Granátové jablko

Granátové jablko

Chutná jádra skrytá v kulatém balení dala název Českému granátu, ale pravým pokladem jsou jejich antioxidační i další zdravotní účinky.

Plody granátovníku obecného sice tvarem připomínají jablka, ale své přízvisko získaly díky vnitřnímu uspořádání – „granatus“ znamená v latině zrnitý.



Pod tlustou, tvrdou slupkou je šest až dvanáct pouzder, v nichž se ve sladkém červeném, bílém či růžovém rosolovitém míšku nacházejí semena. V jednom jablku jich může být i více než 600. Ovoce původně pochází z malého ostrova Sokotra u pobřeží Somálska, odkud jej lidé rozšířili přes Írán do celého Středomoří, kde je odedávna symbolem plodnosti.

V minulých staletích se užívalo také k barvení orientálních koberců. Paleta byla široká: vařením plodů vzniká intenzivní čerň, která barví vlnu načerno, ale i nažluto. Sytě červený odstín dodá tkanině šťáva a tmavou modř lze získat z extraktu kořene.

Tak výrazná barvivost bývá zpravidla důkazem vysokého obsahu bioaktivních látek (jako např. u tmavých hroznů nebo borůvek). Granátové jablko oplývá velkým množstvím flavonoidů, např. quercetinem a anthocyany s mimořádnými antioxidačními účinky, i řadou polyfenolů.

Ty zachycují volné radikály a působí protizánětlivě. Šťavnatá zrníčka jsou navíc pozoruhodnou zásobárnou vitaminů A, B1, B2, B3, B9,C či E. Jedna sklenice granátového džusu pokryje 100 % doporučené denní dávky vitaminu B9 i polovinu potřeby vitaminů A, C a E.

Ovoce obsahuje rovněž vysoké množství fosforu, chloru, manganu, křemínu a zinku, ale též vápníku, magnezia, mědi a železa (přítomnost prvního pomáhá lepší vstřebatelnosti toho druhého). Nechybí ani potasium nezbytné pro tvorbu a přenos nervových impulzů i svalovou aktivitu.

Plody jsou bohaté na vlákninu, zároveň však mají díky minimálnímu obsahu karbohydrátů nízkou kalorickou hodnotu. Přítomnost kyseliny citronové i jablečné zaručuje dezinfekční účinkek, neutralizuje škodlivé močoviny a umocňuje účinky vitaminu C, taniny zas kromě svého antioxidačního působení uklidňují sliznici trávicího traktu.

Z výsledků více než 250 vědeckých studií vyplývá, že granátová jablka mají pozitivní vliv při kardiovaskulárních onemocněních, rakovině a artritidě. Šťáva údajně zpomaluje postup Alzheimerovy nemoci, a pokud ji pije matka v těhotenství, předchází tím vzniku vad dětského mozku. Jeden z největších amerických výzkumných projektů navíc dokázal, že granátové jablko působí jako slabý rostlinný estrogen a tím zmírňuje klimakterické obtíže.

Za zázračný prostředek lékaři lahodné ovoce zatím oficiálně nevyhlásili, protože většina dosavadních studií je založena na pokusech in vitro, tedy na buněčných kulturách, nebo na zvířatech, a je teprve nutné zjistit, zda výsledky platí ve stejné míře i pro člověka.

O mimořádném vlivu granátových jablek na ochranu buněk ani o jejich antioxidačním působení ovšem není pochyb, a proto se kosmetický průmysl po dosud propagovaných lapačích volných radikálů (zeleném či bílém čaji nebo červeném vínu) nyní zaměřuje právě na ně.

Jejich vlastnosti oceňují zejména výrobci přírodních pleťových přípravků, ale i v portfoliu velkých kosmetických koncernů jako Henkel najdete „granátové“ regenerační vlasové produkty. Snaha vydolovat sladkokyselou pochoutku z jejího obalu však vyžaduje značnou dávku trpělivosti.

Po rozkrojení slupky nožem můžete semena zkusit vyjmout lžící (ale pozor: stříkají a barví). Nebo vložte jablko do mísy s vodou a pod hladinou jej nařízněte. Těžká jádra klesnou ke dnu, slupka vyplave. Pokud se vám do vybírání malých granátů nechce, několikrát plod stiskněte, udělejte do něj dírku a vymačkanou šťávu vypijte brčkem.

Stále se vám to zdá obtížné? V běžné prodejní síti je k dostání i nektar. V obchodě vybírejte zásadně plody, které nejsou otlačené, pořezané, pomačkané ani jinak poškozené. Slupka by měla být pevná, hladká, lesklá a při poklepu vydávat kovový zvuk. Uložíte-li čerstvé ovoce do chladničky, vydrží vám i několik týdnů.

Foto: Isifa, Profimedia.cz



„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu My life„

Doporučujeme

Články odjinud