Schopnost odolat oblíbeným pochoutkám není jen otázkou silné vůle. Vědci potvrdili, že kornout zmrzliny může ovládnout činnost našeho mozku, ve kterém začne blikat signál: "Sněz mě!"
Podle studie odborníků z amerického Jihozápadního zdravotního centra (Southwest Medical Centre) v Dallasu určité druhy tuků, obsažených například ve zmrzlině nebo hamburgerech, směřují přímo k mozku.
Jakmile tam doputují, mozek začne vysílat k buňkám v těle podnět, aby ignorovaly signály leptinu a inzulínu, hormonů zodpovědných za regulaci hmotnosti. Tento mechanismus vydrží fungovat až tři dny.
"Náš organismus normálně pozná, když má dost. Když ale jíme něco, co nám chutná, nemusí to platit," vysvětluje autorka studie Deborah Cleggová.
"Nový výzkum měl prokázat, že u někoho se chemické procesy v mozku mohou během krátkého okamžiku prudce změnit. Pokud jíte potraviny bohaté na tuky, ty zasáhnou mozek a vy začnete být vůči inzulínu a leptinu odolní," tvrdí.
Podle ní tímto způsobem dochází k tomu, že mozek tělu nevyšle pokyn, abychom přestali jíst. A v tom okamžiku se začínáme přejídat.
V tomto směru mají největší vliv tuky obsahující kyselinu palmitovou, které se vyskytují v hovězím mase, másle, sýrech a mléce.
Vědci prováděli své pokusy na myších, ale podle zprávy zveřejněné v časopise The Journal of Clinical Investigation potvrzují dosavadní teorii, podle níž vede i u lidí konzumace nasycených tuků k větší chuti k jídlu.
Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz
Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!