Plod stromu marhaníku se nazývá granátové jablko a bývá - zřejmě kvůli množství zrníček uvnitř - symbolem úrodnosti, plodnosti a blahobytu. Šťávě, která se ze zrníček vyrábí, dali Francouzi název Grenadine. Využívá se v mnoha kuchyních světa a je nezbytnou ingrediencí spousty koktejlů.
Přestože granátové jablko pochází z ostrova Sokotra v Indickém oceánu, postupně se toto ovoce rozšířilo téměř do celého světa. Především díky výtečné šťávě s blahodárnými účinky. Obsahuje velké množství antioxidantů, vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík, draslík. Z vitaminů pak ty skupiny B, vitaminy C a v menším množství A. Kromě zdraví granátové jablko podle tradice povzbuzuje také sexuální apetit jak u mužů, tak u žen.
Pomegranate cru
1 porce - příprava: 5 minut
- 2 cl světlého rumu
- 1dl bílého vína
- 0,5–1 cl cukrového sirupu
- 2–3 cl citronové šťávy
- 1 cl grenadiny
- led
- máta, citron, zrnka granátového jablka na zdobení
Šejkr naplňte ledem, přidejte všechny ingredience, dobře protřepejte a nalévejte přes strainer na led do vyšších sklenek nebo skleněných dezertních pohárů. Zdobte ovocem a mátou. Podávejte s brčkem.
Náš TIP: Jako víno se hodí polosuchý Sauvignon či Rulandské šedé.
Sunset Dream
1 porce - příprava: 5 minut
- 5 cl vodky
- 100 ml ananasového džusu
- 100 ml pomerančového džusu
- 1 cl grenadiny
- led
- ovoce na zdobení
Na led nalijte všechny ingredience, grenadinu si nechte na konec. Tu vlijte podle stěny sklenice, aby se s obsahem moc nesmíchala. Doporučujeme použít sklenici typu Highball. Zdobte plátky ovoce.
Náš TIP: Místo vodky můžete použít světlý rum.
Pomegranate Martini
1 porce - příprava: 5 minut
- 4 cl tequily
- 2 cl Grand Marnier
- 2 cl šťávy z limetky
- 1 cl cukrového sirupu
- 1 cl grenadiny
- led
- zrnka granátového jablka
Všechny ingredience nalijte do šejkru na led a protřepejte. Nalévejte do vychlazené sklenice typu Martini přes strainer, zdobte zrnky granátového jablka.
Náš TIP: Místo tequily můžete použít vodku, ale koktejl nebude mít tak výraznou chuť. V tom případě před jeho přípravou přejeďte okraj sklenky plátkem pomeranče a pak jej ponořte do cukru (ovoněného třeba hřebíčkem), aby se na něm udělala krusta.
Sparkling Grand Pomegranate
1 porce - příprava: 5 minut
- 0,4 cl Grand Marnier
- 200 ml suchého sektu
- 1–2 cl grenadiny
- pomeranč, kompotovaná broskev
- led
Do sklenice na nožce nebo tenkostěnné pivní třetinky plzeňského typu vložte několik kostek ledu, vlijte Grand Marnier a grenadinu, doplňte nasekanými oloupanými kousky pomeranče (můžete nahradit kompotovanou broskví), dolijte sektem a ozdobte vrtulkou z plátku pomeranče.
Náš TIP: Můžete opatrně promíchat, nikoli protřepat, v šejkru. Sekt by se při protřepání choval jako bomba.



Základní potřeby do domácího baru
- bostonský šejkr
- evropský šejkr (třídílný)
- míchací sklenice
- strainer
- muddler
- odměrka 2/4 cl (popř. 2,5/5 cl)
- nalévátka
- nůž na ovoce
- prkénko na krájení
- lis na citrusy
- dvoufázová vývrtka
- otvírák
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.