Harapes se stal definitivně činohercem

Ztřeštěnými výtvarně-kompozičními návrhy a nápady na další fotografické publikace doslova zasypal v pražském hotelu Green Garden autora nové knihy fotografií Magická Praha Jiřího Machta jeho dávný přítel a malostranský soused, bývalý sólista a pozdější šéf baletu Národního divadla, Vlastimil Harapes.

Pětijazyčnou fotopublikaci slavnostně pokřtil spolu s vítězkou soutěže Miss Praha 2002 Open Veronikou Jirsovou, sbormistrem Bohumilem Kulínským, hercem Janem Révaiem a majitelkou pořádajícího hotelu Ingrid Gallasovou.

"Takový aplaus jsem už dlouho nezažil," glosoval s humorem svoje uvítání přítomnými hosty Harapes, který byl nucen post šéfa baletu předčasně opustit a v Národním divadle nyní působí jako ´baletní mistr na půl úvazku´. "Tancování mi ale nechybí, pořád se pohybuji na divadelních prknech, i když teď spíš jako činoherec," svěřil se Korzu s nynějšími aktivitami.

Stále vitální a optimismem překypující umělec vystupuje v Paláci Metro v představeních Škola pro ženy a Kočár nejsvětější svátosti, v Divadle U Hasičů hraje s Martou Vančurovou ve hře Poslední léto, hostuje i v libereckém divadle F. X. Šaldy Sallieri? Mozart! , v Národním divadle se souborem nacvičuje slavnou klasiku - Čajkovského Labutí jezero a těší se, že si v Metru zahraje i se Stellou Zázvorkovou ve veselohře Nevidím to černě.

Harpesův přítel, povahově odlišný, v jádru samotářský fotograf, cestovatel a světoběžník - autor Magické Prahy, která volně navazuje na publikace Romantická Praha, Kafkova Praha a Pražské ghetto - Jiří Macht má však zcela jiné představy o dalším působení. Přestože ve své tvorbě nejvíc tíhne k Praze, Českému Krumlovu, Telči a Slavonicím, nechal se už okouzlit například i hlubokými kaňony Jižní Ameriky, kam absolvoval již minimálně desítku ´výprav za obrázky´.

"Mám dvě životní touhy: Mým největším přáním je strávit tak rok, dva právě v těchto kaňonech nebo někde v divočině Austrálie, bez televize, bez elektřiny…," svěřil se Korzu Macht. Připustil však, že by se tak jednou za dva týdny vydal do některého z místních měst, na pivo. Jeho druhým, dosud nezrealizovaným snem, je spolupráce se synem Jiřím, který také fotografuje. "Není všem dnům konec. Zatím se na podzim chystám do Číny, ovšem - pokud se SARS vydá na ústup," přiznává fotograf. (korzo)

Doporučujeme

Články odjinud