Gratinovaní šneci – vánoční menu trochu jinak, soutěžte o poukaz!

Gratinovaní šneci – vánoční menu trochu jinak, soutěžte o poukaz!

Cukroví, vánočky, kapr - jestli vám tyto vánoční pokrmy připadají pořád stejné, máme pro vás řešení. Letos zkuste gratinované šneky. Můžete si je dát třeba na Vyšehradském adventu, který se tuto starou českou pochoutku snaží popularizovat.



Ano, starou českou pochoutku – četli jste správně. Ač zní pojídání šneků exoticky, šneci na českých vánočních stolech nejsou vůbec žádnou novinkou. Ještě před válkou byly před Vánoci na jídelníčku každé lepší restaruace. Jako delikatesu je sbírali a chovali už staří Římané. Později také papež pojídání šneků posvětil jako velikonoční a vánoční postní jídlo. A v 19. století je k michelinovským hvězdičkám posunul zakladatel francouzské kuchyně kuchař Antonin Carême.

„Šnek je velice jemný, bez šlach a kostí, hodně se v chuti podobá telecímu nebo drůbežímu masu. Pro svou vysokou bílkovinovou hodnotu je i dietní a bez obsahu škodlivého cholesterolu, který navíc pomáhá odbourat,“ vyjmenovává přednosti delikatesy Petr Sláma, šéfkuchař pražské restaurace Auberge d´Escargot, která šneky na Vyšehradském adventu nabízí.

Na světě existuje mnoho druhů šneků, ale jen někteří se dostanou na váš stůl. Mezi suchozemskou top classe třídu patří tři - Escargot de Bourgogne, neboli šnek zahradní, (Helix pomatia), Petit gris, tedy šnek šedý, (Helix aspersa) – s bílými nebo žlutými skvrnami na ulitě. A nakonec Escargot achatine – šnek východoafrický (Helix aspersa maxima), dnes převážně dovážený z Číny. Exempláře mají aspoň čtvrt kila.

„Nejlepší je šnek zahradní, zvaný taky viniční nebo burgundský. To je ten šnek, který je prakticky na každá české zahrádce. Ve Středomoří se zase konzumuje šnek malý. Na Vyšehradském adventu se bude podávat šnek zahradní,“ dodává Petr Sláma.

Nevýhodou šneka zahradního je, že se ho nedaří úspěšně chovat na farmách zvaných helicultur jako zbývající dva druhy. Ve Francii a v Burgundsku na vinicích ho dnes potkáte vzácně, nestačí se rozmnožovat, populace postupně ochabuje a mechanizace s postřiky dokonala své. Do Francie, která šneky miluje, se tak šnek zahradní musí dovážet z okolních států, a také od nás.

Připravit šneka je velmi pracné

Šneci, kteří se sbírají maximálně do června, protože potom začínají produkovat vápník k zazimování a chutnají spíše po písku, se nechají alespoň 14 dní vyhladovět. Jsou totiž konzumenty všeho možného a nezastaví se ani u rostlin pro nás jedovatých. Pak se vaří ve vodě několik hodin. Maso se pak vyndá z ulity, prosolí a zbaví šlemu. Přitom se odstraní vnitřnosti a černé konečky. Ulita se vyvaří ve vodě se sodou. Komu by se do tohoto pracného procesu nechtělo, může koupit už takto připravené šneky jako polotovar.



Teprve ten se koření, znovu vaří v různých vývarech a nakonec griluje, gratinuje nebo marinuje – receptů jsou desítky. Pokud nejste kuchařsky nadaní, nic si z toho nedělejte, dnes máte možnost si hotové šneky třeba po bourgogne koupit a jen tepelně pod grilem doladit. A komu se v kuchyni vůbec nechce zkoušet něco nového, může přijít na pražský Vyšehrad, kde na festivalu Vyšehradský advent od 26.11. do 18.12. může ochutnat šneky na několik způsobů.

www.VysehradskyAdvent.cz

Recept na Escargots à la bourguignonne …šneci v ulitě s bylinkovým máslem

Koupené šnečí maso v nálevu znovu uvaříme v kvalitním telecím vývaru s přidáním bílého vína a koření. Připravíme si šnečí máslo z jemně sekané cibulky, česneku, petrželky, citronové šťávy, estragonu, hovězího morku, soli a pepře. Do ulity vstříkneme trochu másla, zastrčíme šneka a znovu zastříknem máslem. Šneky posadíme do speciálních nádob s prohlubněmi (pokud nemáme, nasypeme do hlubokého talíře sůl) a šup s nimi pod gril. Za deset minut vyndáme, nakrájíme citrónek, podáváme s bílým nebo grahamovým pečivem. Co se týká vína, ke šnekům se hodí chardonnay.



Výhra: 2 x poukaz na odběr šneků v hodnotě 200 Kč ve stánku, který na Vyšehradském adventu bude provozovat restaurant Auberge d´Escargot.

Vyhrává 80. a 160. Správná odpověď

Pravidla soutěže naleznete http://www.mf.cz/zprava/11-pravidla-soutezi-online/" target="_blank"> ZDE.

Doporučujeme

Články odjinud