Víte, co jsou to goji? A znáte kustovnici čínskou? Že ne? Pak je nejvyšší čas se s touhle zdrav ou dobrotou seznámit. Jdeme na to!
Goji (godži) jsou jasně červené malé plody trnitého keře, kterému se říká kustovnice čínská. Nejčastěji ji najdete na himálajských svazích. Chuť plodů bývá popisována jako cosi mezi brusinkou, třešní, jablkem a šípkem. Tyhle malé dobroty neodmyslitelně patří mezi základní složky čínské medicíny a bez zajímavosti určitě není fakt, že v místech, kde je kustovnice běžnou součástí potravy, žijí nejstarší lidé světa.
Malé a šikovné
Plody kustovnice čínské vypadají lákavě, dobře chutnají, ale co je hlavní, připisují se jim téměř zázračné schopnosti včetně vlivu na sexuální život. Obsahují 18 druhů aminokyselin, zahrnujících všech osm esenciálních aminokyselin, 21 stopových prvků, jako zinek, železo, měď, vápník, selen, fosfor a germanium.
Zajímavé určitě je, že goji jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých rostlin na zemi. Mají více vitaminu C než pomeranče. Obsahují také vitaminy B1, Bı2, B6 a E, ale také beta-sitosterol, který má protizánětlivé účinky a užívá se při léčbě potíží s prostatou nebo při zvýšené hladině cholesterolu.
Ale to ještě zdaleka není všechno, co goji umí. Dokážou chránit buňky před volnými radikály, zlepšují činnost střev, zmírňují bolest hlavy i potíže se zrakem, snižují cholesterol, působí příznivě při nervozitě, při menstruačním cyklu, impotenci, posilují imunitní systém, působí proti rakovinovým buňkám, posilují játra a ledviny, snižují krevní tlak, využívají se při léčbě lupénky, zlepšují paměť, a pozor, připisují se jim také vlastnosti afrodiziaka.
Díky svému téměř zázračnému složení jsou goji přímo balzámem pro ty, kdo mají velký výdaj energie, tedy pro sportovce, nemocné lidi nebo těžce pracující. Goji také podporují dlouhověkost a po vizuální stránce k tomu přidávají téměř věčné mládí, protože zpomalují stárnutí kůže.
Zdravé a dobré
Plody goji se prodávají sušené, přičemž právě na sušení hodně záleží. Suší se totiž výhradně přirozenou cestou, umělé dosoušení nebo jakékoli jiné další úpravy by je připravily o valnou část léčivých schopností.
Goji můžete jíst jen samotné sušené, ale také si je přidat do jogurtu, do mléka, do ovocného koktejlu nebo si z nich uvařit čaj, stejně jako byste to udělali s šípky. Stačí prý hrst goji denně a budete se cítit lépe, vypadat lépe, zkrátka bude vám lépe po všech stránkách. A to za objevení goji rozhodně stojí, co říkáte?
Autor: Jana Marxtová
Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu MY LIFE.