Glykovaný hemoglobin A1c (HbA1c) – Dlouhý cukr

Diabetes mellitus neboli cukrovka je nemoc, která se v populaci vyskytuje čím dál častěji. Proto odborníci začínají hovořit o epidemii. V ČR každoročně onemocní touto chorobou 40 až 50 tisíc osob. Jedním z ukazatelů úrovně léčby cukrovky je glykovaný hemoglobin A1c (HbA1c) neboli Dlouhý cukr. Tento ukazatel a jeho význam není dosud veřejnosti ani samotným pacientům dostatečně znám. Proto iniciovala Interní klinika FN v Motole na popud doc. MUDr. Milana Kvapila, CSc., osvětovou kampaň.

Nejvážnějším problémem souvisejícím s cukrovkou je vznik navazujících zdravotních problémů, tzv. chronických komplikací. Patří mezi ně například postižení oční sítnice s potenciálem rozvoje až ke slepotě, postižení ledvin, které může vést až k jejich selhání, postižení nervů či vznik aterosklerózy. Moderní medicína zná možnosti a způsoby snížení rizika jejich vzniku a rozvoje. To je také jedním z hlavních cílů léčby této nemoci.

Riziko vzniku chronických komplikací cukrovky roste přímo úměrně s hodnotami koncentrace glukózy v krvi (glykémie). Organismus je tedy ohrožen tím více, čím jsou hodnoty glykémie vyšší. Vysoká glykémie tedy zkracuje život a je přímou příčinou vážných komplikací.

Hodnoty glykémie v průběhu dne kolísají a dají se poměrně snadno krátkodobě ovlivnit. Proto je zapotřebí mít k dispozici vyšetření, které lékařům umožní určit průměrné hodnoty glykémie za poslední dobu. Právě glykovaný hemoglobin (A1c) tyto údaje zprostředkovává. Z toho důvodu ho sami pacienti nazývají „dlouhý cukr“.

A1c se zvyšuje při dlouhodobě zvýšené glykémii. Glukóza se naváže na hemoglobin červených krvinek a po zbytek jejich života (4–6 týdnů) zůstává neměnná. Hodnoty A1c by měly být zjišťovány lékařem u všech nemocných diabetem v závislosti na typu onemocnění a léčby jednou až čtyřikrát do roka. Znalost vlastních hodnot ukazatele A1c i jejich významu dává pacientům možnost aktivně působit na výsledky jejich léčby. V případě cukrovky totiž více než u jiných nemocí závisí úspěch a efektivita léčby na aktivní spolupráci pacienta a lékaře.

Přes nespornou důležitost znalosti hodnot A1c je většina pacientů nezná. Podle doc. MUDr. Milana Kvapila, CSc., přednosty interní kliniky FN v Motole, ví, co A1c znamená, pouze polovina všech nemocných a pouhých 20 % zná svoji hodnotu A1c. Právě proto byl doc. Kvapilem počátkem tohoto roku iniciován osvětový projekt vysvětlující v první fázi význam a důležitost A1c. První vlna tohoto projektu odstartuje v červnu tohoto roku. Pacienti tak budou na parametr A1c upozorňováni plakáty v čekárnách diabetologických center. Více se o A1c dozvědí z připojených letáků. Ty budou pacienty také vyzývat, aby se na tento parametr a své vlastní hodnoty A1c pravidelně informovali u svých lékařů.

zdroj: Euro RSCG Corporate Communications, 7. června 2006

Doporučujeme

Články odjinud