Z deníčku ženy hladového muže
„Naprosto nechápu, že mi to nedošlo dříve! Vždy když přišel Dan z tréninku, byl nepříjemný velmi podobným způsobem, jako já před menstruací – což myslím zcela vážně a bez nadsázky. Z volejbalu vždy pospíchal, protože jsme se doma střídali. Mnohdy to bylo na minuty. Já utíkala na angličtinu a on hlídal malého. Myslela jsem, že je problém v tom, že nemá malého rád, i když přítel zarputile tvrdil opak. Syn není jeho, seznámili jsme se, až když byly synovi tři. Po návratu z angličtiny mě ale doma čekal úplně jiný muž. Najedený muž! A najedený byl spokojený. Vše mi došlo ve chvíli, kdy o tom v práci na adresu šéfa vtipkovala jeho sekretářka. Ta pro šéfa založila i speciální šuplík v kuchyňce, kde byly vždy nějaké sladké antistresové sušenky a müsli tyčinky. Naše středeční potréninkové krize tedy velmi snadno vyřešila svačina, kterou jsem příteli ráno připravila spolu s obědem do práce,“ dělí se o své zkušenosti s hladovou hádavostí paní Renata.
Co je ve vztahu kompromis? Podívejte se na video:
K pocitu hladu jsme odolný každý jinak
Hlad pociťujeme ve chvíli, kdy nám klesne hladina glukózy v krvi pod určitou mez. Tělo si tak chytře hlídá, aby důležitým orgánům nedocházela energie. Glukóza je jednoduchý cukr, který je naprosto nenahraditelný pro fungování lidského těla, zejména mozku a červených krvinek. Glukózu si naše tělo umí ze zkonzumovaných potravin vyrobit, přesněji naštěpit. Řada potravin ji též přímo obsahuje. Jestliže na nějakou dobu omezíme přísun potravy, hladina glukózy v krvi klesá – máme hlad, škrundá nám v prázdném žaludku a citlivější z nás jsou nevrlí. Náporu hladu odoláváme velmi individuálně. Někdo je veselý i po celodenním půstu, jiný metá do okolí blesky, když tři hodiny nejedl.
Takzvaný vlčí hlad má za následek „vrčení vlka“
Jako vlčí hlad se označuje pocit hladu, který nás přepne do módu hladového vlka – vše ostatní jde stranou, cíl našeho bytí je jediný. Najíst se! Vlčí hlad se však nedostavuje ihned po vyslání signálu z mozku, konkrétně z hypotalamu, že je nutné doplnit zásoby glukózy. Prvotní pocit hladu je jemný a mírný, chceme-li předejít vrčení na všechny kolem, neměli bychom již v tuto chvíli otálet a měli bychom se najíst.
Pokud hlad na chvíli překonáme a naše tělo po čase ovládne vlčí hlad, tehdy není v žádném případě vhodné cokoliv řešit, rozhodovat, rozebírat a podobně. Vždy bychom se měli nejprve najíst. Hladinu glukózy pak velmi rychle dorovná něco sladkého, což sice není úplně ideálním řešením, ale v mnoha případech je zdraví duševní a zdraví partnerského vztahu důležitější než cokoliv jiného.
Sladká jízda vám může časem zhořknout
Mnoho osvícených osob, které již vědí, že je hlad zahání do komunikačních pastí, u sebe často nosí nějakou praktickou pochutinu, kterou si v pravý čas „aplikují do žil“. Pokud však jedou pouze na sladké vlně bonbonů, čokoládových tyčinek a oplatek, bude se jejich „jízda“ podobat cestování na horské dráze. Po pochutině s vysokým obsahem cukru sice hladina glukózy vyskočí v krátkém čase do závratné výšky, ale poté zase rychle „žuchne“ dolů.
Těmto strmým pádům může zabraňovat kupříkladu vláknina – když už tedy sladké, tak třeba müsli tyčinka s oříšky či nějaká oblíbená raw tyčinka. Dobře ale poslouží i obyčejný chleba s čímkoliv nebo třeba proteinové tyčinky, neboť proteiny mají ze všech základních živin nejdelší sytivý efekt. Uvolňování glukózy bude postupnější a pocit hladu se nedostaví tak rychle.
Za vším hledej hormony
Hormony s námi mávají celý život – od narození přes pubertu po mužský či ženský přechod. A hormony mají tu drzost, že šéfují i pocitu hladu. Jsme-li nasycení, produkce hormonu zvaného ghrelin je minimální, jakmile je ale náš žaludek prázdný a glukózy v krvi ubývá, produkce ghrelinu, jemuž se také přezdívá hormon hladu, stoupá.
Dle výzkumu odborníků z University of Washington v Seattlu drží ghrelin na uzdě nejlépe bílkoviny, a to co do intenzity, tak i do délky času. „Bílkoviny ve stravě mají největší vliv na snižování hladiny ghrelinu v těle a tím na pocit nasycení,“ uvádí se na oficiálním webu ministerstva zemědělství Bezpečnost potravin v ČR. Je tedy zjevné, že přísloví „Láska prochází žaludkem“ je nejen pravdivé, ale i mnohovrstevnaté. Pakliže budeme sytí, ideálně zdravě sytí, budeme tím určitým způsobem prospívat nejen našemu tělu, ale i našim vztahům.