Hanka Kynychová: Počítat s tím, že manžel odejde za mladší, je šílené. | Zdroj: Archiv

Zdroj: Archiv

Hanka Kynychová: Počítat s tím, že manžel odejde za mladší, je šílené.

Maminka 14letého Filipa a 5letých dvojčat Alexandry a Sofie moderuje v TV Metropol spolu s Bárou Sedláčkovou hodinový magazín „Supermáma“ plný užitečných rad a tipů jak pečovat o miminko, rodinu a domácnost - a nezbláznit se z toho.

Absolventka střední zahradnické školy a nástavby pedagogické školy v oboru vychovatelka Hanka Kynychová se narodila ve znamení Berana. Pochází z Kroměříže, kde pracovala v domově mládeže jako vychovatelka pro volnočasové aktivity. Měla na starost posilovnu, tělocvičnu a moc ji to bavilo, protože - podle vlastních slov - trávila skoro celou pracovní dobu v teplácích. Pak ji oslovil aerobik a vydala se za ním do Prahy. Ve sportovním aerobiku začala závodit a založila si vlastní fitko i nadační fond na pomoc dětem z dětských domovů.


„Šťastná máma - šťastné dítě,“ říká se. Souhlasíte?

Souhlasím a snažím se být šťastná. Hůře mi jde držet se hesla pana doktora Matějčka: „Bordel v bytě, spokojené dítě.“ Děti nutím v rámci výchovy uklízet, a to je asi moc netěší. (smích)

Z čeho se, podle vás, skládá dobrý pocit ženy ze sebe samé?

Asi nejdůležitější je výběr partnera. S despotou, násilníkem, nespolehlivým nebo líným partnerem žena těžko může být šťastná. A také je pro ni důležité mít možnost dělat práci, která ji baví - a jít si za tím.

Co byste jako majitelka fitness centra poradila ženám, kterým se nedaří dosáhnout vysněné postavy?

Mají to těžké, když dokonalých žen z plakátů je kolem nás plno. Ale jsem přesvědčená, že přiměřeně jíst, vybírat si kvalitní věci a sníst jich méně, chodit pěšky, jezdit na kole nebo si jít dvakrát týdně zacvičit musí fungovat na každou ženu.

Jste vdaná za „skvělého muže“, jak mluvíte o svém manželovi Jindřichovi…

Jsme spolu přes 20 let. Prošli jsme si různými životními etapami, ale vždycky jsem měla v hlavě jen jedno - rodina je základ, děti nám věří a jsme tady kvůli nim. A když mě můj muž někdy štve a je třeba negativní, tak jsem se mu naučila v klidu říct: „Nechceš si jít zaběhat a přinést si z pobytu venku zase normální náladu?“ A ono to funguje!

Měla by žena udržovat kontakty s kamarádkami, aby ve stáří nezůstala sama, kdyby muž odešel za mladší?

Počítat s tím, že manžel odejde za mladší, je šílené. Já pracuji na tom, aby mi nikam neodešel, a chci se mu líbit, až na sebe konečně zase budeme mít čas. (smích) Na přátele čas nemám. Snad jen se svojí manažerkou, kterou považuji za přítelkyni, trávím někdy více času než s manželem. Další okruh přátel je opět pracovní, a to v rámci týmu mého nadačního fondu, který se stará o děti z dětských domovů. Jsem ráda, že je mám.

Jak být vzorem a příkladem vlastnímu dítěti?

Držím se pravidla diskutovat s dětmi a rozebírat s nimi i maličkosti, pro někoho třeba bezvýznamné. Nikdy dětem nelžu, a co slíbím, to dodržím. A pokud ne, vysvětlím, proč jsem třeba na slíbenou besídku nešla, a vymyslím jiný společný zážitek. Snažím se být důsledná a to samé chci po nich. Také je kontroluji, aby věděly, že se práce musí vždy udělat před hraním.


Desatero Hanky Kynychové pro supermámy

  • 1. Udržovat si dobrou náladu.
  • 2. Jíst lehká jídla a radovat se z každého jídla, protože se budete cítit lehce a lehce se vám bude všechno dělat.
  • 3. Být k sobě důsledná a to samé vyžadovat od svého okolí.
  • 4. Zabývat se i drobnostmi.
  • 5. Diskutovat se svým okolím a blízkou rodinou.
  • 6. Nedělat zbytečné věci.
  • 7. Naučit se odpočívat. Alespoň jednou za den si na 20 minut sednout a nic nedělat.
  • 8. Společné zážitky s rodinou (neoddělovat se).
  • 9. Chtít se s partnerem líbit jeden druhému.
  • 10. S manželem si na sebe vždy udělat čas.

Rozhovor vyšel v časopise Moje zdraví 11/2013.

Doporučujeme

Články odjinud