Vyzkoušejte tyto recepty a obohaťte své grilování o nové chutě a zážitky. Grilovaná zelenina je nejen chutná, ale také zdravá a plná vitaminů.
Zeleninové špízy
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
- 2 cukety
- 2 červené papriky
- 1 žlutá paprika
- 1 červená cibule
- 200 g cherry rajčat
- olivový olej
- sůl, pepř, bylinky dle chuti (např. rozmarýn, tymián)
- budete potřebovat dřevěné špejle
Postup:
Nakrájejte cukety, papriky a cibuli na větší kousky. Napichujte zeleninu střídavě na dřevěné špejle. Potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte bylinkami. Grilujte 10 až 15 minut, dokud zelenina nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Podávejte teplé.
Pokračování 2 / 7
Chřest s pistáciemi a tymiánem
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 15 minut
Ingredience:
- 500 g zeleného chřestu
- 50 g pistácií, nasekaných
- čerstvý tymián
- olivový olej
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
Odstraňte tvrdé konce chřestu. Potřete jej olivovým olejem, osolte a opepřete. Grilujte 5 až 7 minut, dokud chřest nezměkne. Posypte nasekanými pistáciemi a čerstvým tymiánem. Podávejte jako lehkou přílohu.
Pokračování 3 / 7
Grilované plátky lilku
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
- 2 lilky
- olivový olej
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvé bylinky (např. bazalka nebo petržel)
Postup:
Lilky nakrájejte na plátky. Potřete je olivovým olejem, osolte a opepřete. Grilujte 8 až 10 minut z každé strany, dokud lilky nezměknou a nezískají grilovací pruhy. Posypte čerstvými bylinkami a podávejte teplé.
Pokračování 4 / 7
Grilované květákové „steaky“ s česnekovým dipem
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 25 minut
Ingredience:
- 1 květák
- olivový olej
- sůl a pepř dle chuti
- 3 stroužky česneku
- 200 g jogurtu
- citronová šťáva
- čerstvé bylinky (např. pažitka)
Postup:
Květák nakrájejte na silné plátky (tzv. „steaky“). Potřete je olivovým olejem, osolte a opepřete. Grilujte 15 až 20 minut, dokud květák nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Mezitím připravte dip smícháním jogurtu, prolisovaného česneku, citronové šťávy a nasekaných bylinek. Květákové „steaky“ podávejte s česnekovým dipem.
Pokračování 5 / 7
Grilované batáty s bylinkovým pestem
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
- 4 batáty
- 50 g čerstvé bazalky
- 30 g parmazánu
- 30 g piniových oříšků
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
Batáty nakrájejte na silné plátky. Potřete je olivovým olejem, osolte a opepřete. Grilujte 20 až 25 minut, dokud batáty nezměknou. Mezitím připravte pesto rozmixováním bazalky, parmazánu, piniových oříšků, česneku a olivového oleje. Grilované batáty podávejte s bylinkovým pestem.
Pokračování 6 / 7
Grilovaná dýně ve slanině
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 25 minut
Ingredience:
- 1 menší dýně
- 200 g slaniny
- olivový olej
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
Dýni oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Každý kousek dýně obalte plátkem slaniny. Grilujte 20 minut, dokud nebude slanina křupavá a dýně měkká. Podávejte jako chutnou a originální přílohu.
Pokračování 7 / 7
Grilované žampiony plněné zeleninovou směsí
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
- 12 velkých žampionů
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 malá cuketa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
Odstraňte nožičky žampionů a jemně je nasekejte. Nakrájejte papriky, cuketu a cibuli na malé kousky. Na pánvi osmahněte cibuli a česnek, přidejte papriky, cuketu a nasekané nožičky žampionů. Osolte a opepřete. Naplňte žampionové kloboučky zeleninovou směsí. Grilujte 10 až 15 minut, dokud žampiony nezměknou. Podávejte teplé jako předkrm nebo hlavní chod.