Granátový Valentýn

14. 2. 2014
Plod stromu marhaníku se nazývá granátové jablko a bývá - zřejmě kvůli množství zrníček uvnitř - symbolem úrodnosti, plodnosti a blahobytu. Šťávě, která se ze zrníček vyrábí, dali Francouzi název Grenadine. Využívá se v mnoha kuchyních světa a je nezbytnou ingrediencí spousty koktejlů.

Přestože granátové jablko pochází z ostrova Sokotra v Indickém oceánu, postupně se toto ovoce rozšířilo téměř do celého světa. Především díky výtečné šťávě s blahodárnými účinky. Obsahuje velké množství antioxidantů, vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík, draslík. Z vitaminů pak ty skupiny B, vitaminy C a v menším množství A. Kromě zdraví granátové jablko podle tradice povzbuzuje také sexuální apetit jak u mužů, tak u žen.


Pomegranate cru

1 porce - příprava: 5 minut

  • 2 cl světlého rumu
  • 1dl bílého vína
  • 0,5–1 cl cukrového sirupu
  • 2–3 cl citronové šťávy
  • 1 cl grenadiny
  • led
  • máta, citron, zrnka granátového jablka na zdobení

Šejkr naplňte ledem, přidejte všechny ingredience, dobře protřepejte a nalévejte přes strainer na led do vyšších sklenek nebo skleněných dezertních pohárů. Zdobte ovocem a mátou. Podávejte s brčkem.

Náš TIP: Jako víno se hodí polosuchý Sauvignon či Rulandské šedé.


Sunset Dream

1 porce - příprava: 5 minut

  • 5 cl vodky
  • 100 ml ananasového džusu
  • 100 ml pomerančového džusu
  • 1 cl grenadiny
  • led
  • ovoce na zdobení

Na led nalijte všechny ingredience, grenadinu si nechte na konec. Tu vlijte podle stěny sklenice, aby se s obsahem moc nesmíchala. Doporučujeme použít sklenici typu Highball. Zdobte plátky ovoce.

Náš TIP: Místo vodky můžete použít světlý rum.


Pomegranate Martini

1 porce - příprava: 5 minut

  • 4 cl tequily
  • 2 cl Grand Marnier
  • 2 cl šťávy z limetky
  • 1 cl cukrového sirupu
  • 1 cl grenadiny
  • led
  • zrnka granátového jablka

Všechny ingredience nalijte do šejkru na led a protřepejte. Nalévejte do vychlazené sklenice typu Martini přes strainer, zdobte zrnky granátového jablka.

Náš TIP: Místo tequily můžete použít vodku, ale koktejl nebude mít tak výraznou chuť. V tom případě před jeho přípravou přejeďte okraj sklenky plátkem pomeranče a pak jej ponořte do cukru (ovoněného třeba hřebíčkem), aby se na něm udělala krusta.


Sparkling Grand Pomegranate

1 porce - příprava: 5 minut

  • 0,4 cl Grand Marnier
  • 200 ml suchého sektu
  • 1–2 cl grenadiny
  • pomeranč, kompotovaná broskev
  • led

Do sklenice na nožce nebo tenkostěnné pivní třetinky plzeňského typu vložte několik kostek ledu, vlijte Grand Marnier a grenadinu, doplňte nasekanými oloupanými kousky pomeranče (můžete nahradit kompotovanou broskví), dolijte sektem a ozdobte vrtulkou z plátku pomeranče.

Náš TIP: Můžete opatrně promíchat, nikoli protřepat, v šejkru. Sekt by se při protřepání choval jako bomba.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Základní potřeby do domácího baru

  • bostonský šejkr
  • evropský šejkr (třídílný)
  • míchací sklenice
  • strainer
  • muddler
  • odměrka 2/4 cl (popř. 2,5/5 cl)
  • nalévátka
  • nůž na ovoce
  • prkénko na krájení
  • lis na citrusy
  • dvoufázová vývrtka
  • otvírák

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Příjemné strávení nedělního dne je doslova na spadnutí. Samou radostí dobře fungující domácnosti nevíte, co svým blízkým více nabídnout. Vsaďte na sportovní aktivity anebo na relaxační…

Nejčtenější články

Doporučujeme