladba Jednou na kompilaci Gypsy Groove od slavného labelu Putumayo. Následuje kompilace Balkanica (Feel Good Productions), Romano Hip Hop na Gypsy Beats And Balkan Bangers sestavené producentem a DJem Russ Jonesem (Atlantic Jaxx Recordings), Tajsa na kompilaci k festivalu Music Meeting a sampler italského časopisu World Music Magazine. CD Romano Hip Hop je možné zakoupit on-line či stáhnout v MP3 na http://www.indies.eu/alba/10/romano-hip-hop/?idn=1.

Více informací o kapele a hudební ukázky na www.gipsy.cz. zdroj: SMART Communication s.r.o.

Doporučujeme

Články odjinud