Haute Couture 2009/2010

Haute Couture 2009/2010

I přes všudy přítomnou finanční krizi, které dolehla na celý svět, móda jde stále kupředu a to i ta nejluxusnější. V Paříži opět byly k vidění velmi nákladné modely plné ručních výšivek, vytvořené z kilometrů nejjemnějšího hedvábí a precizně střižené. A to vše pod jmény, které zná snad každá žena.

Chanel

Tento rok je pro dům Chanel a jeho hlavního návrháře Karla Lagerfelda více než náročný. Připravit do léta 4 velké kolekce vyžaduje opravdu velké úsilí, píli a talent. V lednu jarní haute couture, v březnu luxusní konfekce, v květnu nezapomenutelně elegantní resort linie uvedená na slavní italské pláži Lido a naposledy podzimní haute couture. Dá se to vše zvládnout? Lagerfeld se svým týmem dokazuje, že ano. Kolotoč módních trendů se nikdy nesmí zastavit, natož zpomalit. Podzimní kolekce vysoké krejčoviny se na rozdíl před předchozích nese v jemném, decentním duchu. Klasické chanelovské linie a barvy se zde uplatňují v plné míře.

I samotné přehlídkové molo v Grand Palais s obrovskými flakóny nejslavnějšího parfému všech dob No. 5 nikterak nehýřilo okázalostí. Celková atmosféra i díky oblečení manekýnek byla spíš poklidná, usedlá. Geometrické střihy kostýmů a jednoduchých šatů na denní nošení v jemné šedé, temné rudé i uhlově černé přikrášlovaly jen krajkové punčochy a kotníčkové boty na jehlovém podpatku. Také večerní modely nikterak nekřičely do světa svou cenu a vypracovanost. Výšivky a zdobení upoutávají pozornost až na druhý pohled díky rafinovanému zhotovení tón v tónu.

Přestože Lagerfeld touto kolekcí neukázal svého génia v plné šíři, s ohledem na předchozí úspěchy mu nelze podzimní haute couture kolekci zazlívat.

Armani Privé

Když před 4 lety rozšířil Giorgio Armani své módní impérium o kolekci haute couture, jen málokdo v tom vidět chytrý obchodní tah a přesto tento Ital ukázal celému světu, že rozumí nejen módě a designu, ale také financím. O jeho přepychové, na míru ušité šaty a kostýmy svádí světová elita každou sezónu boj. Nejinak je tomu v případě podzimní linie Armani Privé.

V hlavní roli se pro sezónu podzim – zima 2009/2010 ocitá perfektně padnoucí kalhotový kostým. Bez ohledu na příležitost či denní dobu. Dokonale střižené sako s nohavicemi tvoří pevný základ dámského šatníku i haute couture Giorgie Armaniho. Lehký retro vzhled linie Armani Privé pochází z návrhářovy vášně pro černobílé filmy ze 40. let a také hudbu tohoto období. Ovšem celkový dojem neprobouzí vzpomínky, vše naopak vypadá velmi současně, aktuální moderní elegance pro ženu dneška.

Kolekce nepatřila pouze kalhotám, k vidění byly tradiční Armaniho kostýmky či krásné šaty určené pro plesy v té nejvytříbenější společnosti. Že je Armani muž odvážných činů, dokázal samotným závěrem přehlídky, který nepatřil svatebním róbám či nepřehlédnutelným večerním toaletám, ale opět kalhotám, přesněji řečeno kombinézám z hedvábí pokrytého sítí z křišťálů.

Christian Lacroix

Emotivnější událost již dlouho Paříž nezažila. Nestor francouzské módy a jeden ze neodmyslitelných představitelů klasické Haute Couture Christian Lacroix vytvořil svou poslední kolekci. Ne že by se sám rozhodl pro odchod do důchodu, důvod je zcela jiný – celosvětová finanční krize. Bývalý vlastník módního domu poslal společnost do ochranné lhůty před věřiteli, což představuje krůček před konkurzem a definitivním koncem této značky, pokud se nenajde nový, silný investor. Tato kolekce tak vznikla jen díky nesmírné píli a věrnosti zaměstnanců a dodavatelů vůči Lacroixovi. Jen modelky pracovali za honorář, což je v Francii dle zákona, jejich plat byl však symbolický, pouhých 50 euro.

Vzhledem k potížím obrovského měřítka se celá kolekce obešla bez ohňostroje pompéznosti a desítek modelů, jak tomu byli diváci zvyklý. Ovšem i na předvedených 24 modelech Lacroix dokázal svůj talent a zcela nezaměnitelný rukopis. Okázalost musela ustoupit do pozadí, čímž ovšem vynikl precizní střih a smysl i pro ten nejmenší detail. Sice se nejednalo o výbuch fantazie, nutno však říci, že ku prospěchu věci.

Při závěrečném defilé, během kterého věrní klienti tleskali ve stoje, Lacroix prohlásil: „Chci pokračovat, možná jinak, v menším ateliéru. Co mě opravdu zajímá, jsou ženy, které dělají tuto práci.“ A nutno říci, že švadleny, střihačky a mistryně v náročných výšivkách odvedly dokonalou práci.

Doporučujeme

Články odjinud