Gynekologické záněty trápí většinu žen: 5 zásad, jak jim můžete předcházet | Foto: iStock

Foto: iStock

Gynekologické záněty trápí většinu žen: 5 zásad, jak jim můžete předcházet

Gynekologické záněty dokážou čas od času zkomplikovat život téměř každé ženě. Nepříjemně zasahují do soukromí, protože bývají doprovázené svěděním nebo výtoky, navíc představují riziko vzniku vážných nemocí. Jak se jim snadno vyhnout?

Kromě svědění hrozí i neplodnost

S nepříjemnými gynekologickými záněty se sice časem setká téměř každá žena, ani tak se ale nevyplácí je podceňovat. Projevují se nepříjemným svěděním a pálením a jsou doprovázené častými hustými výtoky nepřirozené barvy. Pokud pojmete podezření, že je u vás v klíně něco jinak, neváhejte a vyrazte ke svému gynekologovi. Chronický „přechozený“ zánět může být příčinou vážnějších onemocnění, například obávané endometriózy, v krajním případě může vést až k neplodnosti. Vaginální infekce mnohdy trápí také ženy po přechodu.

Jak poznat menopauzu? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 7

Typy zánětů

Nejčastějším typem zánětu, který se vyskytuje převážně u žen v menopauze, je atrofická vaginitida. Projevuje se vysycháním a zkřehnutím vaginální sliznice. Postihuje také ženy při kojení a při hormonálních změnách. V důsledku ochablé sliznice vlivem snížené hladiny hormonu estrogenu je větší riziko vzniku bakteriální a jiné infekce. Druhým nejčastějším zánětem je aerobní vulvovaginitida při přemnožení streptokoků či stafylokoků a dalších bakterií. Poznáte ji nejčastěji podle hustého nažloutlého výtoku, který zapáchá. Posledním běžným typem je kvasinková infekce v důsledku přemnožení kvasinek v pochvě.

Pokračování 3 / 7

Čistota půl zdraví?

Podle odborníků je pro prevenci nejdůležitější správná hygiena. Rčení „všeho s mírou“ ovšem platí i v případě mytí intimních partií. Jde o to, abyste dosáhla správné, zdravé rovnováhy. Udržujte svůj klín v čistotě, vyhnete se tím rozvoji škodlivých mikroorganismů vyvolávajících záněty. Zároveň to ale nepřehánějte, předejdete tak narušení přirozeného vaginálního prostředí.

Když k němu dojde, je zároveň narušená i jeho obranyschopnost. A to už je jen malý krůček ke vzniku nepříjemného gynekologického zánětu. Dbejte na to, čím se myjete. Obyčejné mýdlo se zásaditým pH nepoužívejte. Pochva má „uvnitř“ pH naopak kyselé, proto může klasické mýdlo narušit její imunitu. Kupte si raději specializované mycí prostředky určené přímo pro intimní hygienu s přizpůsobeným pH, které seženete v lékárně nebo drogerii.

Pokračování 4 / 7

Zdravá strava je základ

Na naše celkové zdraví a imunitu má vliv i to, co a jak jíme. Kvůli nadměrné konzumaci bílé mouky a cukru mohou být vaše intimní partie k zánětu náchylnější. Naopak zdravá pestrá strava s dostatkem zeleniny a ovoce, pravidelný pitný režim a kvalitní spánek celkové imunitě organismu prospívají. Díky tomu budete připravená čelit všem možným hrozbám a bakteriím, samozřejmě i „tam dole“.

Pokračování 5 / 7

Neriskujte ani kvůli chtíči

Když nemáte jenom jednoho sexuálního partnera, neriskujte a při intimních chvílích se vždy chraňte. Nejbezpečnější je kondom, který vás chrání nejen před otěhotněním, ale také před vniknutím bakterií z okolního prostředí do pochvy. Pamatujte i na to, že po análním sexu by neměl následovat pohlavní styk, protože byste si do pochvy mohla zanést nežádoucí bakterie.

Pokračování 6 / 7

Zahoďte neprodyšné kalhotky

Důležité pravidlo zabraňující zánětům spočívá v nošení vhodného spodního prádla a oblečení. Gynekologové doporučují nosit pouze volné a prodyšné prádlo, ideálně bavlněné. Příliš upnuté kalhotky nebo džíny z „umělotiny“ nepropouští vlhkost, což jen podporuje vznik a rozmnožování kvasinek a bakterií. Obloukem se tedy vyhněte nepohodlným střihům, zcela nevhodné jsou tanga a jinak vykrojené kalhotky.

Pokračování 7 / 7

Ručník, žínka a plavky se nepůjčují

I když se svou nejlepší kamarádkou sdílíte téměř všechno, mějte v hlavě přece jen jeden vykřičník. Nikdy se s nikým nedělte o ručník, žínku na mytí, natož o plavky. I když se to od vás může zprvu jevit jako milé gesto, později toho budete nejspíš hořce litovat. „Odvděčí“ se vám velice pravděpodobně zánětem vyvolaným nepřátelskými bakteriemi číhajícími na povrchu.

Doporučujeme

Články odjinud