Grilované žampiony plněné zeleninovou směsí istockphoto.com

Grilované žampiony plněné zeleninovou směsí istockphoto.com

Grilovaná dýně ve slanině istockphoto.com
Grilované batáty s bylinkovým pestem istockphoto.com
Grilované květákové „steaky“ s česnekovým dipem istockphoto.com
Grilované plátky lilku istockphoto.com
7
Fotogalerie

7 nejlepších receptů na grilovanou zeleninu

Grilovaná zelenina je lahodná a zdravá alternativa k masu, která dodá vašemu grilování barevnost a rozmanitost. Připravili jsme pro vás 7 skvělých receptů, které nejen chutnají, ale také dobře vypadají. Vyzkoušejte je a překvapte své hosty netradičními kombinacemi chutí!

Vyzkoušejte tyto recepty a obohaťte své grilování o nové chutě a zážitky. Grilovaná zelenina je nejen chutná, ale také zdravá a plná vitaminů.

Zeleninové špízy

Počet porcí: 6
Doba přípravy: 20 minut

Ingredience:

  • 2 cukety
  • 2 červené papriky
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená cibule
  • 200 g cherry rajčat
  • olivový olej
  • sůl, pepř, bylinky dle chuti (např. rozmarýn, tymián)
  • budete potřebovat dřevěné špejle

Postup:

Nakrájejte cukety, papriky a cibuli na větší kousky. Napichujte zeleninu střídavě na dřevěné špejle. Potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte bylinkami. Grilujte 10 až 15 minut, dokud zelenina nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Podávejte teplé.

Pokračování 2 / 7

Chřest s pistáciemi a tymiánem

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 15 minut

Ingredience:

  • 500 g zeleného chřestu
  • 50 g pistácií, nasekaných
  • čerstvý tymián
  • olivový olej
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

Odstraňte tvrdé konce chřestu. Potřete jej olivovým olejem, osolte a opepřete. Grilujte 5 až 7 minut, dokud chřest nezměkne. Posypte nasekanými pistáciemi a čerstvým tymiánem. Podávejte jako lehkou přílohu.

Pokračování 3 / 7

Grilované plátky lilku

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 20 minut

Ingredience:

  • 2 lilky
  • olivový olej
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvé bylinky (např. bazalka nebo petržel)

Postup:

Lilky nakrájejte na plátky. Potřete je olivovým olejem, osolte a opepřete. Grilujte 8 až 10 minut z každé strany, dokud lilky nezměknou a nezískají grilovací pruhy. Posypte čerstvými bylinkami a podávejte teplé.

Pokračování 4 / 7

Grilované květákové „steaky“ s česnekovým dipem

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 25 minut

Ingredience:

  • 1 květák
  • olivový olej
  • sůl a pepř dle chuti
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g jogurtu
  • citronová šťáva
  • čerstvé bylinky (např. pažitka)

Postup:

Květák nakrájejte na silné plátky (tzv. „steaky“). Potřete je olivovým olejem, osolte a opepřete. Grilujte 15 až 20 minut, dokud květák nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Mezitím připravte dip smícháním jogurtu, prolisovaného česneku, citronové šťávy a nasekaných bylinek. Květákové  „steaky“ podávejte s česnekovým dipem.

Pokračování 5 / 7

Grilované batáty s bylinkovým pestem

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 4 batáty
  • 50 g čerstvé bazalky
  • 30 g parmazánu
  • 30 g piniových oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

Batáty nakrájejte na silné plátky. Potřete je olivovým olejem, osolte a opepřete. Grilujte 20 až 25 minut, dokud batáty nezměknou. Mezitím připravte pesto rozmixováním bazalky, parmazánu, piniových oříšků, česneku a olivového oleje. Grilované batáty podávejte s bylinkovým pestem.

Pokračování 6 / 7

Grilovaná dýně ve slanině

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 25 minut

Ingredience:

  • 1 menší dýně
  • 200 g slaniny
  • olivový olej
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

Dýni oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Každý kousek dýně obalte plátkem slaniny. Grilujte 20 minut, dokud nebude slanina křupavá a dýně měkká. Podávejte jako chutnou a originální přílohu.

Pokračování 7 / 7

Grilované žampiony plněné zeleninovou směsí

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 20 minut

Ingredience:

  • 12 velkých žampionů
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 malá cuketa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

Odstraňte nožičky žampionů a jemně je nasekejte. Nakrájejte papriky, cuketu a cibuli na malé kousky. Na pánvi osmahněte cibuli a česnek, přidejte papriky, cuketu a nasekané nožičky žampionů. Osolte a opepřete. Naplňte žampionové kloboučky zeleninovou směsí. Grilujte 10 až 15 minut, dokud žampiony nezměknou. Podávejte teplé jako předkrm nebo hlavní chod.

Doporučujeme

Články odjinud