Grabštejn - Dny evropského dědictví

Vážení. Dovolujeme si vás upozornit na akci kterou pořádáme a pozvat vás na Grabštejn.

Dny evropského dědictví (European Heritage Days) Grabštejn, sobota 16.9.2006

Každoročně se kolem poloviny září otevírají nejširší veřejnosti brány zajímavých a výjimečných památek, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné a v nichž je uchováno rozsáhlé množství sbírkových fondů a kulturního dědictví. Den EHD není jenom o tom otevřít brány památky pro veřejnost. To děláme ostatně každý den s výjimkou pondělků. Vždy se snažíme nabídnout něco navíc než jiný den.

Lidé k nám chodí také hlavně proto, že se jim u nás líbí, že je u nás něco zajímá.

V letošním roce se chceme soustředit na prezentaci toho, na co jindy není příliš mnoho času a co obyčejně návštěvníkům uniká. Již několik let u nás postupně vzniká bylinková zahrádka s nejrůznějšími druhy léčivých bylin, ale i běžného koření každodenní potřeby. Rovněž tak chceme upozornit na zahradu kolem hradu vůbec. Po desítky let zanedbaný prostor je pouze pomalu a víceméně silou dobrovolníků upravován do podoby parku.

Krom bylinné zahrady jsou již viditelné úpravy původního romantického anglického parku z 19. století. Rovněž byla částečně upravena původní renesanční vnitřní zahrada při západním křídle hradu.

Připraven je také další program. K akci se připojili i vojáci z Grabštejna . Od dopoledních hodin až do 15.oo bude otevřeno i nádvoří Nového zámku přímo pod hradem a lidé budou moci projít po historické komunikaci mezi nedávno opraenou grabštejnskou kapličkou 14 sv. pomocníků a Starým zámkem. Mezi 11.oo a 12.oo zde proběhne v rámci návštěvy dnes již historické 1. obrněné brigády prezentace techniky z 2. světové války. K vidění a prolezení zde budou zejména vozidla Jeep.

Od 15.oo sehraje pohádku o Honzovi liberecké divadlo Na cestě. Z pece dolů a rovnou do světa ! Dobrodružství Honzy ,který umí dodržet slovo a nakonec přemůže nejen svůj strach.

Státní hrad Grabštejn 463 34 Hrádek nad Nisou tel.482 724 301 tel. 482724208 e-mail: grabstejn@volny.cz www.grabstejn.info otevřeno: duben – říjen denně kromě pondělí 9:00 – 17:00 Mimo tuto dobu otevřeno po telefonické objednávce.

Doporučujeme

Články odjinud