Hana Maciuchová: Když je třeba, má učitel fackovat

38 komentářů

MILAN
29. června • 20:42

MILÁ MAMI RÁD BYCH TĚ POLETECH VIDĚL JAK VIPADÁŠ RÁD BYCH TĚ OBJAL MILÁ HANO MACIUCHOVÁ TVUJ SIN MILAN MACIUCHA TADY MÁŠ MUJ MAIL ZAČÍNÁ MILAN. POLIČKA ATADY TIDÁM ČÍSLO NA MOBIL ZAČÍNÁ 608727532 A ZVUTĚ NA SKLENKU DOBRÉHO BÝLÉHO LÍNKA DO POLIČKY PROSIM OVÁŠ KONTAKT NA MOBIL TVUJ SIN MILAN

MILAN
26. června • 22:04

MILÁ MAMI PROSÍM OZVISE RAD BYCH TĚ POZNAL OSOBNĚ RAD BYH VĚDĚL OTOBJE VÍC JE STLI TAKI SOUH LASÍŠ TAK TIDÁM MAIL MUJ MEJL JE MILAN.POLIČKA TOJE MEL ALE TAKI TI MUŽU DÁT TELE FONÍ ČÍSLO ATOZNÍ 733326417 ALE JESTLI MUŽU POPROSIT OTVOJE ČÍSLO DĚKUJI TVUJ SIN MILAN

MILAN PETR
25. června • 21:02

DOBRÝ DEN PANI MACIUHOVÁ CO RADA DĚLATE RAD BYCH VÁS POZNAV JAKA STE VESKUTEČNOSTI ALE STEMI MOC SIPATYCKÁ ŽENA JE STLI MATE CHVILKU ČAS TAK VÁS ZVU NA BÍLÉ VÍNO DO HOSPODY POLIČCE MĚJTE SE HESKI VÁS FANOŠEK MILAN PETR

MILAN
23. června • 21:21

MAMI PROSIM O ZVI SE MI PROSÍM NA TO ČÍSLO 733326417 TOSEM JÁ TVUJ SIN MILAN MACIUCHA RAD BYH TĚ POZNAL A BYL STEBOU VKONTAKTU JESTLI HCEŠ TAK NAPIŠ NA MOBIL PROSÍM ZVUTĚ NA SKLENKU BÍLÉHO VÍNA DO POLIČKI TVUJ MILAN ADAM

ryc
1. dubna • 12:57

pic kozu do vazu.Takovej názor může mít opravdu jen žena,která vlastní dítě neporodila...jináč si vás moc vážím v hereckých rolích-nespojovat prosím,jen ten názor...

Marta
28. srpna • 18:26

pani Maciuchová neví co je mít vlastní dítě, tak ať nekecá. Učitelé mají děti učit, a ne aby je bili.Děti se dají slušně vychovat i bez bití.

Jana
27. srpna • 18:00

Nepřipadá v úvahu, aby kdokoli dospělý bil žáka. Pokud si neumí poradit jinak, nemá mezi pedagogy co dělat.

rk
16. srpna • 9:20

Keby ktokoľvek udrel moje dieťa, tak by som ho dala zavrieť. R.

suru
12. srpna • 18:58

Když jsem ve škole dostala záhlavec,bála jsem se to doma říci,protože bych dostala druhý..Pokud by byl zasloužený,vůbec by to neškodilo.Jsem pro,protože takto dostává pomalu facku učitel od žáka..

Václafka
12. srpna • 13:19

Hluboce obdivuji lidi, kteří pracují s dětma a mládeží. Nechat si vše líbit a ještě se usmívat a nemoct to proplesknout, to je opravu umění !

kovama
12. srpna • 11:13

Pracuji ve školství patnáct let i když ne jako učitelka. Takže můžu trochu porovnávat. Navíc mám děti 18 a 14 let. A někdy říkám, že bych nemohla učit, protože bych se asi někdy neudržela a nějakou plácla. V dnešní době by si rodiče přišli stěžovat na ublížení na zdraví fyzickém i psychickém. Nejsem zastánkyní nějakého bití mé děti dostali nanejvýš pár na zadek. Když byli menší a moc se zlobili. Jenže dnešní děti nemají respekt z nikoho. Že je vedle nějaká dospělá osoba , žádný problém, slova hrozná plynou z úst druháků bez problémů. Kdepak je asi slyšelY? Pořád se mluví o výchově ve škole. Jenže základem je předevšm rodina. Ve škole na mladším stupni poznáte, jak jsou děti doma vedeni. Na vyšším už jsou děti ovlivněni koletivem a partou ale malí školáci jsou obrazem rodiny.

Josina
12. srpna • 8:12

Máte úplnou pravdu, holky! Dítě s přebytkem svobody je nešťastnější než dítě s jejím nedostatkem, ony potřebují vidět mantinely, vždyť si utvářejí životní pravidla, a i když je třeba později nastaví jinak, učí se napodobováním. Viz vášeň, s níž se hádají o to, co se ziká a co se neziká (Pr-el nesmím, jabko můžu, opakovala si Šárinka pro sebe), jestli se jí nožem, jestli je správně Láďa nebo Vláďa, spisovně voda nebo oda. Samozřejmě, že se pokusí občas z těch mantinelů vybočit, jako to děláme my, ale zlatá facka, která to může napravit! Chudáci děti s tzv. bezstresovou výchovou! Já dostala na zadek, když jsem zlobila, a nikdy, NIKDY mě nenapadlo ani zapochybovat o tom, že rodiče mají pravdu a svět že má řád. Někam jsem to dotáhla, ale řeknu vám, až teď vidím na labilních, nerozhodných holkách kolem sebe, které měly stejné možnosti jako já a nedokáží si ani zařídit byt a nikdy se nepohnou z místa, jaký obrovský "kapitál" mi naši dali právě důslednou výchovou.

FIS
12. srpna • 8:03

Když byl syn na učilišti,tak jednou v dílnách hodil po kamarádovi malý kovový trojúhelník-jenom tak z blbosti. Viděl to mistr , přišel k němu a řekl: Sehni se(syn byl o kus vyšší).Kluk se sklonil a dostal pořádnou facku. Víš za co : Vím. A bylo to.Řešení bylo rychlé,pádné a hlavně účinné.Dnes je syn dospělý a vzpomíná na to s úsměvem.
Bítí neuznávám ,ale někdy taková výchovná facka ve správnou chvíli je to nejlepší .

Yasmin.Hayatt
11. srpna • 21:32

ano, je výchovné plácnutí a pak třískání hlava nehlava a to opravdu být nemá, ale výchovný pohlavek, plácnutí po ruce či zadnici ještě nikoho nezabilo.

enebene
11. srpna • 20:13

Často se za benvolencí a tzv.liberální výchovou skrývá nezájem rodičů o děti,prostě chtějí mít klid,ono je to totiž strašně pohodlné,ponechat pod záminkou svobody a tolerance děti růst,jako dříví v lese a jak psala Yasmin i ono občasné výchovné našupání je pro dobro dítěte a dokazuje to zájem o něj,že to,co provádí,jí není jako matce lhostejné,líbí se mi i jakým způsobem to své holčičce vysvětlila.Moje maminka patří ke generaci,která byla fyzicky trestána a tvrdě,dědečka umírajícího těžce a bolestně na rakovinu dochovala doma a než umřel,poděkovala mu za to,jak ji vychoval a dodnes prohlašuje,že kdyby ji táta,jako děda nemazal jako koně,tak dneska nemá vysokou a nic by z ní nebylo.Znova opakuju,že mne rodiče nebili a ani já nebiju své děti,za bití nepokládám plácnutí batolete přes zadek nebo po ruce,když ji strká,kam nemá.

enebene
11. srpna • 19:47

Milá Yasmin,napsala jsi to velmi výstižně a je to svatá pravda.

enebene
11. srpna • 19:46

Ráda bych ještě dodala,že našemu školství se dá opravdu hodně věcí vytknout,to ano,ale nedá se generalizovat a tvrdit,že výuka spočívá v odříkávání učebnic zpaměti,to prosím ne,kdo tady pracuje ve školství a učí,dá mi za pravdu.Nikdo dětem jejich vlastní názory nebere ani je nepotlačuje,naopak,vedeme děti k tomu,aby četly,aby si psaly čtenářský deník a vyjádřily svoje pocity a názory o tom,co přečetly,bohužel je to dost těžké,děti se číst naučí a pak nečtou,knihy je nezajímají,v drtivé většině je jejich zájem pouze počítač a hraní her s různým stupněm agresivity,žádná tělesná aktivita,jen sedět u monitoru,fantazii a kreativitu rozvíjíme ve výtvarné výchově,naše škola je známá svými úspěchy ve výtvarných soutěžích i mezinárodní ocenění naše děti získaly a svoje výrobky prodávají na charitativních akcích,jejichž výtěžek je určen pro místní ústav pro postižené.Smutné je,že těch dětí je málo a většina odmítá jakýkoliv zájem,který se jim nabízí,jsou líné,něco dělat,ba i přemýšlet a vlastní názor?Někdy to vypadá tak,jakoby je myšlení bolelo a je těžké z nich něco vlastního vydolovat,jako učitelka mám právě takový problém.Přesto musím napsat,že se nám mimořádně zdařila třídnická hodina,kdy jsem debatovali na tém kočky,kterou děti zaživa upálily na Slovensku a aspoň to je trochu vyburcovalo z letargie,nevím,jak by janicka1 reagovala na takové dítě,co toto udělá,přiznám se,že,jak nejsem zastáncem trestů,jakýchkoliv,tak tohle udělat můj syn,na kterého jsem v životě ruce nevztáhla,tak v té chvíli bych ho ztloukla a pořádně,aby aspon na chvíli pocítil bolest,kterou sám způsobil živému tvorovi.A vyzývám učitelky,aby napsaly,jestli výuku provádějí způsobem,který popsala janicka1,zdali děti odříkávají učebnice nazpaměť.Musím souhlasit,že vše začíná v rodině a ve škole pak učitel těžko něco napravuje,když dítě doma slyší,že se o nic nemusí snažit,že do školy jen musí chodit a může si dělat,co chce,že bohatý tatíček vše zařídí,ano i maturitu a následně titul VŠ se dá dneska koupit,je to smutná pravda.Kdysi se říkalo,že rodina je základ státu,řekla bych,že rodina je základ společnosti a co se doma zanedbá,žádná škola ani učitel nenapraví.A zkušenost mi dává za pravdu,že prvotní předpoklad kvalitní výchovy je přísnost,dodržování povinností,uvědomění si jich a doma i ve škole stanovení striktních pravidel a jejich dodržování.Tohle je skutečný život a děti na něj musí být připraveny,jednou po nich každý zaměstanavatel ty povinnosti bude vyžadovat,budou omezeny jinými pravidly,předpisy a zákony a v dospělém věku se tyhle návyky těžko získávají,řady různých individuí,na která někdo dříve kašlal a nedal jim pořádnou výchovu a nevedl je k práci a k povinnostem,to jen dosvědčují.

Yasmin.Hayatt
11. srpna • 19:30

moje dcera po příchodu ze školky prohlásila, že u nich byla paní policistka a ta jim řekla, jaká mají práva a že je rodiče nesmí bít, jinak mají zavolat na telefonní číslo a ohlásit to. taky je naučila, že když je někdo bije, jako polohu mají zaujmout a chránit si tak hlavu a břicho. řekla jsem jí, že jí občas šoupnu pro její dobro, že když to nejde po dobrém, tak hold po zlém. taky jsem jí řekla, že jestli se jí to nelíbí, aby zavolala na linku bezpečí, že jí to klidně vytočím a aby řekla, že jí maminka bije. pak přijde sociální paní a odvede jí do dětského domova.
TO, CO MĚ VŠAK NA TOM CELÉM ZARÁŽÍ JE TO, ŽE DĚTI NAPROSTO PŘESNĚ VĚDÍ, JAKÁ MAJÍ PRÁVA, ALE ŽE MAJÍ I POVINNOSTI O TOM NEVÍ NIC. ŽE JE JEJICH POVINNOSTÍ PLNIT SI SVOJE ÚKOLY, MÍT ÚCTU K RODIČŮM, STARÝM LIDEM, KE ŠKOLE A POMÁHAT MLADŠÍM O TOM NEVÍ NIKDO NIC.

enebene
11. srpna • 18:27

Zajímavé je,že i mladší čtenářka má obdobné názory,jako my,předpotopní.A opravdu si neumím představit,jak bych mohla naučit geometrii papouškováním učebnice ani jak bych mohla připustit jinačí názor na gonimetrické funkce,janicka1 je opravdu asi starší,hodně starší osoba,ale mentorování zpaměti ve školách snad vážně skončilo jí zmiňovanou M.Terezií,jinak cítím určitou přepjatost,dalo by se říci i hysterii.A znova ji vyzývám,ať napíše,kolik dětí vychovala nebo vychovává.Případně na její pedagogické zkušenosti a znova píšu,s osobou,která nemá děti,neví,co výchova je a nemá ani pedagogické vzdělání a nepracuje ve školství,čili o dětech nic,ale vůbec nic neví,s takovou osobou je těžká debata.

enebene
11. srpna • 18:20

Tohle je skutečně zajímavá debata.Ale někdo opravdu neumí nebo nechce číst.Osobně jsem zde nikde nenapsala,že své děti biju nebo,že jako kantorka toužím mlátit svoje žáky,za to ale vím,že ona zmiňovaná samostatnost a zodpovědnost je jen ve skutečnosti povinnost,jak může být někdo zodpovědný a nesamostatný,pokud není schopen plnit své povinnosti?A trvám na tom,že toho se dá docílit pouze přísností a ne liberalismem,troufám,si napsat,že mám pravdu a opravňuje mnek tomu jak moje zaměstnání,tak mateřství a ráda bych se dočetla,jestli kritik nick janicka1 vychovává děti,jestli je má,mám totiž vtíravý pocit,že je to přesně ten typ osoby bezdětné,která hrozně ráda udílí rady o výchově,ale sama o dětech ví jen to,že existují.Ptám se teda znova a ráda bych se dočetla odpověď a zároveň prosím o slušnost,bez urážek o předpotopních názorech,ke slušnosti děti vedu,svoje i ve škole.Omlouvám, se předem,pokud debatuju s opravdu výrazně starší osobou,jak sama napsala,stáří má právo na omyly a nikoho nechci urážet,ale znám dost neprovnaných,bezdětných starších žen,které mají svoje a nikdo jim nic nevyvrátí,hlavně ne názory o dětech.Ještě dodávám,že jsem nikdy neuhodila ani svoje děti doma,jen jsem prostě přísná,nekompromisní a vyžaduju od dětí plnění povinností,liberalismus ve výchově neuznávám,stejně jako paní Maciuchová a mohu potvrdit,že přísnost a spravedlivé měření všem dětem ve škole stejným metrem je i pro ně jistota.

mmiisshhaa
11. srpna • 17:48

dnešní dět na základní škole to je katastrofa.. Patřím mezi ty "mladčí" ale nepamatuju že bysme se mi takhle chovali ve škole. Vidím to u sestry je o 3 roky mladší ale co dělá to nemá obdoby... Já sama děti nemám a douho asi ještě nebudu tak nemůžu nic říct, ale musím říct, že pokud děti nedostanou facku tak sou to malý, hnusní rozmazlení fracci. To srovnat můžu, sousedce jsou 2 roky a mé sestřence taky, sousedka občas dostane na zadek, ale je to úžasný malý dítě, sestřenka nedostala ani jednou malinko na zadek, už teď se chová jak malej parchant. Já taky dostávala na prdel, sice sem nadávala na rodiče, že mě bijou, ale dyš se na to podívám zpětně, tak to vždycky bylo za něco a právem... Já být učitelkou na základce tak tam nevydržím ani týden. Klobouk dolů před všema dobrýma učitelama.

Durga
11. srpna • 17:18

Jedna věc je náplň učiva. K tomu je možné mít výhrady. Budou-li mít výhrady všichni stejné, bude to zázrak . Někomu vadí dějepis, jinému čeština. Podle toho s čím měl ve škole problémy. Jiná věc je, že žáci chodí do školy a v době vyučováni jsou za ně zodpovědni učitelé. Měli by mít proto taky příslušná práva. Za to, jak se děti chovají k učitelům mohou jen rodiče. Nikdo jiný. Kdybych přišla domů a řekla, že učitelka je kráva, dostala bych z každé strany jednu /nejmíň/. Dnes někteří rodiče prohlásí, že jo a ještě k tomu korunovaná. Učitelé jsou vůči žákům naprosto bezbranní. Když chtějí nechat dítě po škole, musí to oznámit rodičům den předem. Když kluk nafackuje kantorce na ulici, nedostane ani 2 z chování, protože to nebylo ve škole. Nejsem pro fyzické tresty, ale nepochybuji o tom, že tahle benevolence se jednou rodičům vrátí v tom, jak se budou děti chovat k nim.

janicka1
11. srpna • 16:58

pedagog, který si získává respekt a autoritu fackováním, není dobrý pedagog. Navíc naše celé školství je dost zastaralé a nepraktické, papouškování látky je dětem v životě k ničemu. Ale to naši učitelé neradi slyší. Pokud provedete srovnání se světěm - Marie Terezie by měla radost, naše školství potlačuje kreativitu, nevychovává k zodpovědnosti a samostatnosti - jenom straší visící Damoklův meč ze strany učitele a děti papouškují zpaměti učebnice a názory učitelů, světlých výjimek je málo. Co to je prosím vás za školství, nepraktické, pokud se nezmění styl výuky, budou z našich dětí krásní nezaměstnaní teoretikové. Mmch. i 34 letí mohou mít předpotopní názory;) já jsem starší, ale fyzické tresty neuznávám (tím nemyslím "dítě u sporáku", ale jak pobere rozum, fyzické tresty neuznávám, ani u zvířat ne).
Ovšem "trvale výchovně bijící rodiče" a lidé nechť se pak nediví, že skončí na stáří v domovech. "škoda rány, která padne vedle" - tohle může říct jen tyran a grobián. Sorry.Jinak chování dětí bych nesváděla na děti, největší vliv má rodina a jestli bitím z nich vychováte hodné a vzorné dětičky...Hodně štěstí vašim dětem.

mmiisshhaa
11. srpna • 14:07

já sem sice ze základní škole nedávno vyšla ale vím jaký to tam bylo, a musím říct, že sem byla klidný dítě a s učitelama sem vycházela moc dobře. Jo jasný ne se všema, někdo byl magor a špatně známkoval a podobný výmluvy... Jeden učitel z mé bývalé základní školy letos dal jedné holce facku a nějak ji praskl ušní budínek (mimochodem ta holka špatně slyšela dost dlouho, takže s tím měla problémy), no ale měl tu smůlu a teď je u teho debil on. Jo ta holka byla dost drzá a to co si na učitele dovolila, to byl docela mazec... Rodiče samozřejmě věděli jaká je ale zastávali se jí. Já bych teda od mamky dostala zleva aji zprava. Ten učitel ju varoval a ona neposlechla no a teď je PAN UČITEL vyhozenej. Byl to jeden z nejlepších učitelů na té škole, né jenom svým chováním k žákům ale i tím, že pokud se k němu žáci chovali slušně vycházel s nima jako s kamarádama. Lepšího učitela sem neměla... A to už chodím do škole 14 let. Teď sem na druhé střední.

Oortova@seznam.cz
11. srpna • 11:34

Ahoj a hezký den všem. Mám děti čtyři a mohu klidně jen souhlasit s paní Macuichovou byť děti nemá.. Nejsem až tak stará, ale my jako děti si nesměly dovolit to, co dnešní. každý si zde dělá demokracii jak chce. Škoda každé rány, která padne vedle.. něco na tom určitě bude.

enebene
11. srpna • 9:49

Marie,ano,vřele souhlasím,janicka i eva by si to měly vyzkoušet a hlavně,zajímalo by mne,jsou-li matky nebo ne,pokud nemají děti ani pedagogogické zkušenosti,jsou jejich názory trochu mimo mísu.Každý rodič a pedagog ví své,kdo s dětmi,s dnešními dětmi, nemá zkušenosti,neví nic.Ve 34 letech snad nejsem předpotopní,jak tu na adresu paní Maciuchové janicka1 napsala.

enebene
11. srpna • 9:44

Paní Maciuchová sice děti nemá,ale učila na konzervatoři,takže pedagogické zkušenosti jí nechybí,jako matka i jako učitelka,její názor beru.Navíc nepíše nic o fackování bezdůvodně,mluví o výchovné a oprávněné facce a zdůraznuje přísnost ve výchově,podotýkám,že nebiju svoje děti a netoužím po tom,fackovat žáky,to ne,ale jsou chvíle,kdy výchovný pohlavek udělá svoje.Když bude batole sahat na rozpálený sporák,tak ho plácnete přes ručičku a bude to v dané chvíli nejlepší řešení.Jsou chvíle,kdy rozumové argumenty nic nezmůžou.

marie
11. srpna • 9:24


Janicko1, postavte se na mesic za katedru na jakekoliv skole, pak si muzem promluvit na dane tema znovu.

eva
11. srpna • 9:20

jenom paní Maciuchová zapoměla nemá totiž žádne děti a tak nemá koho fackovat a výchovávat

mona
11. srpna • 9:18

ano jsem za ale opráněne fackováni a ne za to že žák píše levou rukou a ne jak jsi to přeje učitelka dneská je to chvála bohu jiné z těma trestama nejsme ve středověku -přísnost ano ale oprávněně

enebene
11. srpna • 8:22

Taky učím,mám dvě děti a souhlasím,jak s paní Maciuchovou,tak s ostatními.Nemyslím,si,že bitím se něco vyřeší,to ne,ale svoje žáky i děti vychovávám přísně,protože děti musí opravdu vědět,že první jsou povinnosti a život je od nich bude vyžadovat,pegagog je pedagog a ne kamarád,na to mají děti vrstevníky.Zarazil mne názor nicku janicka1,která směšuje ve svém komentáři hrušky a jabka,dvě různé věci a hlavně by mne zajímalo,kolik ona vychovala dětí,nejvíce rozumu mají většinou bezdětné dámy,co děti neviděly ani z rychlíku a nevím, jaké má pedagogické zkušenosti a jak by brala jako mezigenerační nepochopení kruté týrání a zabití zvířete dětmi nebo dokonce těžký úraz,který chudinky dětičky způsobí při šikaně mladšímu spolužákovi

starenka
11. srpna • 0:01

Deti uz z domova musi vedet,ze maji ke skole predevsim povinnosti ,a pak teprve pra-va.Obracene poradi bude v budoucim zivote spatne fungovat.Kdysi stacilo, aby si ucitel postezoval rodicum,a ti vylomeninu ,,oklasifikovali".Dneska rodice obvinuji ucitele a slepe se zastavaji sveho potomka.Spatna sluzba detem.Vyrostou z nich nebezpecni a nezodpovedni jedinci.
Ohybaj ma mamko pokial som ja Janko.Ked uz budem Jano nezohnes ma mamo.

lepša
10. srpna • 23:24

Já jsem učitelka a souhlasím s tím, že co si dnešní děti dovolují je fakt hrozné. Nejhorší je, že ani v rodičích nemá učitel zastání. Kde jsou doby, kdy byl učitel NĚKDO? Dneska na děti neplatí nic.

Yasmin.Hayatt
10. srpna • 17:57

jáááj,škoda dobře míněné rány, která padne vedle. pamatuji si, jak jeden můj spolužák na učitelku vytáhnul motýla a šermoval jí s ním před očima. takovou mu jí plácla, až padnul na zadek a nůž mu vyletěl z ruky.
více takových učitelů a je ve školách klid.

Yellen
10. srpna • 17:00

...chceš facku, nebo poznámku???.....facku.Kdyby byla poznámka bylo by to horší.Jsem ročník 1963--facka vždy zabrala.

janicka1
10. srpna • 16:48

ježiši, předpotopní názory předpotopní herečky, fackama se ještě nikdy nikdo nic nenaučil. A ta hrozba dětí se přeceňuje, to je tak, když se věčně zírá tolik na tv horor-zprávy na Nově, holt mezigenerační nepochopení. Každá generace trvale nadává na tu mladší, jen si vzpomeňte na vaše mládí, co říkali starci, vůbec nic se nezměnilo:-)

Anree
10. srpna • 16:44

Souhlasím. Takhle jsem byla vychovávaná taky. Máma pro ránu daleko nechodila a dnes jsem jí za to vděčná k čemu všemu mě fackama donutila.:) (Zas tak hrozný to nebylo.):)

Vladstraschna
10. srpna • 9:53

Souhlasím s paní Maciuchovou. A vybavuje se mi jeden citát: Síla je zbraň chudých duchem. Ale tam, kde rozum nepostačí,jedna facka neuškodí.

Doporučujeme

Články odjinud